TomaszNow1 01.01.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam Mam pytanie o sterowanie przepływów wody ogrzewania podłogowego gazowego w poszczególnych pomieszczeniach Mam na parterze temp ok, zgodnie z temperaturami ustawionymi na termostacie głównym , ale na pietrze nie potrafię uzyskać temperatur zadanych w 2 pokojach (na regulatorach w tych pokojach do zadanej temperatury, no chyba ze na parterze mam 23 st. i więcej to wtedy jest ok, ale nie chce mieć tak ciepło na parterze), metodą prób i błędów ustawiłem temp w łazience, ale boję sie ustawiać przepływ żeby za mocna np nie wyleciała woda Czy nie ma jakiegoś sposobu na optymalne ustawienie przepływów niż na tzw czuja? Gdzie ten max kiedy woda wypływa? Czy gdzieś znajdę jakiś opis odnośnie ustawień przepływów ogrzewania w poszczególnych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.01.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Witam Mam pytanie o sterowanie przepływów wody ogrzewania podłogowego gazowego w poszczególnych pomieszczeniach Mam na parterze temp ok, zgodnie z temperaturami ustawionymi na termostacie głównym , ale na pietrze nie potrafię uzyskać temperatur zadanych w 2 pokojach (na regulatorach w tych pokojach do zadanej temperatury, no chyba ze na parterze mam 23 st. i więcej to wtedy jest ok, ale nie chce mieć tak ciepło na parterze), metodą prób i błędów ustawiłem temp w łazience, ale boję sie ustawiać przepływ żeby za mocna np nie wyleciała woda Czy nie ma jakiegoś sposobu na optymalne ustawienie przepływów niż na tzw czuja? Gdzie ten max kiedy woda wypływa? Czy gdzieś znajdę jakiś opis odnośnie ustawień przepływów ogrzewania w poszczególnych pomieszczeniach? Opis znajdziesz w projekcie swojego ogrzewania, ewentualnie w instrukcji obsługi swojego rozdzielacza do podłogówki (zakładam że jest, jeśli chcesz regulować przepływy). Nie bardzo rozumiem obawy - o jakiej "granicy" piszesz? Gdzie ta woda ma wypływać?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 04.01.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ja też mysle jak można regulować temperature w każdym pomiezszceniu osobno jeśli jets tam "podłogówka". Wg mnie w każdym pomieszczeniu powinien być czujnik temperatury i każde pomieszczenie na oddzielnym obiegu, który można by oddzielnie regulować. Drugi sposób, który chodzi mi po głowie to zrobienie w ścianie w każdym pomieszczeniu przy podłodze skrzynki rewizyjnej (nie wiem jakie drzwiczki zamontować by to jakoś estetycznie wyglądąło i nie rzucalo się w oczy) i ułożenie rurek (nie wiem czy zasilajaca czy powrotna) z wodą tak by przechodizła przez tą skrzynkę i wstawienie tam termostatu, podobnego jak stosowanego do grzejników, na którym można by regulowac temperature pomieszczenia i który by regulował przepływ wody.Ja wiem oba rozwiązania nie pomoga autorowi wątku bo u niego juz za późno na takie rozwiązania ale może dla następnych inwestorów przyda się taka wiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszNow1 05.01.2015 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Rotometrami (którymi reguluje się różnice oporów przepływu poszczególnych nitek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.01.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam , w skrzynce rozdzielczej masz takie szklane rurki ( pisze obrazowo ) i zębatki , możesz nimi spróbować zmniejszyć lub zwiększyć przepływ wody . Ja tak robiłem i coś pomogło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam , w skrzynce rozdzielczej masz takie szklane rurki ( pisze obrazowo ) i zębatki , możesz nimi spróbować zmniejszyć lub zwiększyć przepływ wody . Ja tak robiłem i coś pomogło ... Niekoniecznie, ja mam np. taki rozdzielacz Wyregulowałem (imbusem) pięć lat temu, poprawiłem rok później (jak dom wysechł) i zapomniałem. Reguluje się w ten sposób, że przykręca się najcieplejsze pomieszczenia (delikatnie, ćwierć obrotu) i czeka się przynajmniej dwa dni. I tak do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 06.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tak, jest taka granica, przy której wypłynie woda rotametrem, natomiast niczemu to nie przeszkadza, bo płynie ona bardzo wolno, także zdążysz zareagować.Jeśli nie masz termostatów na każdym obiegu to regulacja rotametrami to jedyny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszNow1 07.01.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Tak, jest taka granica, przy której wypłynie woda rotametrem, natomiast niczemu to nie przeszkadza, bo płynie ona bardzo wolno, także zdążysz zareagować. Jeśli nie masz termostatów na każdym obiegu to regulacja rotametrami to jedyny sposób. Mam termostat na kazdym obiegu. Ale po mojej regulacji rotometrami, mam np ustawione w 1 pomieszczeniu 20 stopni a nagrzało do 22,5 a w innym ustawiione na 22st a nagrzewa tylko do 20,5 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 08.01.2015 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Może termostaty sa mało dokładne i wiarygodne i trzeba "wyczuć" każdy termostat z osobna. Gdzie masz zlokalizowane te termostaty? Przy rozdzielaczu czy gdzieś w każdym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszNow1 08.01.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Może termostaty sa mało dokładne i wiarygodne i trzeba "wyczuć" każdy termostat z osobna. Gdzie masz zlokalizowane te termostaty? Przy rozdzielaczu czy gdzieś w każdym pomieszczeniu? W każdym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Mam termostat na kazdym obiegu. Ale po mojej regulacji rotometrami, mam np ustawione w 1 pomieszczeniu 20 stopni a nagrzało do 22,5 a w innym ustawiione na 22st a nagrzewa tylko do 20,5 st Witam sąsiada . A może to słońce nagrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 08.01.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 W każdym pomieszczeniu Gdzie masz zlokalizowane, umieszczone te termostaty? jak to rozwiązałeś? Masz może jakies zdjęcie? Co do dokładności termostatów, to na opakowaniach moich obecnychgrzejnikowych termostatów była informacja by na wskaźnik na termostacie i odpowiadająca mu temperaturę patrzeć jako "przybliżona temperatura" ponieważ w rzeczywistości ich kalibracja może nie byc idealna. Na jednym termostacie ustawienie na "2" może oznaczać 20 stopni a na innym termostacie już 22 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts