Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w aranżacji wnęki łazienki na prysznic-zamiast kabiny.....

Respect

Recommended Posts

Witam..... Mam mały problem. Chciałbym zlikwidować kabinę prysznicową i zrobić wnękę z prysznicem... Niestety jest parę "ale":

1. Folia w płynie jest tylko na podłodze wnęki,

2. Płytki są do połowy ściany - nie ma już w sprzedaży ich, żeby pociągnąć do sufitu,

3. Wnęka ma wymiar: szerokość - 100 cm, głębokość - 82 cm (stan z płytkami).

Czy może położyć płytki na płytki aż do sufitu? Czy kuć całą wnękę, malować folią w płynie i robić od nowa w innych płytkach?

Brodzik może być, ale nie musi... Drzwi do tej wnęki tylko przesuwne, bo przeszkadzałby WC w otwieraniu.

Wanna - hmmmmm nie wiem, czy jest jakaś opcja na wannę tam - chyba za mała powierzchnia.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na aranżację tej wnęki w stanie istniejącym?

Poniżej zdjęcie wnęki

IMG_20150101_172136.jpg

Czy łazienka ma białe płytki? Może będziesz mógł dobrać pasujące i wykończyć górę? A może dobierzesz mozaikę? Jeśli to ma być Twoja łazienka na lata to warto chyba skuć i wtedy dopasować kolorystycznie do reszty i wyłożyć całą wnękę.

Możesz też drzwi składane-łamane (zachowasz szerokie wejście):)

Szczerze, to chciałbym uniknąć kucia, bo to bałagan itd.... A nie wiem jak się uda skuć płytki tak, żeby nie popękały inne, które już leżą, bo wtedy będzie większy problem. Płytki są hmmm białe/kremowe, także ciężko dobrać odcień. Myślałem, żeby może położyć płytki na te płytki, które już są położone. Wydaje mi się, że raczej wody nie powinny przepuścić? Czy ktoś ma doświadczenie w tym?

osobiście nie, ale słyszałam o takim rozwiązaniu - porozmawiaj z płytkarzem (chyba, że chcesz sam kłaść). Ale to dobre rozwiązanie, zwłaszcza że nie zależy Ci na brodziku, więc wymiaru nie musisz się trzymać. Możesz dobrać mozaikę w kolorze podłogi, lub pasującą kolorystycznie do tych dekorów. Powodzenia:)