Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykorzystac "darmowy" styropian???????????

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post. Mam pytanie – powoli przymierzam się do budowy domu … mam duze ilości styropianu fs15 gr. 10cm w formie duzych płyt ( około 1x2m) mysle jak go mogę wykorzystac ??? ( na pewno sciany – dwie warstwy po 10 cm kazda … ) a co ze stropem , podłogami , dachem ?? styrobeton jakis? ( jaki strop ?)

Jestem na etapie przemyśleń – nie wiem jaki będzie strop na dzien dzisiejszy , wiem tylko ze domek będzie z poddaszem uzytkowym .

Pozdr.

Zacznij od porządnego zabezpieczenia, czyli ochrona przed światłem-potem kruszy się i kurczy.

Styropian jest bardzo potrzebny, ale jego zastosowanie /grubość/ musisz przemyśleć i zawrzeć w projekcie.

Cienki- na ocieplenie nadproży przed wylewaniem w szalunkach.

Po SSO- jako warstwa akustyczna między parterem a piętrem /tutaj musi mieć parametry na ściskanie/.

Dużo pójdzie, ale także twardego- na ociepleni podłogi na gruncie, czyli pod wylewkę parteru.

Na ocieplenie wewnątrz budynku, między garażem a pokojami, na ocieplenie stropu nad garażem.

Budynku z zewnątrz nie ociepla się warstwami styropianu, musi to być pojedyncza WARSTWA, np 15 cm jako minimum.

Zacznij czytać zanim zaczniesz projektować swój dom na papierze milimetrowym, zanim narobisz głupot i będziesz się katował w takim budynku.

Powodzenia.

[

wszystkie pomysły sa ok ... ( dziekuje za zainteresowanie ) ale pisałem ze styropian jest fs 15 wiec chyba nie nadaje sie na podłogi ... o no chyba ze sa na to jakies patenty :) ... moze zrobie poddasze nieuzytkowe ( nie mieszkalne ) tylko z graciarnia ( wiec tylko czasmi bedzie sie tam wchodzic ) i dam tam 50 cm styro ( 5 warstw) na strop nad parterem ?( A NA STYRO JAKIAS PŁYTA OSB ? ) - CO MYSLICIE O TAKIM POMYSLE ?

Zmielić i wykorzystać jako granulat do posadzek, pozdro

no własnie tez nad tym pomyslałem ... a wiesz moze np jaki jest stosunek przenikania ciepla przez styropian 10 cm a styrobeton 10 cm ( w proporcjach 200kg cementu plus 800 litrów granulatu ) ? ( np 10 cm styropianu to to samo co 18 cm styrobetonu )