radmac5 01.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 WitamTo mój pierwszy post. Mam pytanie – powoli przymierzam się do budowy domu … mam duze ilości styropianu fs15 gr. 10cm w formie duzych płyt ( około 1x2m) mysle jak go mogę wykorzystac ??? ( na pewno sciany – dwie warstwy po 10 cm kazda … ) a co ze stropem , podłogami , dachem ?? styrobeton jakis? ( jaki strop ?) Jestem na etapie przemyśleń – nie wiem jaki będzie strop na dzien dzisiejszy , wiem tylko ze domek będzie z poddaszem uzytkowym .Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Styropian w kazdej formie przyda sie nawet na etapie wykanczania domu. osobiscie upychalem nim kazda wieksza dziure a potem doszczelnialem pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmac5 02.01.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 a co z tzw gniciem konstrukcji dachu ?? ( styropian jest jakis zwykły ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.01.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Zacznij od porządnego zabezpieczenia, czyli ochrona przed światłem-potem kruszy się i kurczy. Styropian jest bardzo potrzebny, ale jego zastosowanie /grubość/ musisz przemyśleć i zawrzeć w projekcie. Cienki- na ocieplenie nadproży przed wylewaniem w szalunkach.Po SSO- jako warstwa akustyczna między parterem a piętrem /tutaj musi mieć parametry na ściskanie/.Dużo pójdzie, ale także twardego- na ociepleni podłogi na gruncie, czyli pod wylewkę parteru.Na ocieplenie wewnątrz budynku, między garażem a pokojami, na ocieplenie stropu nad garażem.Budynku z zewnątrz nie ociepla się warstwami styropianu, musi to być pojedyncza WARSTWA, np 15 cm jako minimum.Zacznij czytać zanim zaczniesz projektować swój dom na papierze milimetrowym, zanim narobisz głupot i będziesz się katował w takim budynku.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmac5 04.01.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 [ wszystkie pomysły sa ok ... ( dziekuje za zainteresowanie ) ale pisałem ze styropian jest fs 15 wiec chyba nie nadaje sie na podłogi ... o no chyba ze sa na to jakies patenty ... moze zrobie poddasze nieuzytkowe ( nie mieszkalne ) tylko z graciarnia ( wiec tylko czasmi bedzie sie tam wchodzic ) i dam tam 50 cm styro ( 5 warstw) na strop nad parterem ?( A NA STYRO JAKIAS PŁYTA OSB ? ) - CO MYSLICIE O TAKIM POMYSLE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrakowM 10.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zastanawiam się czy ten styropian nie będzie zbyt miękki nawet pod OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco0l 12.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Zmielić i wykorzystać jako granulat do posadzek, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmac5 19.01.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Zmielić i wykorzystać jako granulat do posadzek, pozdro no własnie tez nad tym pomyslałem ... a wiesz moze np jaki jest stosunek przenikania ciepla przez styropian 10 cm a styrobeton 10 cm ( w proporcjach 200kg cementu plus 800 litrów granulatu ) ? ( np 10 cm styropianu to to samo co 18 cm styrobetonu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts