Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać kocioł

Beria

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Jak dobrać Kocioł na paliwo stałe dla domu o projektowym obciążeniu cieplnym nie całe 5kW ?

Sam sobie odpowiedziałeś.

5kW + 0,5-1 kW na CWU.

Życzę powodzenia.

Najmniejsze palniki to od 12kW :p

Chyba że coś się zmieniło.

A takie duże cudo, narazi Cię na niską sprawność i brak tym samym ekonomicznego uzasadnienia w zabawę z kotłem.

Lepiej iść w prąd z Duonem.

Możesz ewentualnie wybrać gaz lub pelet. Ten drugi zapewni Ci stałą pracę w kotłowni, tak samo jak przy groszku (eko :p), ale z wyższą sprawnością i czystością (wedle sprzedawców).

dom jednorodzinny projektowe obciążenie cieplne tak jak pisałem trochę poniżej 5 kW do tego kolektory słoneczne i zbiornik buforowy plus rekuperator.

Te solary kolego bym sobie odpuścił, szkoda kasy, to moje zdanie.

Jeśli nie zdecydujesz się na pompkę, prund czy gaz a będzie miało to być paliwo stałe to jak któryś z kolegów napisał zafunduj sobie jakiś mniejszy kociołek pelletowy np. 9kW.

Piszesz że bufor masz w palnie także takie połączenie byłoby jak najbardziej ok.

Kociołek nabije bufor, wygasi się, instalacja będzie zasilana z bufora, wydoi bufor, kociołek sam się rozpali nabije bufor i tak w koło.

Na pewno będzie dużo czyściej i komfortowo niż przy węglu.

Gość Arturo72

Cenę 1kWh masz w przedziale 0,18-0,29zl razy zużycie 6000kWh to za ogrzewanie tego domu zapłacisz 1200-1800zl a inwestycja w system grzewczy to 2,5tys.zl(Elterm 9kW)

Warto kombinować z drogimi paliwami stałymi ?

Cenę 1kWh masz w przedziale 0,18-0,29zl razy zużycie 6000kWh to za ogrzewanie tego domu zapłacisz 1200-1800zl a inwestycja w system grzewczy to 2,5tys.zl(Elterm 9kW)

Jak już ktoś zdążył napisać jest Mi to potrzebna na uczelnie i ma to być system magazynowania ciepła w buforze dlatego muszę wykorzystać kocioł na paliwo stałe (tak ustalił wykładowca).

Zajrzyj na forum info ogrzewanie. Tam również są łebscy goście, jeśli chodzi o ten temat. Warto od razu napisać, że to do pracy na zaliczenie, to unikniesz dziwnych odpowiedzi ;)

Dokładnie poszukaj użytkowników @sambor @vernal @vlad24 @AdamGuitar pewnie jeszcze kilku się tam znajdzie, tutaj tylko się dowiesz ile kosztuje 1khw, potem trochę o ciemnogrodzie i że jesteś nieświadomym inwestorem z zadupia.

Arturo kolejny raz kreuje się na specjalistę i super doradcę

policz najpierw w czystości sumienia swoje koszty i dopiero wtedy pouczaj innych.

posłuchaj ,"oświecony ",bezczelny dupku,na pewno nie ty będziesz mnie uczył,co dla mnie i dla innych jest właściwym wyborem w kwestii ogrzewania i co się komu bardziej opłaca!

przypominasz mi najgorsze skojarzenia z ekoświrami i lewackimi awanturnikami,którzy tolerancję pomylili z akceptacją!

spadaj na swój wątek z pompami,bo zaczynasz śmierdzieć nawet wtedy,jak otwieram lodówkę.

i TY się kreujesz tu na eksperta??

Spoko,mi się mieści bo byłem przygotowany na zużycie 5000kWh a z tego co widzę,utrzymując komfortowe temperatury w domu jak teraz byłoby tego z 6000kWh i ponad i przy Kospelu byłbym z tego zadowolony ale jak się widzi u kogoś 2400kWh za cały sezon to jest to bardzo śmieszne i może wprowadzać błędne przekonanie,że kable są najlepsze i ekonomiczne i to jest standartowe zużycie przy kablach na ogrzewanie przy komfortowej temperaturze 22,5st.C.

P.S

te 6000kWh to plus jeszcze zyski bytowe z 3 osób ;)

2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600

pow uz 118 m2

to dom 8l

i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh?

pochwal się jeszcze tym swoim OZC z obciążeniem cieplnym 3,5KW

ale na wszelki wypadek wstawiłeś klamota 3x większego - tak tak , wiemy , był za darmo

dodajmy że jego dom miał zmieścić się w 6000kWh wiec miał obciążenie cieplne 3,5 KW - a koledze z podobnym obciążeniem proponuje kociołek 9kW

Arturku - kochanie - co z Tobą!?!??!?! gdzie masz móżdżek ?

Gość Arturo72

2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600

pow uz 118 m2

to dom 8l

i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh?

dodajmy że jego dom miał zmieścić się w 6000kWh wiec miał obciążenie cieplne 3,5 KW - a koledze z podobnym obciążeniem proponuje kociołek 9kW

Arturku - kochanie - co z Tobą!?!??!?! gdzie masz móżdżek ?

W poprzednim sezonie na c.o zużyłem 1900kWh,jaki COP mają powietrzne pompy ? 3 ? 1900*3=5700kWh ?

Ja bym się predzej spytal o Twój móżdżek,chyba że aż tak bardzo psuje biznesik...