Beria 01.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Tak jak w temacie. Jak dobrać Kocioł na paliwo stałe dla domu o projektowym obciążeniu cieplnym nie całe 5kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Zbyt wiele to nie napisałeś/aś. ale przy 5kW pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nie koniecznie pompa ciepła,może być i prąd,to zależy od preferencji inwestora i zapotrzebowania na ciepło ale na pewno nie ekosyf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Tak jak w temacie. Jak dobrać Kocioł na paliwo stałe dla domu o projektowym obciążeniu cieplnym nie całe 5kW ? Sam sobie odpowiedziałeś. 5kW + 0,5-1 kW na CWU. Życzę powodzenia. Najmniejsze palniki to od 12kW Chyba że coś się zmieniło. A takie duże cudo, narazi Cię na niską sprawność i brak tym samym ekonomicznego uzasadnienia w zabawę z kotłem. Lepiej iść w prąd z Duonem. Możesz ewentualnie wybrać gaz lub pelet. Ten drugi zapewni Ci stałą pracę w kotłowni, tak samo jak przy groszku (eko ), ale z wyższą sprawnością i czystością (wedle sprzedawców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 01.01.2015 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 dom jednorodzinny projektowe obciążenie cieplne tak jak pisałem trochę poniżej 5 kW do tego kolektory słoneczne i zbiornik buforowy plus rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.01.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 dom jednorodzinny projektowe obciążenie cieplne tak jak pisałem trochę poniżej 5 kW do tego kolektory słoneczne i zbiornik buforowy plus rekuperator. Te solary kolego bym sobie odpuścił, szkoda kasy, to moje zdanie. Jeśli nie zdecydujesz się na pompkę, prund czy gaz a będzie miało to być paliwo stałe to jak któryś z kolegów napisał zafunduj sobie jakiś mniejszy kociołek pelletowy np. 9kW. Piszesz że bufor masz w palnie także takie połączenie byłoby jak najbardziej ok. Kociołek nabije bufor, wygasi się, instalacja będzie zasilana z bufora, wydoi bufor, kociołek sam się rozpali nabije bufor i tak w koło. Na pewno będzie dużo czyściej i komfortowo niż przy węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 01.01.2015 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za radę, Tak też postąpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za radę, Tak też postąpię Jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 02.01.2015 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 zanim ruszycie z ulotkami na PCi i ofertą na kompleksowe wykonanie CO przeczytajcie sobie to: potrzebne mi to jest na uczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 02.01.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło ? Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd= 5606 kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.01.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Cenę 1kWh masz w przedziale 0,18-0,29zl razy zużycie 6000kWh to za ogrzewanie tego domu zapłacisz 1200-1800zl a inwestycja w system grzewczy to 2,5tys.zl(Elterm 9kW)Warto kombinować z drogimi paliwami stałymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 02.01.2015 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Cenę 1kWh masz w przedziale 0,18-0,29zl razy zużycie 6000kWh to za ogrzewanie tego domu zapłacisz 1200-1800zl a inwestycja w system grzewczy to 2,5tys.zl(Elterm 9kW) Warto kombinować z drogimi paliwami stałymi ? Jak już ktoś zdążył napisać jest Mi to potrzebna na uczelnie i ma to być system magazynowania ciepła w buforze dlatego muszę wykorzystać kocioł na paliwo stałe (tak ustalił wykładowca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 02.01.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Teraz Artur powinien ubolewać nad zacofaniem naszego szkolnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 02.01.2015 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nasze szkolnictwo jest tak zacofane że tematy magazynowania ciepła nawet nie są poruszane na zajęciach dlatego wszelkich informacji na ten temat muszę szukać w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 02.01.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zajrzyj na forum info ogrzewanie. Tam również są łebscy goście, jeśli chodzi o ten temat. Warto od razu napisać, że to do pracy na zaliczenie, to unikniesz dziwnych odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobli 02.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zajrzyj na forum info ogrzewanie. Tam również są łebscy goście, jeśli chodzi o ten temat. Warto od razu napisać, że to do pracy na zaliczenie, to unikniesz dziwnych odpowiedzi Dokładnie poszukaj użytkowników @sambor @vernal @vlad24 @AdamGuitar pewnie jeszcze kilku się tam znajdzie, tutaj tylko się dowiesz ile kosztuje 1khw, potem trochę o ciemnogrodzie i że jesteś nieświadomym inwestorem z zadupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 02.01.2015 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Cenę 1kWh masz w przedziale 0,18-0,29zl razy zużycie 6000kWh to za ogrzewanie tego domu zapłacisz 1200-1800zl a inwestycja w system grzewczy to 2,5tys.zl(Elterm 9kW) Warto kombinować z drogimi paliwami stałymi ? Arturo kolejny raz kreuje się na specjalistę i super doradcę policz najpierw w czystości sumienia swoje koszty i dopiero wtedy pouczaj innych. posłuchaj ,"oświecony ",bezczelny dupku,na pewno nie ty będziesz mnie uczył,co dla mnie i dla innych jest właściwym wyborem w kwestii ogrzewania i co się komu bardziej opłaca! przypominasz mi najgorsze skojarzenia z ekoświrami i lewackimi awanturnikami,którzy tolerancję pomylili z akceptacją! spadaj na swój wątek z pompami,bo zaczynasz śmierdzieć nawet wtedy,jak otwieram lodówkę. i TY się kreujesz tu na eksperta?? Spoko,mi się mieści bo byłem przygotowany na zużycie 5000kWh a z tego co widzę,utrzymując komfortowe temperatury w domu jak teraz byłoby tego z 6000kWh i ponad i przy Kospelu byłbym z tego zadowolony ale jak się widzi u kogoś 2400kWh za cały sezon to jest to bardzo śmieszne i może wprowadzać błędne przekonanie,że kable są najlepsze i ekonomiczne i to jest standartowe zużycie przy kablach na ogrzewanie przy komfortowej temperaturze 22,5st.C. P.S te 6000kWh to plus jeszcze zyski bytowe z 3 osób 2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600 pow uz 118 m2 to dom 8l i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh? pochwal się jeszcze tym swoim OZC z obciążeniem cieplnym 3,5KW ale na wszelki wypadek wstawiłeś klamota 3x większego - tak tak , wiemy , był za darmo dodajmy że jego dom miał zmieścić się w 6000kWh wiec miał obciążenie cieplne 3,5 KW - a koledze z podobnym obciążeniem proponuje kociołek 9kW Arturku - kochanie - co z Tobą!?!??!?! gdzie masz móżdżek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600 pow uz 118 m2 to dom 8l i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh? dodajmy że jego dom miał zmieścić się w 6000kWh wiec miał obciążenie cieplne 3,5 KW - a koledze z podobnym obciążeniem proponuje kociołek 9kW Arturku - kochanie - co z Tobą!?!??!?! gdzie masz móżdżek ? W poprzednim sezonie na c.o zużyłem 1900kWh,jaki COP mają powietrzne pompy ? 3 ? 1900*3=5700kWh ? Ja bym się predzej spytal o Twój móżdżek,chyba że aż tak bardzo psuje biznesik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts