Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór podzespołów do instalacji elektrycznej w domu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak ale dlaczego nie dołożyć parę grosza i mieć na wszelki wypadek możliwości rozbudowania instalacji? Ja osobiście wolę przyszykować na możliwą rozbudowę. Klient zapewnia, że czegoś takiego nie chce a jak przychodzi co do czego no to siła się przydaje.

Zatem najlepiej będzie dowiedzieć się jaka mniej więcej będzie odległość no i przeznaczenie garażu.

Skoro nie jest elektrykiem, to po co się dopytuje ?

Rzeczywiście, wystarczy kabel 4-żyłowy o odpowiednim, zgodnym z PN przekroju i uziom fundamentowy.

To jest prawidłowe, a nie jakieś tam mnożenie żył kabli i dorzucanie bednarki do tego samego wykopu.

PS. Zasilanie rozdzielnicy garażu kablem o przekroju 2,5 mm2 to jakieś nieporozumienie.

Panie pretensja pytam bo od tego jest forum jak masz z tym problem to nie pisz w tym wątku.

Pytam bo każdy elektryk proponuje coś innego a na coś trzeba się zdecydować.

Pozostałym wielkie dzięki za podpowiedzi.

Odległość od budynku do garażu licząc od rozdzielni w domy to ok 15-16 m

Edytowane przez epterode

Mylisz pojęcia na całej linii.

Ja pytam bo nie jestem elektrykiem i chce mieć dobrze zrobione i nie chce wybrać właśnie elektryka amatora.

Więc nie kumam dlaczego do mnie pretensje jak twoi koledzy po fachu jak mam rozumieć będąc elektrykami wala takie błędy to ich nauczaj jak jesteś taki fachowiec a nie nas pytających inwestorów.

Jak sam widzisz i piszesz są elektrycy i pseudo fachowcy dlatego takie pytania na forum .

Edytowane przez epterode

epterode

Podobnie jak ty dobieram elementy do instalacji, którą będę montował z pomocą elektryka wczesną wiosną i trochę w temacie się starałem rozeznać więc sugeruję zwrócić uwagę na osprzęt hagera (skrzynki np volta, przeciążeniówki i różnicówki), zabezpieczenia przepięciowe OBO Bettermann np V25-B+C/3+NPE. Przewody 1,5 i 2,5 polskie można teraz kupić w fajnych cenach na alledrogo z bezpłatną wysyłką, do której można dorzucić inne elementy przy okazji. Ja będę stosował w większości 1,5mm2, tylko parę obwodów 2,5 i 4 (kuchnia, łazienki, "kotłownia").

Sfrustrowanymi elektrykami, którzy są ci w stanie co najwyżej dać rady typu - nie rób tego, nie znasz się, weź elektryka - nie zawracaj sobie głowy, oni tak mają, nie tylko oni a fachowcy wszystkich kategorii, wystrzegaj się jak ognia tych co na zadane pytanie odpowiadają "będziesz pan zadowolony", na szczęście nie wszyscy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", bo nie o to chodzi na forum czego zdaje się jeszcze niektórzy nie zauważyli.

Co kraj to obyczaj . Norwegia według starych norm miała 220 między fazowo i wyłączniki dwu biegunowe a uziemienie było nie jako trzecia żyła tylko oplot ,jak gdyby ekran.

A co do ,,fachowców,, to i tak często jest że firma składa się z szefa znawcy że tak powiem a reszta to pracownicy nie koniecznie wykwalifikowani i z reguły z małym doświadczeniem.

Na pewno szef wszystkiego nie dopilnuje bo prowadzi wiele budów, więc czkawka może być zawsze.

Dla tego warto dopytać na forum ,bo po to jest i pozwoli nam ominąć jakieś nie dociągnięcia podczas prac monterskich.

A co do przekroi przewodów to trzeba brać pod uwagę że odbiorniki w dzisiejszych czasach mają coraz mniejszy apetyt co bardzo często jest pomijane i wali się przekrój 3x2,5 na gniazdko w łazience gdzie w przyszłości będzie pracować co najwyżej suszarka do włosów.

Norwegię zostaw w spokoju, bo jak widać nic z tego nie rozumiesz.

NIe rozumiesz specyfiki stosowaniego tam układu IT.

Gniazdo w łazience też w spokoju zostaw gdyż jego obecnośc w tym powieszczeniu wynika tylko z przyzwyczajeń i niczym uzasadniona nie jest, ale na pewno jest wbrew logice i instynktowi samozachowawczemu.

Moc poszczególnych urządzeń może i spada, ale za to zwiększa się ich ilość.

Ale w myśl tej teorii zawsze może kolega zastosować u siebie zabezpieczenie przedlicznikowe 10A.

Więc problemem jest to, że polski inwestor "wie wszystko" nawet jeśli nie wie nic.

Tworzy swoje teorie których podstawą jest źle pojęta oszczędność, która za jakiś czas (często nawet przed zakończeniem budowy) odbija się czkawką.

I wtedy pisze bładalne posty z pytaniem jak z tego wybrnąć, jednocześnie zastrzezegając iż żadne kucie w grę nie wchodzi, bo płytki, bo marmury, bo tynki i gładzie, bo inne duperele.

A tymczasem instalacja elektryczna jest najtańszą z instalacji i szukanie w niej oszczedności jest objawem szaleństwa.

Edytowane przez kkas12

A co do przekroi przewodów to trzeba brać pod uwagę że odbiorniki w dzisiejszych czasach mają coraz mniejszy apetyt co bardzo często jest pomijane i wali się przekrój 3x2,5 na gniazdko w łazience gdzie w przyszłości będzie pracować co najwyżej suszarka do włosów.

I właśnie do tej suszarki zamierzam dać 2,5mm2/16A bo to pewnie najbardziej prądożerne urządzenie jakie sobie mogę podłączyć w domu (poza kuchnią czy kotłownią).

kkas12 - ja nie jestem sobie w stanie uzasadnić potrzeby stosowania większych przekrojów niż 1,5 zabezpieczonych 13A do gniazd w sypialniach, jeżeli jesteś w stanie to uzasadnić w przekonywujący sposób to będę wdzięczny.

Norwegię zostaw w spokoju, bo jak widać nic z tego nie rozumiesz.

Gniazdo w łazience też w spokoju zostaw gdyż jego obecnośc w tym powieszczeniu wynika tylko z przyzwyczajeń i niczym uzasadniona nie jest, ale na pewno jest wbrew logice i instynktowi samozachowawczemu.

Moc poszczególnych urządzeń może i spada, ale za to zwiększa się ich ilość.

Ale w myśl tej teorii zawsze może kolega zasrosować u siebie zabezpieczenie przedlicznikowe 10A.

Łazienkę podałem tylko jako przykład bo równie dobrze może być to gniazdo w korytarzu które nigdy może nie być użyte.

A co do Norwegii to też tylko przykład odmiennych przepisów.

A co do Norwegii to też tylko przykład odmiennych przepisów.
Przepisów wynikajacych ze specyfiki ukladu sieci zasilającej budynek.

Ale może chce kolega porównać standardy stosowane na wyspach gdzie obowiazuje identyczny jak u nas układ TN i sporadycznie TT a w łazience gniazda i wyłącznik można montować w odległości 260cm od strefy 1 (UK) lub taki montaż w ogóle w grę nie wchodzi (ie).

Widzisz olo taka jest z tobą rozmowa.

Odpowiadasz pytaniem na pytanie bo uzasadnic tego nie potrafisz.

Ty jesteś jasnowidzem i doskonale wiesz, że w przyszłości nic takiego co by wymagało przekroju 2,5 mm2 w obwodach gniazdowych się nie stanie.

Ja takiej pewności nie mam więc żadnemu z inwestorów takiego rozwiazania nie proponowałem i nie zaproponuję.

Dlaczego?

Bo przeczą mu uznane zasady wiedzy technicznej jakie w tym kraju (i nie tylko w tym) od dawien dawna stosujemy.

A dobre rozwiąznie zastępuje gorszym tylko kompletny laik.

W.l.z będzie o przekroju 10mm2.

W jakim celu skoro może mieć przekrój 2,5mm2 gdyż zabezpieczenie przedlicznikowe na to zezwala.

Tu masz bardzo duże pole do popisu by ogłupiać swą oszczędnościową teorią.

Edytowane przez kkas12

Dlaczego nie stosujesz przekroju 4mm2, bo przecież nigdy nie wiadomo co będziesz musiał podłączyć, chyba że jesteś jasnowidzem.

Ja ci uzasadniłem dlaczego będzie 1,5mm - nie ma potrzeby więcej by zyskać zamiast 3kW to całe 3,7kW, podczas gdy zakładane obciążenie to % ww.

Twoje uzasadnienie to jak to często bywa, jak już wspominałem "tak bo tak", lub "wiem ale nie powiem" i do tego dodane, że ktoś tam jest laik (w domyśle - ja ekspert). Taka z Tobą dyskusja kkas12, kierujesz się przyzwyczajeniami a nie logiką.

Czy 2,5mm2 pozwoli mi na właściwe przedlicznikowe zabezpieczenie w domu ogrzewanym prądem ? Takiej możliwości nie wykluczam więc i nie daje 2,5mm2. Wykluczam jednak piekarnik w sypialni.

Edytowane przez _olo_

Gdybym chciał elektryka amatora to bym sobie sam zrobił instalkę na oko i podbił by mi pan Henio za 200zl .

Bo blade pojecie mam ale chce mieć zrobione jak należy i dlatego zapłacę za to .

To nie jest elektryk-amator, dokumentacje po wykonawczą oczywiście zrobi , protokół pomiarowy też będzie wykonany.

Olo masz racje oczywiście też a ciebie elpapiotr rozumiemy w 100 procentach bo to pewnie twój chleb a inni to robią za połowę sumy bez uprawnień ale my nie jesteśmy tego typu inwestorami co chcą wypytać i samemu zrobić my pytamy bo chcemy mieć dobrze zrobione a sprawdzać trzeba bo gdybym nie sprawdzał od początku to by mi pewnie chaupa stała na dachu !!! bo teraz tacy fachowcy są na rynku i nie mówię o firmach za 5zl tylko grube tysiące.

Więc przejdźmy do tematu a nie o pierdołach.

W jaki kabel iść i osprzęt i jakie grubości kabla i jakie zabezpieczenia?

Edytowane przez epterode