_olo_ 05.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Wybacz, taka upierdliwie dociekliwa natura. Czy odprowadzanie ciepła z przewodów w peszlu zalanych na stropie jastrychem jest gorsze od przewodów w peszlu zatynkowanych w ścianie ? Nie 16 a 13 dla 1,5mm2, do jakich celów produkowane są przeciążeniówki 13 i 6A skoro stosuje się podobno 10 i 16 ? Przy stosowaniu zabezp. 16A do przewodów 2,5mm2 nie stosuje się zasady, o której wspomniałeś tzn korekty obciążalności przewodów ze względu na sprowadzenie ich w wiązce po kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt do rozdzielki ? Dlaczego ? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 05.01.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ...do jakich celów produkowane są przeciążeniówki 13 i 6A skoro stosuje się podobno 10 i 16 ?Nie ma czgoś takiego jak przeciążeniówka". Jest wyłącznik nadmiarowoprądowy, króry posiada dwa człony. Człon elektromagnetyczny reagujący na zwarcia i człon bimetalowy reagujący na przeciążenia. W karcie katalogowej aparatu parametry te są opisane. Widoczne są one również w ch-ce czasowo-prądowej. Dlaczego twierdzisz, że nie stosuje się wyłaczników nadmiarowoprądowych 6A i 13A. Doskonale nadają się one i w obwodach sreowniczych i w obwodach oświetleniowych. Piec C.O. zasilony dedykowanym obwodem bez udziału gniazda i wtyczki na pewno nie sposowduje zadziałania zabezpieczenia o wartości 6A. Prąd znamionowy gniazd wynosi 16A, więc każde zamontowanie zabezpieczenia takiego obwodu wartością mniejszą od prądu znamionowego gniazda jest pozbawieniem funkcjonalności instalacji, gdyż stosowane gniazda umożliwiają przyłaczenie doń odbiornika o mocy 3kW (przepływowy ogrzewacz wody, piekarnik) jak i o mocy kilku wat (lampka, odbiornik radiowy). Więc obwód taki powinien być na "przyjęcie" każdego odbiornika wyposażonego we wtyczkę gotowy. Przy stosowaniu zabezp. 16A do przewodów 2,5mm2 nie stosuje się zasady, o której wspomniałeś tzn korekty obciążalności przewodów ze względu na sprowadzenie ich w wiązce po kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt do rozdzielki ? Dlaczego się nie stosuje? Zobacz jakim prądem możesz obciążyć przewód 2,5mm2. A my przecież nie stosujemy do tego celu większego zabezpieczenia niż 16A. Czy odprowadzanie ciepła z przewodów w peszlu zalanych na stropie jastrychem jest gorsze od przewodów w peszlu zatynkowanych w ścianie ?A porównaj sobie te dwa sposoby układania przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.01.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Czy przewód 2,5mm2 w wiązce np 10 obwodów wchodzących do rozdzielki nie powinien być obciążony prądem max. wynoszącym mniej niż 16A więc i z mniejszym zabezpieczeniem niż stosowane niemal z automatu 16A gniazda ? Sam o tym wspomniałeś. Która instalacja spełnia te wymagania o ile właściwym jest odwoływanie się do nich ? http://www.elektro.info.pl/artykul-galeria/id3470,obciazalnosc-pradowa-dlugotrwala-grup-przewodow-zlozonych-z-przewodow-o-roznych-przekrojach-znamionowych-zyl?gal=1&zdjecie=1527 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 05.01.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Która instalacja spełnia te wymagania o ile właściwym jest odwoływanie się do nich ? Wszystkie. A jeśli w to nie wierzysz to musisz zastosować przewód 3x4mm2. Poczytaj http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/obc_zabezp_przewodow.pdf Edytowane 5 Stycznia 2015 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 07.01.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Zapoznałeś się z opracowaniem doktora???http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/obc_zabezp_przewodow.pdfJeśli tak to co z niego zrozumiałeś? I nie zaśmiecaj następnego wątku przenosząc dyskusję z tego tematu.Nie jesteś bowiem jego autorem tak jak i nie jesteś autorem tego wątku. Sorry za post po poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 10.01.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mam wyceny 7 elektryków i w sumie 5 mi dało taki 5x2,5 kw kabel do kuchni i garażu hm i mówią że to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mam wyceny 7 elektryków i w sumie 5 mi dało taki 5x2,5 kw kabel do kuchni i garażu hm i mówią że to wystarczy. Oczywiście wyceny poparte obliczeniami, bilansem mocy i współczynnikiem jednoczesności z dopuszczalnym spadkiem napięcia włącznie (dla garażu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 10.01.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Bo to Paweł jest proste "liczenie".Zabezpieczenie przed licznikiem 25A, to na obwody 16A.A skoro 16A to przekrój 2,5mm2.Reszta nie ma znaczenia.A 2,5mm2 jest tańsze niż 4mm2.Jest "argument" dla inwestora?Jest. Więc inwestor przyklepije i wszyscy są zadowoleni. A za jakiś czas błagalny temat na forum bo w garażu trzeba coś większego użyć czy nawet postawić a tu przekrój nieodpowiedni.Ale warunek: kopanie nie wchodzi w grę, bo bruk, bo elewacja, bo inne sztukaterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 11.01.2015 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Panowie tu nie chodzi że ja nie chce bo ja chce mogę dać grubszy bo to prawie żadna kasa przy 15 czy 20 m tylko pisze ze miałem już 7 elektryków i jak się sprawa ma a za waszą podpowiedzią zrobię grubszy.Tylko dziwne że 70% elektryków co u mnie byli dają właśnie takie.A mówię że będę spawał od czasu do czasu itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.01.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja natomiast proponuję Ci byś garaż zasilił oddzielnym kablem o przekroju minimum 10mm2 z szafki pomiarowej.Pozornie nie ma to sensu, ale jeśli przyjdzie Ci do głowy prowadzenie w przyszłości jakiejś działalności to wtedy docenisz takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 11.01.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Może tak zrobię bo kto wie co za kilka lat .A kuchnię jakimi zasilać siłę? Oraz pozostały osprzęt ? piec gazowy czajnik okap lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.01.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli masz na myśli płytę to 5x4mm2.Lodówkę propnuję wydzielić na oddzielnym obwodzie. Oczywiście 2,5mm2 i16A. Oddzielny obwód nie ze względu na moc urządzenia, ale ze względu na jego zawarość.Okap bez problemu mozesz zasilić z obwodu gniazd ogólnych.Piec gazowy bez gniazda zasilony dedykowanym obwodem 1,5mm2 i zabezpieczeniem 6-10A, chyba, że jego producent ma inne wymagania. W takim przypadku proponuję rozważyć umieszczenie w okolicy pieca wyłacznika dwybiegunowego o prżdzie znamionowym adekwartnym do wartości zabezpieczenia. Niestety jeszcze nie wszyscy producenci osprzętu mają go w swej ofercie.Oddzielny obwód do zmywarki, ewentualnie do pralki jeśli rozważasz (słusznie) jej usunięcie z łazienki.Piekarnik też wymaga oddzielnego obwodu.Wiem, że trudno planowac na wyrost a i tak te dzisiejsze plany w przyszłości nie odpowiadają rzeczywistości, więc warto mieć w okolicy szafek i blatu dwa obwody zasilajace po trzy, cztery gniazda. Tam gdzie jest gniazdo, tam musi być RCD. Tam gdzie gniazda nie ma piec gazowy i kuchenka RCD wymagany nie jest.Nie oszczędzaj na wyłacznikach RCD. Nagminnie stosowanym rozwiązaniem jest jeden wyłacznik czterotorowy na całą instalację.Spełnia ono co prawda wymogi normy 4-41, ale nie wystawia dobrego świadectwa wykonawcy a użytkownikowi może utrudniać życie i przynieść wymierne straty. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.02.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Panowie tu nie chodzi że ja nie chce bo ja chce mogę dać grubszy bo to prawie żadna kasa przy 15 czy 20 m tylko pisze ze miałem już 7 elektryków i jak się sprawa ma a za waszą podpowiedzią zrobię grubszy. Tylko dziwne że 70% elektryków co u mnie byli dają właśnie takie. A mówię że będę spawał od czasu do czasu itp . Kurcze, dokładnie tak samo miałem Elektrycy wirtualni jedno, elektrycy z reala drugie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts