Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupi?em dzia?ke roln?- budowlan? co teraz. Pomocy.

fugo79

Recommended Posts

Ja kupiłam działkę bez planu.

Nie wiem dlaczego pokutuje jakieś przekonanie że musi być plan żeby się budować.

Oprócz tej działki, miałam na oku inną, dla której plan dawno wygasł, i nie było żadnego problemu. Pomimo braku planu, gmina MA OBOWIĄZEK wydać warunki zabudowy. Żeby spełnić jeden z pięciu warunków dla wydania warunków - musi być sąsiedztwo z tej samej drogi publicznej. Nie musi to być sąsiedztwo BEZPOŚREDNIE - to jest kolejna z rzeczy któej urzędasy się czepiają (patrz ostatni nr Muratora). Sąsiad może być 300 m dalej, przy tej samej drodze, tyle że do wniosku o warunki zabudowy musisz dołączyć mapkę do celów projektowych, wraz z obrysem tego najbliższego budynku. Jeśli budynek jest daleko, to geodeta może wziąć więcej kasy.

Dla obecnej mojej działki też nie ma problemu. Dostałam warunki zabudowy, po kupnie działki odrolniłam bez problemu - bo klasa 4b. Wszystko poszło szybko i miło. Bez planu. Działka jeszcze w grudniu była polem kukurydzy, a pan na podział pola zdecydował się właśnie w grudniu.

Inna rzecz, że gmina może odwlec wydanie warunków na 12 miesięcy.

Nieprawda że się nie odrolnić bez planu, nie słuchaj tego. Ja odrolniłam, czekam właśnie na pozwolenie. Całość procedur od pomysłu podzielenia pola, podziału geodezyjnego, wydawania warunków, razem z uzgadnianiem warunków w urzędzie wojewódzkim, zgodą wszystkich świętych (drogi, zabytki, etc), trwała jekieś 3,5 miesiąca. Potem kupno, czekałam jakieś 2 tyg i do strarostwa o odrolnienie - tydzień czasu :D

Wokół planów i rolnych działek jest sporo nieporozumień. Zawsze zresztą możesz budować na siedliskowej.

Obawiam się, ze nie można jednoznacznie powiedzieć, że w jakiejś sytuacji da się odrolnić czy nie. To zależy od klasy ziemi. W przypadku "4" jest fajnie, ale ja mam np. 3a ( mam lepszą :wink: ) i niestety bez planu nic bym nie ruszył...

USTAWA z dnia 27 marca 2003 r.o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717)

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;[/b]

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

Oraz :

Należy stwierdzić, że z uwagi na zapis art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych zmiana przeznaczenia gruntu rolnego na cele nierolnicze i nieleśne może nastąpić jedynie w planie miejscowym.

Zatem w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (w którym następuje zmiana przeznaczenia) nie można na podstawie ważnej zgody na zmianę przeznaczenia gruntów niewyłączonych z produkcji rolnej wydać decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (z zastrzeżeniem zamierzeń wymienionych w art. 2 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych - nie wymagających zmiany przeznaczenia).

Tak więc od początku bieżącego roku w gminach, dla których ważność miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego wygasła na podstawie art. 67 ust. 1 ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym, wyżej opisany stan prawny powoduje, że postępowanie w sprawie ustalenia warunków zabudowy i zagospodarowania terenu niewyłączonego z produkcji rolnej należy zawiesić do czasu uchwalenia planu miejscowego.

Trochę ostatnio siedziałem w przepisach, to wiem :wink: bo mi było potrzebne.

Pozdrawiam, Majki

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;[/b]

Pozdrawiam, Majki

Ze zgoda to jest tak:

- zgody Ministra nie wymagaja tereny do 0,5 ha gruntow klas I-III

- zgody wojewody nie wymagaja tereny do 1 ha gruntow klas IV-VI