Paweł-Kinga 01.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu nękającego mnie pytania. Jestem na etapie stanu ssz i montażu instalacji, wszystkie przyłącza mam już doprowadzone do domu i jestem na etapie wykonania instalacji wewnętrznych. W załączniku rzuty mojego domu. Dom parterowy+strych na poddaszu. Ściany suporex 24cm + isomur + styropian grafit 0,031 20cm, fundament styropian hydro 12cm 0,036 podłoga 15cm grafit 0,031, stropo-dach wełna 0,035 30cm w przyszłości planuje jeszcze z 10cm wełny na strychu. Okna 0,75 + montaż warstwowy. Drzwi 0,8. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Jakie ogrzewanie polecilibyście do domu o tych parametrach, kotłownie przerobiłem na pokój Nie chciałem się bawić z piecami i składowaniem opału i zależało mi na wygospodarowaniu dodatkowego pokoju. Poradźcie proszę czym to ogrzać ? a) piece akumulacyjne dynamiczne + regulator pogodowy b) ogrzewanie podłogowe elektryczne akumulacyjne w wylewce 8-10cm c) pompa ciepła powietrze-woda + ogrzewanie podłogowe wodne ? ( ale tu się już chyba kłania kotłownia ? ile miejsca trzeba na taką pompę ? zmieściłaby się w garażu ? ) d) może jakieś inne źródło ogrzewania gdzie można by było np.wykorzystać strych^^ Z góry dziękuję za rady i za pomoc w dobraniu mocy podłogówki lub pieców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 02.01.2015 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 mała tania PPCI za 1000-2000 zł sztuka (moc grzejna do 3KW)+ na wszelki wypadek jakby przyszły wielkie mrozy kable grzejne w podłodze, albo chociaż kilka tanich farelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 03.01.2015 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 PPCI ? Proszę o rozszyfrowanie tego skrótu, widzę że kolega jest specjalistą od energo oszczędzania , byłbym wdzięczny za rozwinięcie myśli i podanie sprawdzonych producentów przedstawionych urządzeń, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 03.01.2015 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 powietrzna pompa ciepła, w skrócie klimakonwektor najtańsze chińskie chodzą 900zł/sztuka te bardziej renomowane 2000zł/sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 03.01.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Nie napisałeś nic o budżecie ? Jeśli ogarniesz finansowo wodną podłogówkę i powietrzną PC PW to zainwestuj. Np. Panasonic robi PC, która zajmuje dokładnie tyle samo miejsca co lodówka. Możesz ją ustawić w przedsionku przy garażu - bo ten jest spory. Taka pompa ma już wbudowany zasobnik na CWU. Rozdzielacze do podłogówki w garażu. I to wszystko. Jeśli ma być taniej inwestycyjnie możesz zatopić w wylewce kable np. Devi. Ja mam system mieszany (ocieplenie domu podobne do Twojego): mam i kable i piece akumulacyjne Duo heat Dimplexa. Osobiście wolę ciepło w podłogówki, ale na grzejniki uparła się żona i w sypialniach są piece (po 5 latach już widać na ścianach przypalany przez nie kurz ). Do sypialni piece statyczne się nadają, do otwartej przestrzeni jak salon, już nie bardzo. Musisz policzyć koszty inwestycyjne i eksploatacyjne przy założonym czasokresie zamieszkania. Trafnej decyzji życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 04.01.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Hej, myślałem o podłogówce elektrycznej ale boję się trochę co będzie jak coś się schrzani a znając moje szczęście pewnie tek będzie:) Potem tylko kucie wylewki z kablami i ściąganie podłóg, kucie kafli............... przeraża mnie ta myśl. Coraz bardziej skłaniam się ku piecom akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem z regulatorami bezprzewodowymi i sterownikiem pogodowym. Jak jakiś piecyk siądzie nie będzie problemów z wymianą czy ewentualną naprawą. Co do powietrznych pomp ciepła, które grzałyby wodę użytkową i zasilały centralne znalazłem coś takiego http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrzna-md30d-i4936638935.html mniejszych mocy za bardzo nie widzę, mniejsze są tylko do cwu. Co do budżetu chciałbym się zmieścić w 15 tys. za cały kompletny system ( samo ogrzewanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 04.01.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 W tej otwartej przestrzeni salonu to być musiał ze dwa piece dać... nawet z dynamicznym rozładowaniem. A w łazience i tak kabel albo jakiś grzejnik ręcznikowy. Ciężko tym będzie sensownie/oszczędnie sterować.A co z garażem ? Lepiej:1. Zamów projekt podłogówki wodnej2. kup rurki3. rozłóż wg projektu4. daj do spięcia w rozdzielacze i do próby ciśnieniowej hydraulikowi, 5. zalej to 7-9 cm. wylewką6. jedź dalej z budową....jak skończysz i przyjdzie do ustalania źródła ciepła policz ile masz w kieszeni i w zależności od tego kup: a. duży zasobnik z wodą i grzałkę; b. PC PW np. Jula, c. droższą PC PW, d. zrób wymiennik gruntowy (poziomy lub pionowy) i kup gruntową PC Dodam, że po kilku latach mieszkania możesz swobodnie przeskoczyć z a do d..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 05.01.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 skłaniam się ku piecom akumulacyjnym zdajesz sobie sprawę że piec akumulacyjny to zwykły elektryczny kabel grzejny + kilkadziesiąt cegieł szamotowych, to się kompletnie niczym nie różni od kabla grzejnego zatopionego w podłodze, z kablami grzejnym nic się nie dzieje, tego nie ma jak uszkodzić, to jest prawie to samo co kabel elektryczny idący od gniazdka do gniazdka PS na deser kilka klimakonwektorów w niskich cenach http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-on-off-midea-model-msr-09hrn1-i4925433194.html http://allegro.pl/klimatyzator-z-grzaniem-kaisai-toschiba-2-6kw-i4935566171.html http://allegro.pl/klimatyzator-3-5-kw-mistral-inverter-split-montaz-i4932919826.html ewentualnie używany 5,5KW http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-aux-5-3kw-chlodzenie-grzanie-i4960049293.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.01.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W tej otwartej przestrzeni salonu to być musiał ze dwa piece dać... nawet z dynamicznym rozładowaniem. A w łazience i tak kabel albo jakiś grzejnik ręcznikowy. Ciężko tym będzie sensownie/oszczędnie sterować. A co z garażem ? Lepiej: 1. Zamów projekt podłogówki wodnej 2. kup rurki 3. rozłóż wg projektu 4. daj do spięcia w rozdzielacze i do próby ciśnieniowej hydraulikowi, 5. zalej to 7-9 cm. wylewką 6. jedź dalej z budową....jak skończysz i przyjdzie do ustalania źródła ciepła policz ile masz w kieszeni i w zależności od tego kup: a. duży zasobnik z wodą i grzałkę; b. PC PW np. Jula, c. droższą PC PW, d. zrób wymiennik gruntowy (poziomy lub pionowy) i kup gruntową PC Dodam, że po kilku latach mieszkania możesz swobodnie przeskoczyć z a do d..... Jeszcze lepiej: 1 zamówic dokladne i rzetelne ozc 2. ustalenie na podstawie ozc kosztów ogrzewania i zródła ciepła 3... pozostałe punkty jak wyzej z pominieciem pkt 6 (jest w pkt. 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 06.01.2015 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 po co OZC w takim małym domku ?? ani mu to potrzebne do doboru kotła, ani do do doboru kabli grzejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 06.01.2015 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Mpoplaw zdaję sobie sprawę że piece niewiele różnią się od kabla w podłodze ale na chłopski rozum chodziło mi o to, że w razie awarii nie muszę np. kuć posadzek i mam prosty dostęp by takie piece serwisować, wydaje mi się również że sterowanie dmuchawami w piecach daje większą swobodę w regulowaniu żądanej temperatury w domu niż podłogówka. Wracając do twoich porad odnoście tych klimatyzatorów ile takich urządzeń trzeba by było zainstalować na moich 100 m2 http://allegro.pl/klimatyzator-z-grzaniem-kaisai-toschiba-2-6kw-i4935566171.html , do jakich temperatur ujemnych te urządzenia mogą prawidłowo pracować ? i jak z ich awaryjnością ? Rozumiem że to pobiera prąd na okrągło przez całą dobę ? Czyli jak koszty pracy tych klimatyzatorów z wyższym cop mają się ekonomicznie do pieców pracujących tylko na 2 taryfie ? Zakładałem lekkie przewymiarowanie i akumulacje wystarczającą na pracę tylko z 2 taryfy nawet w najwyższe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.01.2015 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 ad1. ile razy kułeś ściany żeby wymienić kabel elektryczny od kontaktów ?? bo to identyczne prawdopodobieństwo co uszkodzenie kabla w podłodzead2. twój domek wygląda na mały i mocno ocieplony, pojedyncza PPCi 3,5KW powinna sprawę załatwić, ale przecież nic ne stoi na przeszkodzie kupić taką 5,5KWad3 pobierają prąd w zależności od warunków wewnętrznych, jak sobie ustawisz saunę +35 to może faktycznie będą chodzić 24h/dobę ale przy normalnych warunkach +21 to będą pracować 4-5h/dobę wyłącznie w nocnej tańszej taryfiead4. im zimniej na zewnątrz tym mniejsza sprawność, przy -25 w zimę stulecia odpalisz sobie awaryjnie kable grzejne, albo biokominek, albo farelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts