Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece dynamiczne czy podłogówka czy... ?

Paweł-Kinga

Recommended Posts

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu nękającego mnie pytania.

Jestem na etapie stanu ssz i montażu instalacji, wszystkie przyłącza mam już

doprowadzone do domu i jestem na etapie wykonania instalacji wewnętrznych.

W załączniku rzuty mojego domu. Dom parterowy+strych na poddaszu.

Ściany suporex 24cm + isomur + styropian grafit 0,031 20cm, fundament styropian hydro 12cm 0,036

podłoga 15cm grafit 0,031, stropo-dach wełna 0,035 30cm w przyszłości planuje jeszcze z 10cm wełny na strychu.

Okna 0,75 + montaż warstwowy. Drzwi 0,8.

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Jakie ogrzewanie polecilibyście do domu o tych parametrach, kotłownie przerobiłem na pokój :D

Nie chciałem się bawić z piecami i składowaniem opału i zależało mi na wygospodarowaniu dodatkowego pokoju.

Poradźcie proszę czym to ogrzać ?

a) piece akumulacyjne dynamiczne + regulator pogodowy

b) ogrzewanie podłogowe elektryczne akumulacyjne w wylewce 8-10cm

c) pompa ciepła powietrze-woda + ogrzewanie podłogowe wodne ? ( ale tu się już chyba kłania kotłownia ? ile miejsca trzeba na taką pompę ? zmieściłaby się w garażu ? )

d) może jakieś inne źródło ogrzewania gdzie można by było np.wykorzystać strych^^

Z góry dziękuję za rady i za pomoc w dobraniu mocy podłogówki lub pieców.

otwarta kuchnia2.jpg

wiązar przekrój.jpg

Nie napisałeś nic o budżecie ?

Jeśli ogarniesz finansowo wodną podłogówkę i powietrzną PC PW to zainwestuj. Np. Panasonic robi PC, która zajmuje dokładnie tyle samo miejsca co lodówka. Możesz ją ustawić w przedsionku przy garażu - bo ten jest spory. Taka pompa ma już wbudowany zasobnik na CWU. Rozdzielacze do podłogówki w garażu. I to wszystko.

Jeśli ma być taniej inwestycyjnie możesz zatopić w wylewce kable np. Devi.

Ja mam system mieszany (ocieplenie domu podobne do Twojego): mam i kable i piece akumulacyjne Duo heat Dimplexa. Osobiście wolę ciepło w podłogówki, ale na grzejniki uparła się żona i w sypialniach są piece (po 5 latach już widać na ścianach przypalany przez nie kurz ;)).

Do sypialni piece statyczne się nadają, do otwartej przestrzeni jak salon, już nie bardzo.

Musisz policzyć koszty inwestycyjne i eksploatacyjne przy założonym czasokresie zamieszkania.

Trafnej decyzji życzę.

Hej, myślałem o podłogówce elektrycznej ale boję się trochę co będzie jak coś się schrzani a znając moje szczęście pewnie tek będzie:)

Potem tylko kucie wylewki z kablami i ściąganie podłóg, kucie kafli............... przeraża mnie ta myśl.

Coraz bardziej skłaniam się ku piecom akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem z regulatorami bezprzewodowymi i sterownikiem pogodowym.

Jak jakiś piecyk siądzie nie będzie problemów z wymianą czy ewentualną naprawą.

Co do powietrznych pomp ciepła, które grzałyby wodę użytkową i zasilały centralne znalazłem coś takiego http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrzna-md30d-i4936638935.html mniejszych mocy za bardzo nie widzę, mniejsze są tylko do cwu.

Co do budżetu chciałbym się zmieścić w 15 tys. za cały kompletny system ( samo ogrzewanie)

W tej otwartej przestrzeni salonu to być musiał ze dwa piece dać... nawet z dynamicznym rozładowaniem. A w łazience i tak kabel albo jakiś grzejnik ręcznikowy. Ciężko tym będzie sensownie/oszczędnie sterować.

A co z garażem ?

Lepiej:

1. Zamów projekt podłogówki wodnej

2. kup rurki

3. rozłóż wg projektu

4. daj do spięcia w rozdzielacze i do próby ciśnieniowej hydraulikowi,

5. zalej to 7-9 cm. wylewką

6. jedź dalej z budową....jak skończysz i przyjdzie do ustalania źródła ciepła policz ile masz w kieszeni i w zależności od tego kup: a. duży zasobnik z wodą i grzałkę; b. PC PW np. Jula, c. droższą PC PW, d. zrób wymiennik gruntowy (poziomy lub pionowy) i kup gruntową PC

Dodam, że po kilku latach mieszkania możesz swobodnie przeskoczyć z a do d.....

skłaniam się ku piecom akumulacyjnym

zdajesz sobie sprawę że piec akumulacyjny to zwykły elektryczny kabel grzejny + kilkadziesiąt cegieł szamotowych, to się kompletnie niczym nie różni od kabla grzejnego zatopionego w podłodze, z kablami grzejnym nic się nie dzieje, tego nie ma jak uszkodzić, to jest prawie to samo co kabel elektryczny idący od gniazdka do gniazdka

PS na deser kilka klimakonwektorów w niskich cenach

http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-on-off-midea-model-msr-09hrn1-i4925433194.html

http://allegro.pl/klimatyzator-z-grzaniem-kaisai-toschiba-2-6kw-i4935566171.html

http://allegro.pl/klimatyzator-3-5-kw-mistral-inverter-split-montaz-i4932919826.html

ewentualnie używany 5,5KW

http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-aux-5-3kw-chlodzenie-grzanie-i4960049293.html

W tej otwartej przestrzeni salonu to być musiał ze dwa piece dać... nawet z dynamicznym rozładowaniem. A w łazience i tak kabel albo jakiś grzejnik ręcznikowy. Ciężko tym będzie sensownie/oszczędnie sterować.

A co z garażem ?

Lepiej:

1. Zamów projekt podłogówki wodnej

2. kup rurki

3. rozłóż wg projektu

4. daj do spięcia w rozdzielacze i do próby ciśnieniowej hydraulikowi,

5. zalej to 7-9 cm. wylewką

6. jedź dalej z budową....jak skończysz i przyjdzie do ustalania źródła ciepła policz ile masz w kieszeni i w zależności od tego kup: a. duży zasobnik z wodą i grzałkę; b. PC PW np. Jula, c. droższą PC PW, d. zrób wymiennik gruntowy (poziomy lub pionowy) i kup gruntową PC

Dodam, że po kilku latach mieszkania możesz swobodnie przeskoczyć z a do d.....

Jeszcze lepiej:

1 zamówic dokladne i rzetelne ozc

2. ustalenie na podstawie ozc kosztów ogrzewania i zródła ciepła

3... pozostałe punkty jak wyzej z pominieciem pkt 6 (jest w pkt. 2)

Mpoplaw zdaję sobie sprawę że piece niewiele różnią się od kabla w podłodze ale na chłopski rozum chodziło mi o to, że w razie awarii nie muszę np. kuć posadzek i mam prosty dostęp by takie piece serwisować, wydaje mi się również że sterowanie dmuchawami w piecach daje większą swobodę w regulowaniu żądanej temperatury w domu niż podłogówka.

Wracając do twoich porad odnoście tych klimatyzatorów ile takich urządzeń trzeba by było zainstalować na moich 100 m2 http://allegro.pl/klimatyzator-z-grzaniem-kaisai-toschiba-2-6kw-i4935566171.html , do jakich temperatur ujemnych te urządzenia mogą prawidłowo pracować ? i jak z ich awaryjnością ? Rozumiem że to pobiera prąd na okrągło przez całą dobę ? Czyli jak koszty pracy tych klimatyzatorów z wyższym cop mają się ekonomicznie do pieców pracujących tylko na 2 taryfie ? Zakładałem lekkie przewymiarowanie i akumulacje wystarczającą na pracę tylko z 2 taryfy nawet w najwyższe mrozy.

ad1. ile razy kułeś ściany żeby wymienić kabel elektryczny od kontaktów ?? bo to identyczne prawdopodobieństwo co uszkodzenie kabla w podłodze

ad2. twój domek wygląda na mały i mocno ocieplony, pojedyncza PPCi 3,5KW powinna sprawę załatwić, ale przecież nic ne stoi na przeszkodzie kupić taką 5,5KW

ad3 pobierają prąd w zależności od warunków wewnętrznych, jak sobie ustawisz saunę +35 to może faktycznie będą chodzić 24h/dobę ale przy normalnych warunkach +21 to będą pracować 4-5h/dobę wyłącznie w nocnej tańszej taryfie

ad4. im zimniej na zewnątrz tym mniejsza sprawność, przy -25 w zimę stulecia odpalisz sobie awaryjnie kable grzejne, albo biokominek, albo farelkę