Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mogę odpowietrzyć grzejników

mazzi1

Recommended Posts

Witam. Wczoraj wieczorem odpowietrzyłem grzejniki. Powietrza było dużo zwłaszcza na górnym poziomie.

Dziś rano oba grzejniki na górze są kompletnie zimne a. Jeden z nich ma 4 odpowietrzniki- zdjęcie i jak odkręcam te na dole to bulgocze i przelewa się woda.Po jakims czasie kapie woda. Na górnych odpowietrznikach nie wiele się dzieje, nawet woda nie leci. Czynność powtarzam co 30 min i ciągle to samo. Podobnie jest z drugim ale tam jest jeden odpowietrznik i nie bulgocze ale jest trochę powietrza, woda nie wylewa się.

Na dole przy piecu jest ok 1.1 bara na zegarze. Próbowałem dopełnić wody zawerem pnad naczyniem wyrównawczym ale coś przeskakiwało wczoraj a dziś woda od razu wypływa odpływem.Pompa nowego typu. Ogrzewanie geotermiczne - mieszkam w Szwecji. Hydraulik na wczasach

IMG_4134.jpgIMG_4136.jpgIMG_4135.jpg

Chciałeś dopuścić wody do instalacji i słusznie.

Niestety użyłeś złego zaworu.

Ten nad czerwonym zbiornikiem, to zawór bezpieczeństwa - wypuszcza nadmiar wody instalacji.

Ruszyłeś go i chyba się zawiesił. Musisz ponownie nim poruszać, aby się domknął.

Musisz poszukać innego miejsca gdzie dopuszcza się wody do instalacji.

Dobij ciśnienie do 1,5 bara i zacznij ponownie odpowietrzać.

Po odpowietrzeniu, sprawdź ponownie ciśnienie w instalacji i ew. ponownie dopuść wody do instalacji.

Pozdrawiam

GREGOR

Dziękuje za odpowiedz. Faktycznie zanlazłem zawór, który doprowadza wodę do grzejników/pieca. Dopełniam i odpowietrzam i tu pytanie bo podczas odpowietrzania idzie i woda i powietrze dość dużym ciśnieniem. Czy kontynuować? Na dole grzejniki są zimniejsze Edytowane przez mazzi1

Jeszcze jedno pytanie. Jak dopuszczam wody na zegarze na naczyniem wyrównawczym na czarna wskazówka dochodzi do 2barów i stoi trochę wody się wylewa, trochę jakby wlewało się do naczynia wyrównawczego. Potem samo opada poniżej 1 bara. Czerwona wskazówka ma zawsze 1.1 i nie rusza.

Pytam bo mam jeszcze jeden grzejnik na górze w zakamarku, który nigdy nie działał od momentu zakupu. Stary właściciel zapewniał że wcześniej działał.

Czerwona wskazówka to "marker" ustawiany z zewnątrz. Sam nim możesz kręcić.

Jeśli zawór bezpieczeństwa puszcza, to do sprawdzenia jest ciśnienie w przeponie czerwonego zbiornika.

Na dole zbiornika odkręca się zaślepkę. Wejście jest takiego typu jak w kole samochodowym.

Podłącz jakiś kompresorek z barometrem i sprawdź, w razie potrzeby dopompuj do 1,5 bara.

Pozdrawiam

GREGOR

Jest jeszcze jedna możliwość - nieszczelność instalacji.

Oczywiście nie życzę, ale trzeba to brać pod uwagę.

Wszystko po kolei:

- "zreperować" zawór bezpieczeństwa, tak aby nie wyciekał,

- zweryfikować przeponę i ciśnienie w czerwonym zbiorniku,

- odpowietrzyć instalację i grzejniki,

- sprawdzić długoterminową stabilność ciśnienia w instalacji,

- jak ciśnienie będzie spadało prawie do zera - to jest wyciek.

Pozdrawiam

GREGOR