sylwiabania 02.01.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 witam, chciałabym prosić bardziej doświadczonych w projektowaniu swoich wymarzonych wnętrz o pomoc- w naszym przyszłym mieszkaniu (49,5 m2) w kamienicy przewidziany jest salon z aneksem o wielkości 26,5 m2. Oto rzuty mieszkania: Na jednej ze ścian są wąskie drzwi balkonowe z półokrągłą górą, obok okno z półokrąglą górą i jeszcze kolejne okno. Są też 3 pary drzw: wejsciowe z korytarza (tam nie będzie drzwi), do łazienki, do sypialni. Wysokość pomieszczenia 320 cm. Stan deweloperski. Zastanawiam się jak zaplanować wnętrze, żeby kuchnia nie była tylko na jednej ścianie i żeby nie była typowo otwarta. Chciałabym zmieścić stół i krzesła- nie za duży na co dzień, ale z możliwością poszerzania i narożnik. Moje koncepcje są takie: 1. kuchnia w kształcie litery L bez górnych szafek- w kolejności (mniej więcej)- lodówka w zabudowie, płyta indukcja, zlew, zmywarka, narożna szafka , zwykła szafka + dwie szafki o wysokości ok. 150 cm oddzielające kuchnie od salonu (tam piekarnik)- na ścianie z drugiej strony telewizor. Przy oknie stół i krzesła. Narożnik na ścianie, gdzie są wejścia do pokojów. Plusy: oddzielona kuchnia od siedzących na kanapie, miejsce na stół minusy: nie wiem, czy taka wyższa zabudowa nie zagraci, nie zaciemni pokoju (ogólnie jest bardzo słoneczny) Ten układ na moich wizualizacjach (oczywiście wygląd szafek, fronty, blaty przypadkowe- chcemy jasną kuchnię- biała lub szara matowa), ściany białe, podłoga w kolorze dębu z wyraźnym usłojeniem. 2. kuchnia w kształcie litery L z górnymi szafkami- w kolejności (mniej więcej)- lodówka w zabudowie, płyta indukcja, zlew, zmywarka, narożna szafka , piekarnik zabudowany + szafka narożna i druga szafka o cokole zasłaniającym blat o wys. ok. 30 cm (chodzi mi o proste wykończenie a'la deska zasłaniąjące blat. Za tymi szafkami stół (dosunięty na co dzień, odsunięty od święta). Narożnik tak jakw pierwszej opcji, telewizor na ścianie naprzeciwko (tam są teraz wszystkie podłączenia antenowe więc obyłoby się bez przenoszenia kabli) Plusy: wizualnie większa przestrzeń bez ścianek, nie trzeba przenosić żadnych kabli minusy: mało miejsca na stół i między stołem a narożnikiem 3. Kuchnia jak w w drugiej propozycji- z tym, że listwa osłaniająca blat też od strony okna, narożnik przeniesiony na ścianę gdzie kuchnia, telewizor naprzeciwko Plusy: więcej miejsca między stołem a narożnikiem Minusy: przeniesienie kabli, odgłosy z kuchni zaraz za narożnikiem Poproszę o poradę osoby, które musiały zmieścić tyle funkcji w tak małym "salonie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiabania 02.01.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Załączam jeszcze wizualizacje drugiej wersji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 02.01.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiabania 02.01.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dziękuję za podpowiedź. Zrobiłam sobie na szybko wizualizację- wersja 1- z niską ladą a'la wyspa, wersja druga- z wyższą szafką ok. 150 cm (byłoby trochę więcej szafek) Czy ktoś z was ma zdjęcia własnych realizacji na takiej powierzchni- chciałabym mieć realny dowód, że się da stworzyć taki salon z aneksem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts