Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat taki jak w temacie.

Dom nowo budowany o pow. ok. 160 m2 , dobrze ocieplony 20 cm styro (chyba grafit),poddasze wełna min. 30cm.

Gaz mam już w drodze ale zacząłem się zastanawiać nad pompą powietrzną. Wyczytałem gdzieś ostatnio, że pompy z sytemem EVI potrafią pracować nawet przy -20*C. Dodatkowo mam kominek z płaszczem i w razie czego zawsze można napalić przy bardzo silnych mrozach a takich przecież w ciągu roku nie ma wiele. Robiłem OZC i wyszło mi na poziemie 20 choc co niektórzy kwestionują ten wynik więc zakładam, że bedzie spokojnie można przyjąć 30.

Chciałbym mieć jak najtańsze w eksploatacji urządzenie. Zapomniałem dodać, ze bedęmiał 100% podłogówki + drabinki w łazience a łazienek jest 3.

Co i dlaczego wybrać? "Za" i "przeciw".

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawy temat...:cool:

Największy postęp technologiczny odbywa się (jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi) w PC PW. Ot taki Panasonic wypuszcza co roku nową serię (oznaczoną literami) swoich PC. Każda ma jakieś udoskonalenie.

Skoro już zrobiłeś kominek z płaszczem wodnym to w zasadzie alternatywa dla PC gotowa. Statystycznie temp. średnia rośnie, dni z temp., gdzie PC PW może działać mało efektywnie jest "naście" w roku. Rozpalisz w kominku i po kłopocie.

Ja Ci daję "na oko" jakieś 15.000 kWh/rok na CO i CWU. Pompa da Ci COP = 3. Czyli zapłacisz za 5000 kWh. W Duonie (ok. 25 gr/kWh) da to kwotę roczną: 1250 zł. w taniej taryfie. I gdzieś z 500 zł więcej przy G11.

Innymi słowy: jak ogarniesz inwestycyjnie to PC.

Ciekawy temat...:cool:

Ja Ci daję "na oko" jakieś 15.000 kWh/rok na CO i CWU. Pompa da Ci COP = 3. Czyli zapłacisz za 5000 kWh. W Duonie (ok. 25 gr/kWh) da to kwotę roczną: 1250 zł. w taniej taryfie. I gdzieś z 500 zł więcej przy G11.

Innymi słowy: jak ogarniesz inwestycyjnie to PC.

Przy G11 to raczej 5000x0.6 =3000zł.A prąd po wyczynach Kopacz może podrożeć.

Ta bardzo duza sprawnosc to 105%? :)

Gaz w domu to strup na glowie, a do tego kociol na gaz to 2 strupy. Za darmo bym tego badziewia nie chcial. Dosyc sie z tym juz nameczylem. Druga sprawa to wzgledy ekonomiczne. Grzanie pompa ciepla w 2 taryfach to zadna sztuka, a wychodzi duzo taniej od gazu.

Nie nalezy sie tez bac pradu dwutaryfowego. Wystarczy puscic zmywarke i pralke w tanim i na pewno wyjdzie na plus. Zreszta zuzycie na CO i CWU nadrobi kazde straty na bytowym (jesli by jakies mialy jednak jakims cudem wystapic) wielokrotnie.

Ta bardzo duza sprawnosc to 105%? :)

Gaz w domu to strup na glowie, a do tego kociol na gaz to 2 strupy. Za darmo bym tego badziewia nie chcial. Dosyc sie z tym juz nameczylem. Druga sprawa to wzgledy ekonomiczne. Grzanie pompa ciepla w 2 taryfach to zadna sztuka, a wychodzi duzo taniej od gazu.

Nie nalezy sie tez bac pradu dwutaryfowego. Wystarczy puscic zmywarke i pralke w tanim i na pewno wyjdzie na plus. Zreszta zuzycie na CO i CWU nadrobi kazde straty na bytowym (jesli by jakies mialy jednak jakims cudem wystapic) wielokrotnie.

A jakie miales meczarnie?

Nie zawsze koszt inwestycji pozwala miec co sie lubi.

Przy G11 to raczej 5000x0.6 =3000zł.A prąd po wyczynach Kopacz może podrożeć.

Sorry, od lat mam g12W, rzeczywiście przy G11 prąd się zbliża do 60 gr...:sick:

Ale ja bym się nie bał taryf. Po początkowym okresie obaw, teraz praktycznie wszystko hula kiedy jest potrzeba. (Nawet zegar do PC dla CWU wywaliłem i grzeje jak popadnie).

Wydatnie w tym pomagają weekendy z tanią taryfą, wtedy odwala się dużą część prac domowych prądożernych.

A jakie miales meczarnie?

Glownie kosztowne przeglady kotla i jego awarie. Dbanie o stan instalacji gazowej (brak mozliwosci jej schowania) i zglaszanie smrodu gazu na klatce. Obawa czy jakis pijany sasiad nie wywali polowy bloku w powietrze.

Nikt mnie juz na gaz we wlasnym domu nigdy nie namowi. :)

Pompa powietrzna to taki wynalazek, którego sprawność maleje kiedy spada temperatura zewnętrzną i gdy GZ czyli podłogówka jest zasilana co raz wyższą temperaturą.

Krótko - im zimniej na dworze tym więcej ciepła potrzebujesz = zimniejsze otoczenie, większa temperatura na podłogówkę, mniejszy COP. Albo wybierasz pompę z wymiennikiem gruntowym albo pozostań przy gazie.

Poczytaj w innych wątkach jak użytkownicy zaczynają mieć problem z dogrzaniem mieszkania jak temperatury spadają poniżej zera.