stam222 02.01.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam,Mam dylemat taki jak w temacie.Dom nowo budowany o pow. ok. 160 m2 , dobrze ocieplony 20 cm styro (chyba grafit),poddasze wełna min. 30cm.Gaz mam już w drodze ale zacząłem się zastanawiać nad pompą powietrzną. Wyczytałem gdzieś ostatnio, że pompy z sytemem EVI potrafią pracować nawet przy -20*C. Dodatkowo mam kominek z płaszczem i w razie czego zawsze można napalić przy bardzo silnych mrozach a takich przecież w ciągu roku nie ma wiele. Robiłem OZC i wyszło mi na poziemie 20 choc co niektórzy kwestionują ten wynik więc zakładam, że bedzie spokojnie można przyjąć 30.Chciałbym mieć jak najtańsze w eksploatacji urządzenie. Zapomniałem dodać, ze bedęmiał 100% podłogówki + drabinki w łazience a łazienek jest 3.Co i dlaczego wybrać? "Za" i "przeciw".Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.01.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, Mam dylemat taki jak w temacie. Co i dlaczego wybrać? "Za" i "przeciw". Dziękuję i pozdrawiam Jeśli w kuchni nie będziesz używał gazu.... to wybrałbym pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Raczej kuchni gazowej nie przewiduję, póki co w planie jest płyta indukcyjna. A jak wychodzi eksploatacja pomp bez 2-ch taryf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.01.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ciekawy temat... Największy postęp technologiczny odbywa się (jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi) w PC PW. Ot taki Panasonic wypuszcza co roku nową serię (oznaczoną literami) swoich PC. Każda ma jakieś udoskonalenie. Skoro już zrobiłeś kominek z płaszczem wodnym to w zasadzie alternatywa dla PC gotowa. Statystycznie temp. średnia rośnie, dni z temp., gdzie PC PW może działać mało efektywnie jest "naście" w roku. Rozpalisz w kominku i po kłopocie. Ja Ci daję "na oko" jakieś 15.000 kWh/rok na CO i CWU. Pompa da Ci COP = 3. Czyli zapłacisz za 5000 kWh. W Duonie (ok. 25 gr/kWh) da to kwotę roczną: 1250 zł. w taniej taryfie. I gdzieś z 500 zł więcej przy G11. Innymi słowy: jak ogarniesz inwestycyjnie to PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jeśli w kuchni nie będziesz używał gazu.... to wybrałbym pompę ciepła. A co ma piernik....? Wez to uzasadnij, bo ja mam indukcje, a do ogrzewania gaz i nie widze zwiazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przy gazie to około 0,15 + dodatki. Przy prądzie i 1 taryfie dla pompy około 0,20 a przy dwóch około 0,12. Mówimy o kosztach wyprodukowania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie pracuję w domu ale żona ciągle pierze a potem prasuje i szczerze to boje się tych 2-ch taryf i opłat za prąd w dziennej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Z reguły wystarczy zużycie na poziomie 1/3 w taniej i 2/3 w drogiej aby już wyjść na plusie. Przynajmniej tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ciekawy temat... Ja Ci daję "na oko" jakieś 15.000 kWh/rok na CO i CWU. Pompa da Ci COP = 3. Czyli zapłacisz za 5000 kWh. W Duonie (ok. 25 gr/kWh) da to kwotę roczną: 1250 zł. w taniej taryfie. I gdzieś z 500 zł więcej przy G11. Innymi słowy: jak ogarniesz inwestycyjnie to PC. Przy G11 to raczej 5000x0.6 =3000zł.A prąd po wyczynach Kopacz może podrożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz ! gazowy kocioł kondensacyjny (a więc z bardzo dużą sprawnością ) kupisz za 4-5 tys i masz centralnie w d.... tanie i drogie taryfy.... ogrzewasz kiedy trzeba -a nie wtedy kiedy masz tani prąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz ! gazowy kocioł kondensacyjny (a więc z bardzo dużą sprawnością ) kupisz za 4-5 tys i masz centralnie w d.... tanie i drogie taryfy.... ogrzewasz kiedy trzeba -a nie wtedy kiedy masz tani prąd! Kwestia jeszcze kasy za przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ta bardzo duza sprawnosc to 105%? Gaz w domu to strup na glowie, a do tego kociol na gaz to 2 strupy. Za darmo bym tego badziewia nie chcial. Dosyc sie z tym juz nameczylem. Druga sprawa to wzgledy ekonomiczne. Grzanie pompa ciepla w 2 taryfach to zadna sztuka, a wychodzi duzo taniej od gazu. Nie nalezy sie tez bac pradu dwutaryfowego. Wystarczy puscic zmywarke i pralke w tanim i na pewno wyjdzie na plus. Zreszta zuzycie na CO i CWU nadrobi kazde straty na bytowym (jesli by jakies mialy jednak jakims cudem wystapic) wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Taki kocioł np. Vitodens 300 to jakieś 12- 15 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ta bardzo duza sprawnosc to 105%? Gaz w domu to strup na glowie, a do tego kociol na gaz to 2 strupy. Za darmo bym tego badziewia nie chcial. Dosyc sie z tym juz nameczylem. Druga sprawa to wzgledy ekonomiczne. Grzanie pompa ciepla w 2 taryfach to zadna sztuka, a wychodzi duzo taniej od gazu. Nie nalezy sie tez bac pradu dwutaryfowego. Wystarczy puscic zmywarke i pralke w tanim i na pewno wyjdzie na plus. Zreszta zuzycie na CO i CWU nadrobi kazde straty na bytowym (jesli by jakies mialy jednak jakims cudem wystapic) wielokrotnie. A jakie miales meczarnie? Nie zawsze koszt inwestycji pozwala miec co sie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Taki kocioł np. Vitodens 300 to jakieś 12- 15 tys. Sam kociol? Np. Immergas 3600 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ... Gaz w domu to strup na glowie, a do tego kociol na gaz to 2 strupy. Za darmo bym tego badziewia nie chcial. Dosyc sie z tym juz nameczylem. ........ Mógłbyś rozwinąć tę myśl o strupach? Co jest nie tak z gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.01.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przy G11 to raczej 5000x0.6 =3000zł.A prąd po wyczynach Kopacz może podrożeć. Sorry, od lat mam g12W, rzeczywiście przy G11 prąd się zbliża do 60 gr... Ale ja bym się nie bał taryf. Po początkowym okresie obaw, teraz praktycznie wszystko hula kiedy jest potrzeba. (Nawet zegar do PC dla CWU wywaliłem i grzeje jak popadnie). Wydatnie w tym pomagają weekendy z tanią taryfą, wtedy odwala się dużą część prac domowych prądożernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Taki kocioł np. Vitodens 300 to jakieś 12- 15 tys. A Termet Ecocondens 3200 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A jakie miales meczarnie? Glownie kosztowne przeglady kotla i jego awarie. Dbanie o stan instalacji gazowej (brak mozliwosci jej schowania) i zglaszanie smrodu gazu na klatce. Obawa czy jakis pijany sasiad nie wywali polowy bloku w powietrze. Nikt mnie juz na gaz we wlasnym domu nigdy nie namowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.01.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompa powietrzna to taki wynalazek, którego sprawność maleje kiedy spada temperatura zewnętrzną i gdy GZ czyli podłogówka jest zasilana co raz wyższą temperaturą.Krótko - im zimniej na dworze tym więcej ciepła potrzebujesz = zimniejsze otoczenie, większa temperatura na podłogówkę, mniejszy COP. Albo wybierasz pompę z wymiennikiem gruntowym albo pozostań przy gazie.Poczytaj w innych wątkach jak użytkownicy zaczynają mieć problem z dogrzaniem mieszkania jak temperatury spadają poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts