rwojtek 05.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ... raczej Waszą radę na co zwrócić uwagę. Tak jak pisalem: producenci poszczególnych elementów (tylko kilku się naprawdę liczy), jeśli powietrzna to jaki COP/moc podają dla -20 (nie powinno być mniej niż Twoje OZC+cwu), z powietrznych tylko inwerterowa PCi i split 3 fazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.01.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Raczej na te zwróć uwagę http://www.samsungehs.pl/produkty,1/ehs-split,2,specyfikacja,8/ .Split jest lepszy nie zamarza przy zaniku napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tym co napisałeś świadomie lub nie, zniechęcasz do pomp ciepła. Moim zdaniem niepotrzebnie. Czego sie spodziewales po kims, kto musi "dogrzewac" chalupe 3mp buka. Bo chyba nie szerokiego myslenia o systemie ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.01.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Mnie w podanym linku nie chodziło o Strzegom, Wrocław, Poznań itd. ale o Samsunga i te parametry, a raczej Waszą radę na co zwrócić uwagę. stam222, Temat pomp ciepła PW przerobiłem bardzo szczegółowo w wakacje 2013, kiedy to wybierałem pompę do swojego domu. Wtedy bezkonkurencyjny w stosunku parametry-cena okazał się Panasonic, a i sama marka, jako Japończyk nie budziła zastrzeżeń. Nadal staram się w miarę możliwości śledzić trendy w rozwoju tej technologii i wydaje się, że ta firma dość poważnie podchodzi do tematu, bo od czasu zakupu mojej pompy wypuściła już na rynek trzecią generację tego produktu - gdzie każda posiadała jakieś ulepszenia. Także, jako zadowolony użytkownik mogę Ci jedynie polecić modele tej firmy. Na co zwracać uwagę? Po pierwsze na odpowiedni dobór mocy. Nie wiem czy masz policzone OZC? Jeśli nie to od tego zacznij. Jak już będziesz znał obciążenie cieplne swojego budynku to dobierzesz odpowiednią pompę, tak aby dla tych -20st zapewniała ona odpowiednią moc grzewczą. Po drugie budowę (rodzaj) pompy. Mamy pompy typu monoblok, gdzie wszystko jest zabudowane w jednym pudełku stojącym na dworze i połączone z instalacja wodną w domu i splity, gdzie zewnętrzny wymiennik ciepła jest na zewnątrz, a hydrobox w domu. W naszym klimacie i przy stanie naszych sieci elektrycznych;) lepszym wyborem będzie split, bo nie musimy przejmować się kwestią zamarznięcia wody. Poza tym sterowanie. W sumie im prostsze tym lepsze, ale podstawowe rzeczy muszą być. Fajnie gdy jest też możliwość podpięcia sterowania przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Czego sie spodziewales po kims, kto musi "dogrzewac" chalupe 3mp buka. Bo chyba nie szerokiego myslenia o systemie ogrzewania. To napisz ile w swoim kompostowniku spaliłeś żeby podrasować wynik pompy ? .Tylko nie pisz że takie ognicho to dla klimatu. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W zeszlym sezonie poszlo cale 10 paczek brykietu z Castoramy. Pisalem juz o tym na forum. Przerazajace ilosci. Ty tyle pewnie w "lykend" spalasz u siebie. Jak mozna wywnioskowac latwo z fotki (nawet przy naprawde szczatkowej inteligencji), to grzanie budowy (a scislej pierwsze rozpalenie w kozie po jej instalacji). Jesli bym sobie teraz w domu tak napalil, to bym chyba wykorkowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 powiem tak , nie panikujmy z gazem ,oile wszystko zrobimy dobrze a nie tak jak ,,fachowiec" nam karze jest ok , w jednorodzinnym domu przegląd pieca czy pc jest ten sam ,co do awarii to już się nie zgodzę , proponuję zobaczyć jaki jest kosz wymiany sprężarki w przeciętnej pc , a dyszy w piecu . a prywatnie to powiem robiąc odwierty do pc nikt nie robi odrazu jeszcze na zapas odwiertów , a to błąd , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 a prywatnie to powiem robiąc odwierty do pc nikt nie robi odrazu jeszcze na zapas odwiertów , a to błąd , Dosyc kontrowersyjna i chyba trudna do obrony teza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 powiem tak , nie panikujmy z gazem ,oile wszystko zrobimy dobrze a nie tak jak ,,fachowiec" nam karze jest ok , w jednorodzinnym domu przegląd pieca czy pc jest ten sam ,co do awarii to już się nie zgodzę , proponuję zobaczyć jaki jest kosz wymiany sprężarki w przeciętnej pc , a dyszy w piecu . a prywatnie to powiem robiąc odwierty do pc nikt nie robi odrazu jeszcze na zapas odwiertów , a to błąd , Krystian ale z ciebie jajcarz .Odwierty na zapas Stam222 wracając do tematu ,taki Samsung to ze 28tys z montażem może kosztować ,zwrot 15tyś dopłaty to systemu gazowego prawdopodobnie nigdy nie nastąpi .Ale jeżeli masz luźną gotówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 powiedzcie mi jak widzicie awarie studni ? i co w tedy ? ja to już widziałem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 haha zwrot 15 tyś dopłaty DO KREDYTU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 powiedzcie mi jak widzicie awarie studni ? i co w tedy ? ja to już widziałem ! A jak widzisz utrate stabilnosci gruntu pod budynkiem? Postawic sobie druga chalupe na zapas? http://www.geo-odwierty.pl/zagrozenia-w-budownictwie-zwiazane-z-osiadaniem-zapadowym-lessow/ Takie rzeczy sie zdarzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 nie jestem tu po to aby się kłócić i wciskać w zaparte własne zdanie ,ale mam złe doświadczenia prywatnie , i tak samo wiele moich znajomych ,jak i potencjalnych klientów inwestorów ,też dodam iż zawsze chodzi o zapewnienia sprzedawcy pc , wręcz gwarantują za nas ile my będziemy płacić za energię ,lecz pierwszy sezon budzi zdziwienie i rozczarowanie . dlaczego nikt nie pisze na pc o temperaturze w pomieszczeniu 22-26 stopni , a już nie mówiąc o malutkim domowym basenie , jakuzi :gdzie potrzeba 30 stopni . i co wtedy pompka na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 dlaczego nikt nie pisze na pc o temperaturze w pomieszczeniu 22-26 stopni , a już nie mówiąc o malutkim domowym basenie , jakuzi :gdzie potrzeba 30 stopni . i co wtedy pompka na to ? sa tu ludzie co muszą mieć 23-24 ale 26? jakaś masakra, to już dyskomfort psychiczy a nie wiem czy jakies objawy fizjologiczne sie nie pojawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 kolego ABC -OGRZEWANIA powiedz jaka jest temperatura na basenach? wskazana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 nie jestem tu po to aby się kłócić i wciskać w zaparte własne zdanie ,ale mam złe doświadczenia prywatnie , i tak samo wiele moich znajomych ,jak i potencjalnych klientów inwestorów ,też dodam iż zawsze chodzi o zapewnienia sprzedawcy pc , wręcz gwarantują za nas ile my będziemy płacić za energię ,lecz pierwszy sezon budzi zdziwienie i rozczarowanie . dlaczego nikt nie pisze na pc o temperaturze w pomieszczeniu 22-26 stopni , a już nie mówiąc o malutkim domowym basenie , jakuzi :gdzie potrzeba 30 stopni . i co wtedy pompka na to ? Co, "odwierty" sie wszystkim Twoim znajomym popsuly? Ja utrzymuje w domu 22*C i nie jest to zadnym wyczynem. Nie wiem dlaczego myslisz, ze 30*C to dla pompy ciepla jakas magiczna granica. Grzeje CWU do 47*C i tez nie jest to zaden wyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Pyxis, koza + brykiet to rozpacz a nie klimat. Wiecej tego szajsu nie kupie. Klimat to daje kawal drewna. Przy okazji. Masz tam jakis szyber, tudziez przepustnice?Przy takich wiatrach jsk teraz malo mi ten mebel nie odleci. Daje i z komina i z doprowadzenia powietrza z zewnatrz. Musze cos z tym zrobic bo intensywnie potrafi wychlodzic salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 05.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ok 22 C to nie wyczyn ,ale dla basenu 30C tem. otoczenia w pomieszczeniu basenu to nie to samo co 47C CWU i tu już jest nietylko wyczyn , a nawet problem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Pyxis, koza + brykiet to rozpacz a nie klimat. Wiecej tego szajsu nie kupie. Klimat to daje kawal drewna. Przy okazji. Masz tam jakis szyber, tudziez przepustnice? Przy takich wiatrach jsk teraz malo mi ten mebel nie odleci. Daje i z komina i z doprowadzenia powietrza z zewnatrz. Musze cos z tym zrobic bo intensywnie potrafi wychlodzic salon. Nie wiem naprawde co chcesz od brykietu z Casto. Mi sie nim swietnie pali, bo tan szajs ma chyba domieszke trocin iglastych i pali sie zywym ogniem, a nie tli. Nawet jak bardzo mocno przymkne powietrze. Mam dwa szybry. Calkowicie nie odetniesz nimi powietrza, ale wystarcza to, zeby jakos nie odczuwac wychlodzenia z tego tytulu. Przyjrze sie temu jak sie trafia wiaterki i jakis mrozik. Wstawie do srodka termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ok 22 C to nie wyczyn ,ale dla basenu 30C tem. otoczenia w pomieszczeniu basenu to nie to samo co 47C CWU i tu już jest nietylko wyczyn , a nawet problem ! Wszystko to kwestia tylko i wylacznie dobrania mocy urzadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts