Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

stam222, Temat pomp ciepła PW przerobiłem bardzo szczegółowo w wakacje 2013, kiedy to wybierałem pompę do swojego domu. Wtedy bezkonkurencyjny w stosunku parametry-cena okazał się Panasonic, a i sama marka, jako Japończyk nie budziła zastrzeżeń. Nadal staram się w miarę możliwości śledzić trendy w rozwoju tej technologii i wydaje się, że ta firma dość poważnie podchodzi do tematu, bo od czasu zakupu mojej pompy wypuściła już na rynek trzecią generację tego produktu - gdzie każda posiadała jakieś ulepszenia. Także, jako zadowolony użytkownik mogę Ci jedynie polecić modele tej firmy.

Na co zwracać uwagę? Po pierwsze na odpowiedni dobór mocy. Nie wiem czy masz policzone OZC? Jeśli nie to od tego zacznij. Jak już będziesz znał obciążenie cieplne swojego budynku to dobierzesz odpowiednią pompę, tak aby dla tych -20st zapewniała ona odpowiednią moc grzewczą. Po drugie budowę (rodzaj) pompy. Mamy pompy typu monoblok, gdzie wszystko jest zabudowane w jednym pudełku stojącym na dworze i połączone z instalacja wodną w domu i splity, gdzie zewnętrzny wymiennik ciepła jest na zewnątrz, a hydrobox w domu. W naszym klimacie i przy stanie naszych sieci elektrycznych;) lepszym wyborem będzie split, bo nie musimy przejmować się kwestią zamarznięcia wody. Poza tym sterowanie. W sumie im prostsze tym lepsze, ale podstawowe rzeczy muszą być. Fajnie gdy jest też możliwość podpięcia sterowania przez internet.

Do mnie to chyba trzeba tak właśnie pisać. Wielkie dzięki map

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalezione w internecie plus moje (od przyłącza):

gaz:

Junkers Cerapur 14kw + zasobnik cwu 120 - 5tys

montaż - 500zł

przyłącze - 1800zł

projekt +wykonanie inst gaz - 4000

komin - powiedzmy 500zł, różnie to można rozwiązać

protokół - 200zł

suma - 12tys zł

pompa Lg Therma 9kw + zasobnik + robota razem - 21,5tys

Jaka jest stopa zwrotu 9 000 zł przy zapotrzebowaniu np. 10 - 15 - 20 000 kWh/rok w G11 i G12 /średnia/?

10000kWh/G12 - 7lat;

15000kWh/G12 - 4,5roku;

20000kWh/G12 - 3,5roku.

10000kWh/G11 - 22,5roku;

15000kWh/G11 - 15lat;

20000kWh/G11 - 11lat.

Tak to mniej więcej mi wychodzi przyjmując średnie ceny prądu i gazu, bez żadnych duonów, itp, itd:D

Jaka jest stopa zwrotu 9 000 zł przy zapotrzebowaniu np. 10 - 15 - 20 000 kWh/rok w G11 i G12 /średnia/?

Jak pisałem na pierwszej stronie, zgrubnie jego dom wraz z CWU (dla 3-4 osób) to będzie ok. 13.000-15.000 kWh. (zakładając ok. 50-70 kWh/m2/rok + 4000 kWh na CWU).

Przyjmijmy 14.000 kWh:

80% udział taniej taryfy w Duonie 0,25 x 0,8 = 0,22 zł.

20% udział drogiej taryfy w Duonie 0,75 x 0,2 = 0,15 zł.

Cena prądu dla CO i CWU = 0,37 zł/kWh

Cena gazu (niech mnie ktoś poprawi), przy sprawnym kotle kondensacyjnym i 100% podłogówki = 0,22 zł/kWh

COP powietrznej PC = 3

COP gazu = 1

14.000 kWh/3 = 4666 kWh x 0,37 zł. = 1726 zł.

14.000 kWh x 0,22 zł. = 3080 zł.

Różnica to 1354 zł.

Różnica instalacyjna 9500 zł.

Czas zwrotu 7 lat. Zakładam, że i to i to trzeba serwisować i że cena serwisów jest taka sama. (ja swoją PC do CWU nie serwisuję, podobnie jak lodówkę, ale przyjmijmy, że się powinno).

Nie sądzę, by w tym czasie rozleciał kocioł, czy PC.

10000kWh/G12 - 7lat;

15000kWh/G12 - 4,5roku;

20000kWh/G12 - 3,5roku.

10000kWh/G11 - 22,5roku;

15000kWh/G11 - 15lat;

20000kWh/G11 - 11lat.

Tak to mniej więcej mi wychodzi przyjmując średnie ceny prądu i gazu, bez żadnych duonów, itp, itd:D

Wnioski gaz vs, PC

1. W G11 inwestycja w pompę bez sensu.

2. Czym mniejsze zapotrzebowanie na ciepło tym dłuższa stopa zwrotu.

Zachowajmy chociaz jakies minimum realizmu w tej wycenie. Ilu inwestorow budujac nowy dom zafunuije sobie kawalek rury na elewacji, ktora dodatkowa "opacka" ja przy wietrze kwasem?

Nic nie "opaćka".

Chociaż nie bardzo rozumiem inwestorów od początku planujących kotłownię gazową i inwestujących w drogi komin systemowy obudowany klinkierem, często jeszcze wprowadzajacych do niego przewód spalinowy. Żeby było jeszcze śmieszniej to budują komin jw., a następnie decydują się na PC.

Ale zostawmy to bo nie chodzi o 500 zł w tą, czy w tamtą stronę.

Inwestor powinien mieć swój rozum i dokładnie rozpatrzyć wszystkie za i przeciw przy doborze systemu.

Jeżeli inwestor pójdzie nawet w akumulacyjne grzanie to należy doliczyć jeszcze ze 3 tys odsetek przy kredycie 10000 na 7,5%.

Tak, pod warunkiem, że buduje z kredytu. Poza tym z doświadczenia wiem, że jak czegoś nie zrobisz od razu podczas budowy (choćby z kredytu) to później już długo tego nie zrobisz, bo po budowie przez kilka lat jesteś spłukany, a to co "zaoszczędzisz" na kotle wydasz na droższe płytki, itp. Piję do tego, że owszem koszt inwestycyjny będzie większy, ale za to potem po budowie płacisz sobie powiedzmy te 1500zł rocznie zamiast 3000zł i wtedy na prawdę to doceniasz:)

Można również różnicę wpłacić na konto i wyrównywać nią koszty eksploatacyjne, ale szczerze nie znam nikogo kto by tak zrobił;)

(...)

Przyjmijmy 14.000 kWh:

(...)

Cena gazu (niech mnie ktoś poprawi), przy sprawnym kotle kondensacyjnym i 100% podłogówki = 0,22 zł/kWh

14000 to dość dużo, raczej tyle nie będzie, przy planowanym ociepleniu, bardziej 10000, przynajmniej z mojego doświadczenia (a zużywam dużo cwu), jak i innych piszących w wątku o spalaniu gazu. Jeżeli faktycznie tyle, to wchodzimy w wyższą taryfę i cena kwh z gazu mocno rośnie.

Gaz z mojej ostatniej faktury wyjdzie ok 25gr/m3 (przyjmuję 9,4kwh/m3)

/edit

map78 - jak się nie buduje z kredytu to i tak się dodaje koszt utraty wartości pieniądza

Gość Arturo72
Jeżeli inwestor pójdzie nawet w akumulacyjne grzanie to należy doliczyć jeszcze ze 3 tys odsetek przy kredycie 10000 na 7,5%.

Nie koniecznie,jeśli pomyśli nad całością budowy to te 10tys.zl może spokojnie wysupłać z aktualnego budżetu.

Weźmy Twój przykład,masz poro+18cm styro czyli ścianę z U ok.0,18 bo nie wiem jaki styro i za 1m2 ściany zapłaciłeś ok.90zł a z takim U ściany można by bylo zrobić 1m2 w kwocie ok.60zł stosując 18cm silikat.

Już ok.30zł/m2 ściany oszczędności.

A takich przykładów może być więcej.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ha ha, dobre Arturo :)

Jakby pokombinować, to PCi może być zupełnie za darmo :)

No w cenie budżetu przeznaczonego na dom w najlepszym wypadku,nawet ten z kredytu :)

Bo znowu,po cholerę nam płacić za przyłacza gazu,projekty,instalacje jak mamy już prąd ?

Kolejna oszczędność :)

Edytowane przez Arturo72

Nie koniecznie,jeśli pomyśli nad całością budowy to te 10tys.zl może spokojnie wysupłać z aktualnego budżetu.

Weźmy Twój przykład,masz poro+18cm styro czyli ścianę z U ok.0,18 bo nie wiem jaki styro i za 1m2 ściany zapłaciłeś ok.90zł a z takim U ściany można by bylo zrobić 1m2 w kwocie ok.60zł stosując 18cm silikat.

Już ok.30zł/m2 ściany oszczędności.

A takich przykładów może być więcej.

Masz racje ale przy świadomej budowie opartej na ustalonym budżecie,a nie metodzie gospodarczej opartej na mam to coś wybuduje.

Gość Arturo72
Masz racje ale przy świadomej budowie opartej na ustalonym budżecie,a nie metodzie gospodarczej opartej na mam to coś wybuduje.

Racja,ja miałem przeznaczone na dom tylko 250tys.zl z kredytu i trzeba było kombinować i myśleć jak z tego wycisnąć najwięcej ile się da.

Podstawowym warunkiem było brak paliwa stałego w domu a najtaniej wychodziło ogrzewanie prądem.

Gość Arturo72
A wydawało mi się że pisałeś o 300-tu ?

Znowu czytasz bez zrozumienia tekstu.

Miałem przeznaczone na budowę domu tylko 250tys.zl z kredytu a wydałem na całość,do wprowadzenia się,z tarasami i podjazdami 310tys.zl w tym 35tys.zł odszkodowanie z kopalni.

Planowany budżet to 250tys.zł

Edytowane przez Arturo72