Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

Dobra, bo znów się robi śmietnik. Porównanie było z uwzględnieniem instalacji gazowej i przyłącza, oszczędności na innych elementach można wykorzystać na PCi, kocioł gazowy, lepsze okna, albo wakacje w ciepłych krajach. Nic to nie ma do porównania kosztów tych 2 systemów.

/edit

Generalnie, biorąc pod uwagę, że liczymy 3,5% rocznie utraty wartości pieniądza, to wychodzi 8 lat zwrot, przy założeniach ProStasia, wg mnie opłaca się brać PCi.

Komin to zło, teraz bym nie robił nawet do gazu :)

Edytowane przez owp

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo.... ja zaczynając budowę nie wiedziałem co to dom pasywny ani energooszczędny, dopiero w trakcie budowy zacząłem czytać "Muratora" (miesięcznik) i później FM. Dopiero tutaj na forum poznałem pewne rzeczy ale np. kominy już były zrobione :( . Nie każdy jest wszechwiedzący, zaznajomiony z budownictwem oraz wszystkimi nowościami. Tak że kotłownia i kominy 2 już są ( i to w dodatku obudowane klinkierem) a mimo to rozważam zainstalowanie PC P/W . Teraz sprawdziłem moje stare OZC i wychodzi, że "Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię dla

ogrzewania i wentylacji" - 70,3 MJ co jest równe 19,52 kWh.

Nooo.... ja zaczynając budowę nie wiedziałem co to dom pasywny ani energooszczędny, dopiero w trakcie budowy zacząłem czytać "Muratora" (miesięcznik) i później FM. Dopiero tutaj na forum poznałem pewne rzeczy ale np. kominy już były zrobione :( . Nie każdy jest wszechwiedzący, zaznajomiony z budownictwem oraz wszystkimi nowościami. Tak że kotłownia i kominy 2 już są ( i to w dodatku obudowane klinkierem) a mimo to rozważam zainstalowanie PC P/W . Teraz sprawdziłem moje stare OZC i wychodzi, że "Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię dla

ogrzewania i wentylacji" - 70,3 MJ co jest równe 19,52 kWh.

Nie przejmuj się, nie Ty jeden nie myślałeś przed budową, czy kupnem domu;) Ja też mam dwa pięknie obudowane klinkierem kominy w swoim domu:D Co więcej przez 3 sezony grzałem ekogroszkiem:o - to jest dopiero porażka:sick: Na szczęście wiele rzeczy można naprawić, jak się trochę człowiek dokształci, ale na niskie koszta inwestycyjne wtedy już nie ma co liczyć:(

Co do OZC to zleć policzenie nowego, komuś kto się na tym zna, bo takie z projektu często są przekłamane nawet o 100%.

@asolt masz PW i czekam na odpowiedz.

A ten wynik jest z robionego OZC bo w projekcie jest znacznie więcej bo i ocieplenie jest grubsze,okna lepsze i WM itd.

edit;

Sprawdziłem projekt i z niego wychodzi EP=119,9 kWh

Na Ep nie ma co patrzec, jest to wartosc która nic nam nie mówi i na dodatek jest myląca

Właśnie przyszła wycena od Daikin'a i ........ 25,5 k NETTO !!!!!

Sama pompa, do tego trzeba doliczyć koszt robocizny itd.

Pocieszę Cię, że Daikin to jedna z droższych pomp na rynku. Skoncentruj się na ofertach Panasonic i Atlantic. 25-30tys Brutto to powinien być max za całą instalację, wraz zasobnikiem CWU.

Czemu się uparłeś i o wyceny piszesz do Daikina, Panasonica czy do innych central? Poszukaj może instalatora tych marek i z nim wymień korespondencję.

Ale do kogo Ty ślesz te oferty ?

Znajdż firmy, które w Twoich okolicach zajnują się tym tematem i tam pytaj. Przeglądnij allegro, może jest tam ktoś z Twoich stron.

Daj ofertę na oferia.pl, dostaniesz kilka ofert.

No i już nic nie wiem.

Rozmawiałem dziś z trzema sprzedawcami/instalatorami i 3 różne zdania. Jedni polecają bufor 600l (grzanie w taniej taryfie+ kominek z płaszczem), drudzy bufor a'la sprzęgło hydrauliczne max. 200l,a trzeci twierdzi, że buforowanie to niepotrzebny wydatek. Każdy z nich bardzo przekonujący,każdy z nich ma masę zadowolonych klientów (chętnie dają namiary) a ja zielony bo już sam nie wiem który może mieć rację lub która opcja/rozwiązanie leprze/optymalne.

I jak tu się budować bezstresowo :bash::bash::bash:

Klaruje się obraz jak naprawdę jest z instalatorami ,swojego czasu w porównaniu pomp vs.gaz pisałem o cenie za 70tys za IVT gruntówkę z odwiertami.Zostałem prawie zjedzony że pompę można mieć tanie.Otóż nie ,nie zawsze i nie wszędzie da się znaleźć instalatora który to tanio i dobrze ogarnie .Wszyscy chcą wstawiać bufory,kasować jak z cennika i montować swój towar a nie z alegro.