owp 06.01.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Dobra, bo znów się robi śmietnik. Porównanie było z uwzględnieniem instalacji gazowej i przyłącza, oszczędności na innych elementach można wykorzystać na PCi, kocioł gazowy, lepsze okna, albo wakacje w ciepłych krajach. Nic to nie ma do porównania kosztów tych 2 systemów. /edit Generalnie, biorąc pod uwagę, że liczymy 3,5% rocznie utraty wartości pieniądza, to wychodzi 8 lat zwrot, przy założeniach ProStasia, wg mnie opłaca się brać PCi. Komin to zło, teraz bym nie robił nawet do gazu Edytowane 6 Stycznia 2015 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.01.2015 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nooo.... ja zaczynając budowę nie wiedziałem co to dom pasywny ani energooszczędny, dopiero w trakcie budowy zacząłem czytać "Muratora" (miesięcznik) i później FM. Dopiero tutaj na forum poznałem pewne rzeczy ale np. kominy już były zrobione . Nie każdy jest wszechwiedzący, zaznajomiony z budownictwem oraz wszystkimi nowościami. Tak że kotłownia i kominy 2 już są ( i to w dodatku obudowane klinkierem) a mimo to rozważam zainstalowanie PC P/W . Teraz sprawdziłem moje stare OZC i wychodzi, że "Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię dla ogrzewania i wentylacji" - 70,3 MJ co jest równe 19,52 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nooo.... ja zaczynając budowę nie wiedziałem co to dom pasywny ani energooszczędny, dopiero w trakcie budowy zacząłem czytać "Muratora" (miesięcznik) i później FM. Dopiero tutaj na forum poznałem pewne rzeczy ale np. kominy już były zrobione . Nie każdy jest wszechwiedzący, zaznajomiony z budownictwem oraz wszystkimi nowościami. Tak że kotłownia i kominy 2 już są ( i to w dodatku obudowane klinkierem) a mimo to rozważam zainstalowanie PC P/W . Teraz sprawdziłem moje stare OZC i wychodzi, że "Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię dla ogrzewania i wentylacji" - 70,3 MJ co jest równe 19,52 kWh. Nie przejmuj się, nie Ty jeden nie myślałeś przed budową, czy kupnem domu;) Ja też mam dwa pięknie obudowane klinkierem kominy w swoim domu:D Co więcej przez 3 sezony grzałem ekogroszkiem:o - to jest dopiero porażka:sick: Na szczęście wiele rzeczy można naprawić, jak się trochę człowiek dokształci, ale na niskie koszta inwestycyjne wtedy już nie ma co liczyć Co do OZC to zleć policzenie nowego, komuś kto się na tym zna, bo takie z projektu często są przekłamane nawet o 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Co do OZC to zleć policzenie nowego, komuś kto się na tym zna, bo takie z projektu często są przekłamane nawet o 100%. Już zlecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Już zlecił. Watek zawiera lokowanie produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Watek zawiera lokowanie produktu Nie napisałem komu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.01.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) @asolt masz PW i czekam na odpowiedz. A ten wynik jest z robionego OZC bo w projekcie jest znacznie więcej bo i ocieplenie jest grubsze,okna lepsze i WM itd.edit;Sprawdziłem projekt i z niego wychodzi EP=119,9 kWh Edytowane 6 Stycznia 2015 przez stam222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 @asolt masz PW i czekam na odpowiedz. A ten wynik jest z robionego OZC bo w projekcie jest znacznie więcej bo i ocieplenie jest grubsze,okna lepsze i WM itd. edit; Sprawdziłem projekt i z niego wychodzi EP=119,9 kWh Na Ep nie ma co patrzec, jest to wartosc która nic nam nie mówi i na dodatek jest myląca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.01.2015 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 No wcale nie patrze, teraz zerknąłem dopiero. Patrze natomiast na PW i ciągle cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.01.2015 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Właśnie przyszła wycena od Daikin'a i ........ 25,5 k NETTO !!!!!Sama pompa, do tego trzeba doliczyć koszt robocizny itd. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez stam222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Właśnie przyszła wycena od Daikin'a i ........ 25,5 k NETTO !!!!! Sama pompa, do tego trzeba doliczyć koszt robocizny itd. Pocieszę Cię, że Daikin to jedna z droższych pomp na rynku. Skoncentruj się na ofertach Panasonic i Atlantic. 25-30tys Brutto to powinien być max za całą instalację, wraz zasobnikiem CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Właśnie przyszła wycena od Daikin'a i ........ 25,5 k NETTO !!!!! Sama pompa, do tego trzeba doliczyć koszt robocizny itd. Czemu się uparłeś i o wyceny piszesz do Daikina, Panasonica czy do innych central? Poszukaj może instalatora tych marek i z nim wymień korespondencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Właśnie przyszła wycena od Daikin'a i ........ 25,5 k NETTO !!!!! Sama pompa, do tego trzeba doliczyć koszt robocizny itd. Ale do kogo Ty ślesz te oferty ? Znajdż firmy, które w Twoich okolicach zajnują się tym tematem i tam pytaj. Przeglądnij allegro, może jest tam ktoś z Twoich stron. Daj ofertę na oferia.pl, dostaniesz kilka ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.01.2015 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Nooo, z lokalnymi dystrybutorami piszę, i nie uparłem się na Dalkina,z tym, że te firmy polecaliście w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.01.2015 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dzięki chłopaki za PW , namiary i pomysły bo takim oferteo czy oferia to zupełnie zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.01.2015 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 No i już nic nie wiem. Rozmawiałem dziś z trzema sprzedawcami/instalatorami i 3 różne zdania. Jedni polecają bufor 600l (grzanie w taniej taryfie+ kominek z płaszczem), drudzy bufor a'la sprzęgło hydrauliczne max. 200l,a trzeci twierdzi, że buforowanie to niepotrzebny wydatek. Każdy z nich bardzo przekonujący,każdy z nich ma masę zadowolonych klientów (chętnie dają namiary) a ja zielony bo już sam nie wiem który może mieć rację lub która opcja/rozwiązanie leprze/optymalne. I jak tu się budować bezstresowo :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.01.2015 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wydaje mi się,że właśnie to byli przedstawiciele różnych firm od różnych pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Taa, pompa ciepła, bufor, kominek z PW.... Tu juz popłyniesz z finansami ku uciesze instalatora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.01.2015 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A może ten od bufora 600l proponował instalację bez pompy, tylko grzałki w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.01.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Klaruje się obraz jak naprawdę jest z instalatorami ,swojego czasu w porównaniu pomp vs.gaz pisałem o cenie za 70tys za IVT gruntówkę z odwiertami.Zostałem prawie zjedzony że pompę można mieć tanie.Otóż nie ,nie zawsze i nie wszędzie da się znaleźć instalatora który to tanio i dobrze ogarnie .Wszyscy chcą wstawiać bufory,kasować jak z cennika i montować swój towar a nie z alegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts