Pyxis 09.01.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Sa ludzie, ktorych kazdy chce i moze orznac. To po pierwsze. Po drugie, to instalator pompy wcale nie musi byc z tej miejscowosci w kotrej ma byc montaz, wiec swszedzie sie da. Trzeba tylko pomyslec i musi sie chciec to zrobic. Nie wszystko los podaje na talerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Sa ludzie, ktorych kazdy chce i moze orznac. To po pierwsze. Po drugie, to instalator pompy wcale nie musi byc z tej miejscowosci w kotrej ma byc montaz, wiec swszedzie sie da. Trzeba tylko pomyslec i musi sie chciec to zrobic. Nie wszystko los podaje na talerzu. Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ... Trafiles na forum. Szukasz, pytasz, starasz sie zdobywac wiedze. Jestes na dobrej drodze, zeby nie przyjac bezkrytycznie tego co powie pierwszy z brzegu instalator i jak to wyceni. Daj sobie troszke czasu. Bedziesz "myslal" coraz sprawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ... Słabe tłumaczenie. Sądzę,że tak samo nie znasz się na dachowkach,farbach,oknach,tynkach i nie wszedłeś do pierwszego sklepu by to wszystko kupić. Podobnie jest z systemem grzewczym do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.01.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ... stam222, skup się raczej na opiniach użytkowników, którzy taki czy inny system z taka, czy inną instalacją jakiś czas już użytkują. Jak sam zauważyłeś opinie instalatorów są tak dramatycznie różne, że aż abstrakcyjne. Instalatorzy często montują to co umieją, albo kiedyś się nauczyli, albo najkorzystniej na tym wychodzą ( z naciskiem na to ostatnie), a nie rzadko są to ludzie którzy prywatnie mieszkają w bloku, czy kamienicy i pracującą instalację widzieli tylko u klienta. Użytkownicy, nie instalatorzy podpowiedzą Ci również jak coś taniej kupić, gdzie pytać, jak pytać, itp. Im więcej teraz się dowiesz tym mniej ciemnoty wciśnie Ci instalator - taka brutalna prawda:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2015 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Słabe tłumaczenie. Sądzę,że tak samo nie znasz się na dachowkach,farbach,oknach,tynkach i nie wszedłeś do pierwszego sklepu by to wszystko kupić. Podobnie jest z systemem grzewczym do domu. Kiepskie porównanie tynków, farb i dachówek z tak rozbudowaną instalacją kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2015 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 stam222, skup się raczej na opiniach użytkowników, którzy taki czy inny system z taka, czy inną instalacją jakiś czas już użytkują. Jak sam zauważyłeś opinie instalatorów są tak dramatycznie różne, że aż abstrakcyjne. Instalatorzy często montują to co umieją, albo kiedyś się nauczyli, albo najkorzystniej na tym wychodzą ( z naciskiem na to ostatnie), a nie rzadko są to ludzie którzy prywatnie mieszkają w bloku, czy kamienicy i pracującą instalację widzieli tylko u klienta. Użytkownicy, nie instalatorzy podpowiedzą Ci również jak coś taniej kupić, gdzie pytać, jak pytać, itp. Im więcej teraz się dowiesz tym mniej ciemnoty wciśnie Ci instalator - taka brutalna prawda:( Dzięki za rade. Ciężko jednak zapoznać się z tematem by-pass'ów, zaworów 3-drożnych, obejść, sterowników, wymienników, buforów , samych pomp i osprzętu dodatkowego i pomocniczego w przeciągu kilku dni/tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.01.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Na forum nie jest to za czytelnie ułożone ,wielu inwestorów nie daje rady ogarnąć tematu i zdają się na firmy .Po tym co czytam wywnioskowałem że forum lepiej nadaje się do uświadomienia sobie że ktoś cię dyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.01.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dzięki za rade. Ciężko jednak zapoznać się z tematem by-pass'ów, zaworów 3-drożnych, obejść, sterowników, wymienników, buforów , samych pomp i osprzętu dodatkowego i pomocniczego w przeciągu kilku dni/tygodni. No niestety, troszkę czasu trzeba na to poświęcić. Pozbierać, opinię, rozwiązania, porównać i podpasować pod siebie. Ja jestem zwolennikiem prostoty, czyli żadnych dodatkowych urządzeń. Pompa, zawór przełączający 3D, zasobnik CWU i instalacja CO, do tego grupy bezpieczeństwa i nic więcej. Sam tak mam i działa to niezawodnie już drugi sezon. Żadnych buforów, by-passów, udziwnień - im mniej elementów, tym mniejsze prawdopodobieństwo potencjalnej awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 im mniej elementów, tym mniejsze prawdopodobieństwo potencjalnej awarii. Awarii jak awarii. Glowne problemy jak czytam z takimi instalacjami to ich regulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Użytkownicy, nie instalatorzy podpowiedzą Ci również jak coś taniej kupić, gdzie pytać, jak pytać, itp. Im więcej teraz się dowiesz tym mniej ciemnoty wciśnie Ci instalator - taka brutalna prawda:( Nie mozna generalizowac, który uzytkownik z forum bedzie mnie poprawiał przy obliczeniach ozc, audycie, projekcie podłogowki, swiadectwie enegetycznym, czy tez instalacji podłogowki, to samo dotyczy materiałow do zakupów których przesyłam klientowi linki aby sobie sam wybrał najtanszego dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale spojrzeć nie zawsze znaczy widzieć i wiedzieć co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.01.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 stam222 skoro bierzesz pod uwagę gaz, to dlaczego nie bufor z grzałką? koszt eksploatacji porównywalny do gazu, a inwestycja znacznie tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 stam222 skoro bierzesz pod uwagę gaz, to dlaczego nie bufor z grzałką? koszt eksploatacji porównywalny do gazu, a inwestycja znacznie tańsza. No bo trzeba sie znac i wiedziec, że takie coś istnieje i jest tańsze..... ech, ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 No bo trzeba sie znac i wiedziec, że takie coś istnieje i jest tańsze..... ech, ręce opadają To jak i co ty budowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 09.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Po to tu przyszedłeś, żeby się dowiedzieć jakie masz możliwości. A jak wykorzystasz tą wiedzę ... ?Ja bym szedł w najtańsze rozwiązanie, a różnicę pakował w ocieplenie. Czyli bufor z grzałkami w taniej taryfie. Pod warunkiem rzetelnych obliczeń OZC, dobrego projektu i solidnego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 12.01.2015 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 No i dostałem kolejną wycenę i powiem Wam, że coraz mniej podobają mi się te pompy a raczej ceny;Pompa ciepła Heliotherm HP06L_K_BC typu powietrza woda. Moc grzewcza 6,51 kW. Pobór mocy elektrycznej 1,6 kW. - 32 293,30 zł (netto)Jednostka zewnętrzna HP06L-K-BC montaż naziemny - 14 620,20 zł (netto)Blok hydrauliczny BC-HYD 06 - 4 926,02 zł (netto) Sterownik ER-WEB2 ( Sterownik posiada czujnik pogodowy.) - 8 365,73 zł (netto)Zbiornik buforowy 300 l włącznie z izolacją - 2 150,00 zł (netto)Czujnik temperatury zasobnika z kapilarą ZH -T300 - 281,67 zł (netto) Zbiornik ciepłej wody użytkowej 300 l ZHWW300 - 5 460,00 zł (netto)SUMA KATALOGOWA NETTO: 68 096,42 złSUMA KATALOGOWA NETTO PO RABACIE: 54 477,14 zł PLUSRozruch (czynnik chłodniczy, okablowanie) 2 000,00 złMontaż 800,00 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Sterownik za 8k PLN Buforek Skąd Ty bierzesz tych oferentow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 12.01.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 To wszystko chyba z tego oferteo.pl Albo Poznan taki drogi albo te pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W ogóle wiesz, jaka moc ma ta pompa przy -15C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts