Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sa ludzie, ktorych kazdy chce i moze orznac. To po pierwsze. Po drugie, to instalator pompy wcale nie musi byc z tej miejscowosci w kotrej ma byc montaz, wiec swszedzie sie da. Trzeba tylko pomyslec i musi sie chciec to zrobic. Nie wszystko los podaje na talerzu.

Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ...

Ale taki inwestor jak ja, który z pompami, automatyką i całymi tymi kotłowniami i sterownikami nie ma nic wspólnego i po prostu nie zna się na tym to nie wiem jak bardzo by MYŚLAŁ to nic nie wymyśli ...

Trafiles na forum. Szukasz, pytasz, starasz sie zdobywac wiedze. Jestes na dobrej drodze, zeby nie przyjac bezkrytycznie tego co powie pierwszy z brzegu instalator i jak to wyceni. Daj sobie troszke czasu. Bedziesz "myslal" coraz sprawniej. :)

Gość Arturo72

Słabe tłumaczenie. Sądzę,że tak samo nie znasz się na dachowkach,farbach,oknach,tynkach i nie wszedłeś do pierwszego sklepu by to wszystko kupić.

Podobnie jest z systemem grzewczym do domu.

stam222, skup się raczej na opiniach użytkowników, którzy taki czy inny system z taka, czy inną instalacją jakiś czas już użytkują. Jak sam zauważyłeś opinie instalatorów są tak dramatycznie różne, że aż abstrakcyjne. Instalatorzy często montują to co umieją, albo kiedyś się nauczyli, albo najkorzystniej na tym wychodzą ( z naciskiem na to ostatnie), a nie rzadko są to ludzie którzy prywatnie mieszkają w bloku, czy kamienicy i pracującą instalację widzieli tylko u klienta.

Użytkownicy, nie instalatorzy podpowiedzą Ci również jak coś taniej kupić, gdzie pytać, jak pytać, itp. Im więcej teraz się dowiesz tym mniej ciemnoty wciśnie Ci instalator - taka brutalna prawda:(

stam222, skup się raczej na opiniach użytkowników, którzy taki czy inny system z taka, czy inną instalacją jakiś czas już użytkują. Jak sam zauważyłeś opinie instalatorów są tak dramatycznie różne, że aż abstrakcyjne. Instalatorzy często montują to co umieją, albo kiedyś się nauczyli, albo najkorzystniej na tym wychodzą ( z naciskiem na to ostatnie), a nie rzadko są to ludzie którzy prywatnie mieszkają w bloku, czy kamienicy i pracującą instalację widzieli tylko u klienta.

Użytkownicy, nie instalatorzy podpowiedzą Ci również jak coś taniej kupić, gdzie pytać, jak pytać, itp. Im więcej teraz się dowiesz tym mniej ciemnoty wciśnie Ci instalator - taka brutalna prawda:(

Dzięki za rade. Ciężko jednak zapoznać się z tematem by-pass'ów, zaworów 3-drożnych, obejść, sterowników, wymienników, buforów , samych pomp i osprzętu dodatkowego i pomocniczego w przeciągu kilku dni/tygodni.

Dzięki za rade. Ciężko jednak zapoznać się z tematem by-pass'ów, zaworów 3-drożnych, obejść, sterowników, wymienników, buforów , samych pomp i osprzętu dodatkowego i pomocniczego w przeciągu kilku dni/tygodni.

No niestety, troszkę czasu trzeba na to poświęcić. Pozbierać, opinię, rozwiązania, porównać i podpasować pod siebie.

Ja jestem zwolennikiem prostoty, czyli żadnych dodatkowych urządzeń. Pompa, zawór przełączający 3D, zasobnik CWU i instalacja CO, do tego grupy bezpieczeństwa i nic więcej. Sam tak mam i działa to niezawodnie już drugi sezon. Żadnych buforów, by-passów, udziwnień - im mniej elementów, tym mniejsze prawdopodobieństwo potencjalnej awarii.

Nie mozna generalizowac, który uzytkownik z forum bedzie mnie poprawiał przy obliczeniach ozc, audycie, projekcie podłogowki, swiadectwie enegetycznym, czy tez instalacji podłogowki, to samo dotyczy materiałow do zakupów których przesyłam klientowi linki aby sobie sam wybrał najtanszego dostawcę.

Po to tu przyszedłeś, żeby się dowiedzieć jakie masz możliwości. A jak wykorzystasz tą wiedzę ... ?

Ja bym szedł w najtańsze rozwiązanie, a różnicę pakował w ocieplenie. Czyli bufor z grzałkami w taniej taryfie. Pod warunkiem rzetelnych obliczeń OZC, dobrego projektu i solidnego wykonania.

No i dostałem kolejną wycenę i powiem Wam, że coraz mniej podobają mi się te pompy a raczej ceny;

Pompa ciepła Heliotherm HP06L_K_BC typu powietrza woda. Moc grzewcza 6,51 kW. Pobór mocy elektrycznej 1,6 kW. - 32 293,30 zł (netto)

Jednostka zewnętrzna HP06L-K-BC montaż naziemny - 14 620,20 zł (netto)

Blok hydrauliczny BC-HYD 06 - 4 926,02 zł (netto)

Sterownik ER-WEB2 ( Sterownik posiada czujnik pogodowy.) - 8 365,73 zł (netto)

Zbiornik buforowy 300 l włącznie z izolacją - 2 150,00 zł (netto)

Czujnik temperatury zasobnika z kapilarą ZH -T300 - 281,67 zł (netto)

Zbiornik ciepłej wody użytkowej 300 l ZHWW300 - 5 460,00 zł (netto)

SUMA KATALOGOWA NETTO: 68 096,42 zł

SUMA KATALOGOWA NETTO PO RABACIE: 54 477,14 zł

PLUS

Rozruch (czynnik chłodniczy, okablowanie) 2 000,00 zł

Montaż 800,00 zł

Pozdrawiam