Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania_Ania my też mamy prąd w drodze i też rezygnujemy z przyłącza. Praktycznie byliśmy zdecydowani na PC Panasonica ale jak przyszło do ostatecznej decyzji to zaczęliśmy rozważać bufor z grzałkami.

Napisz o jakiej dotacji do pompy pisałaś. Ja też jestem z mazowieckiego, szukam info o dotacjach w naszym województwie ale nic nie znalazłam.

O rany bufor z grzałkami? Dlaczego? :)

Dofinansowanie jeszcze nie wiem dokładnie skąd, bo powiedział mi o tym potencjalny wykonawca instalacji, że już są dotacje na rok 2015. Zapytaj w swojej gminie.

Mania_Ania my też mamy prąd w drodze i też rezygnujemy z przyłącza. Praktycznie byliśmy zdecydowani na PC Panasonica ale jak przyszło do ostatecznej decyzji to zaczęliśmy rozważać bufor z grzałkami.

Napisz o jakiej dotacji do pompy pisałaś. Ja też jestem z mazowieckiego, szukam info o dotacjach w naszym województwie ale nic nie znalazłam.

Bufor z grzałkami bo...

-mamy małe zapotrezbowanie na ciepło

-małe koszty inwestycyjne

-"ciepła" podłoga kiedy chcemy, bufor jest uzależniony od 2 taryfy a my korzystamy z ciepła kiedy chcemy

ale są tez minusy :))

Jednym słowem jest to najcięższa decyzja od początku budowy licząc i myślę, że trudniejszej już nie będzie.

Co do dotacji to w tej chwili słyszę tylko o Prosumencie, który zresztą nie ma jeszcze swojego ostatecznego kształtu.

Ta wiem o prosumencie nawet. zlozylam w gminie Wstępną deklaracje na fotowoltaike, ale zobaczymy jak będzie.

Bufor z grzałkami bo...

-mamy małe zapotrezbowanie na ciepło

-małe koszty inwestycyjne

-"ciepła" podłoga kiedy chcemy, bufor jest uzależniony od 2 taryfy a my korzystamy z ciepła kiedy chcemy

ale są tez minusy :))

Jednym słowem jest to najcięższa decyzja od początku budowy licząc i myślę, że trudniejszej już nie będzie.

Co do dotacji to w tej chwili słyszę tylko o Prosumencie, który zresztą nie ma jeszcze swojego ostatecznego kształtu.

Gość Arturo72
Skoro również to masz to opowiedz o komforcie związanym z tego typu chłodzeniem!

Nie mam takiego chłodzenia,napisałem tylko,że coś takiego istnieje.

Pewno na forum ktoś by się znalazł z takim chłodzeniem.

@mania u mnie na razie "odbój". Miałem zabrać wszystkie oferty do pracy i tam na spokojnie przeanalizować wszystkie za i przeciw bo tak na szybko to głowa od tego boli.

Co do chłodzenia latem to myślę, że to na plus dla pomp, że posiadają taka opcję. Przy założeniu, że podłoga byłaby wychłodzona do 20-21*C przy + 35*C na dworze to myślę, że to właśnie o takim komforcie mówimy, reszta z GWC.