surgi22 02.02.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Panowie jacyś tacy wyposzczeni czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 02.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Mania_Ania my też mamy prąd w drodze i też rezygnujemy z przyłącza. Praktycznie byliśmy zdecydowani na PC Panasonica ale jak przyszło do ostatecznej decyzji to zaczęliśmy rozważać bufor z grzałkami. Napisz o jakiej dotacji do pompy pisałaś. Ja też jestem z mazowieckiego, szukam info o dotacjach w naszym województwie ale nic nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 PC PW możesz także chłodzić latem co przy dobrze ocieplonym domku w połączeniu z GWC da Ci w lecie komfort bez klimy. Piecyk gazowy tego ci nie da. Ale jak, podlogowka? GWC da się zrobić przy gazie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 O rany bufor z grzałkami? Dlaczego? Dofinansowanie jeszcze nie wiem dokładnie skąd, bo powiedział mi o tym potencjalny wykonawca instalacji, że już są dotacje na rok 2015. Zapytaj w swojej gminie. Mania_Ania my też mamy prąd w drodze i też rezygnujemy z przyłącza. Praktycznie byliśmy zdecydowani na PC Panasonica ale jak przyszło do ostatecznej decyzji to zaczęliśmy rozważać bufor z grzałkami. Napisz o jakiej dotacji do pompy pisałaś. Ja też jestem z mazowieckiego, szukam info o dotacjach w naszym województwie ale nic nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 02.02.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Bufor z grzałkami bo... -mamy małe zapotrezbowanie na ciepło -małe koszty inwestycyjne -"ciepła" podłoga kiedy chcemy, bufor jest uzależniony od 2 taryfy a my korzystamy z ciepła kiedy chcemy ale są tez minusy ) Jednym słowem jest to najcięższa decyzja od początku budowy licząc i myślę, że trudniejszej już nie będzie. Co do dotacji to w tej chwili słyszę tylko o Prosumencie, który zresztą nie ma jeszcze swojego ostatecznego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tak podłogówka. Samo GWC przy 35C za oknem nie da Ci 22-23 C w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.02.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ta wiem o prosumencie nawet. zlozylam w gminie Wstępną deklaracje na fotowoltaike, ale zobaczymy jak będzie. Bufor z grzałkami bo... -mamy małe zapotrezbowanie na ciepło -małe koszty inwestycyjne -"ciepła" podłoga kiedy chcemy, bufor jest uzależniony od 2 taryfy a my korzystamy z ciepła kiedy chcemy ale są tez minusy ) Jednym słowem jest to najcięższa decyzja od początku budowy licząc i myślę, że trudniejszej już nie będzie. Co do dotacji to w tej chwili słyszę tylko o Prosumencie, który zresztą nie ma jeszcze swojego ostatecznego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 03.02.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Tak podłogówka. Samo GWC przy 35C za oknem nie da Ci 22-23 C w domu. Masz tak u siebie? Jakoś nie wydaje mi się, że zimna podłoga jest dobrym rozwiązaniem, szczególnie jak się ma dzieci, albo chce się parkiet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.02.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Tak podłogówka. Samo GWC przy 35C za oknem nie da Ci 22-23 C w domu. Chłodzenie podłogówką? Ale wciskasz kit! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Chłodzenie podłogówką? Ale wciskasz kit! Tak zwane chłodzenie pasywne. W gruntowych przez DZ a w powietrznych z wody lodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.02.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Skoro również to masz to opowiedz o komforcie związanym z tego typu chłodzeniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Skoro również to masz to opowiedz o komforcie związanym z tego typu chłodzeniem! Nie mam takiego chłodzenia,napisałem tylko,że coś takiego istnieje. Pewno na forum ktoś by się znalazł z takim chłodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 03.02.2015 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 @mania u mnie na razie "odbój". Miałem zabrać wszystkie oferty do pracy i tam na spokojnie przeanalizować wszystkie za i przeciw bo tak na szybko to głowa od tego boli.Co do chłodzenia latem to myślę, że to na plus dla pomp, że posiadają taka opcję. Przy założeniu, że podłoga byłaby wychłodzona do 20-21*C przy + 35*C na dworze to myślę, że to właśnie o takim komforcie mówimy, reszta z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Przy założeniu, że podłoga byłaby wychłodzona do 20-21*C przy + 35*C na dworze to myślę, że to właśnie o takim komforcie mówimy, już widzę ten "komfort" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.02.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 już widzę ten "komfort" ... Właśnie! Zimno w nogi gorąco w głowę. Przeziębienie murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jeżeli zimno idzie na dół a ciepłe powietrze do góry to jak niby podłoga studzi skutecznie latem pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jeżeli zimno idzie na dół a ciepłe powietrze do góry to jak niby podłoga studzi skutecznie latem pomieszczenia? Tu najlepiej sprawdza się tzw. ogrzewanie sufitowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Tu najlepiej sprawdza się tzw. ogrzewanie sufitowe. A ja stawiam na klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.02.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jeżeli zimno idzie na dół a ciepłe powietrze do góry to jak niby podłoga studzi skutecznie latem pomieszczenia? Ano nie chłodzi dlatego Ci co zachwalają sami tego nie mają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 03.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jeżeli zimno idzie na dół a ciepłe powietrze do góry to jak niby podłoga studzi skutecznie latem pomieszczenia? Układ dąży do wyrównania ... Co to "zimno" a co to "ciepło" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts