Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę OT się zrobił ale wracając do tematu to chciałbym przedstawić ceny pomp jakie otrzymałem w ofertach (ceny netto);

Panasonic Aquarea 9kw - 14,678 pln

PanasonicAquarea T-CAP 9kw - 19,434 pln

Galmet AirMax 11GT - 16,300 pln

GSJ 14 kw EVI - 19.600 pln

Hawalex pcco split 13 kw ( brak ceny jednostkowej) 26.600 pln ( z zasobnikiem,orurowaniem i okablowaniem+ montaż itd

Heliotherm HP06L_bc 6,5 kw 32,293 pln

NIBE 12 kw - 26.000

Altherma 11kw - 28.888 pln

I co sądzicie o tych cenach i pompach? Które waszym zdaniem należy skreślić a nad którymi można by sie zastanowić?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dobra, mam już OZC od naszego kolegi i wychodzi ok. 40 kwh/m2.

Zastanawiam się jak liczyć pompę czy 1/4 kw bo tak niby twierdzą, że pobierze 1 kw i wyprodukuje 4. Nie wiem też jak liczycie przygotowanie CWU dla 5-6 osób, założyłem 3000 kwh i jak to znowu przeliczyć dla pompy? 750 kwh? Bo z gazem to liczę 11 groszy za kw. Korzystniej będzie ( w rachunkach) pompa ale wielkiej różnicy nie ma.

Dzięki za odpowiedź .

Co do ceny gazu to mam z tej strony.

http://www.psgaz.pl/dlaklienta/18869/19045

To cena gazu (paliwa). Jest jeszcze opłata przesyłowa stala i zmienna. Przy zuzyciu 1000 m3/ rok 1 kWh z gazu to koszt 22-24gr.

Edytowane przez fotohobby

Trochę OT się zrobił ale wracając do tematu to chciałbym przedstawić ceny pomp jakie otrzymałem w ofertach (ceny netto);

Panasonic Aquarea 9kw - 14,678 pln

PanasonicAquarea T-CAP 9kw - 19,434 pln

Galmet AirMax 11GT - 16,300 pln

GSJ 14 kw EVI - 19.600 pln

Hawalex pcco split 13 kw ( brak ceny jednostkowej) 26.600 pln ( z zasobnikiem,orurowaniem i okablowaniem+ montaż itd

Heliotherm HP06L_bc 6,5 kw 32,293 pln

NIBE 12 kw - 26.000

Altherma 11kw - 28.888 pln

I co sądzicie o tych cenach i pompach? Które waszym zdaniem należy skreślić a nad którymi można by sie zastanowić?

Pozdrawiam

Z Twojej listy zostawiłbym tylko dwie pierwsze i ostatnią pozycję - reszta delete:) Podaj te wyniki OZC bo ta wartość 40kWh/m2 bez innych zmiennych nic nam nie mówi. Podaj obciążenie i metraż, to będzie można coś więcej poradzić. Pozdrawiam

180m2 ogrzewanych podłóg i 7500 kwh/rok, kubatura ok. 500 m3, docelowo 5-6 osób. Garaż i kotłownia w bryle.

4822 w

dzieki asolt :D

No i wiadomo kto liczył;)

Masz stosunkowo małe obciążenie, za to stosunkowo duże zapotrzebowanie, bo na 5-6 osób trzeba by minimum 4000kWh przyjąć, jak nie lepiej. W tym przypadku szukałbym pompy dość mocnej (żeby to CWU się w miarę szybko grzało) ale z dużą modulacją (bo obciążenie niewielkie).

Ten Daikin 11kW (ostatnia pozycja na Twojej liście) chyba będzie tu optymalnym wyborem. Jak chcesz parę tys. taniej to ewentualnie Daikin 8kW lub najtaniej Panasonic 1-fazowy SDC 9kW. T-Cap moim zdaniem się tu nie sprawdzi, bo z modulacją u niego cienko;) i będzie taktował.

No i wiadomo kto liczył;)

Masz stosunkowo małe obciążenie, za to stosunkowo duże zapotrzebowanie, bo na 5-6 osób trzeba by minimum 4000kWh przyjąć, jak nie lepiej. W tym przypadku szukałbym pompy dość mocnej (żeby to CWU się w miarę szybko grzało) ale z dużą modulacją (bo obciążenie niewielkie).

Ten Daikin 11kW (ostatnia pozycja na Twojej liście) chyba będzie tu optymalnym wyborem. Jak chcesz parę tys. taniej to ewentualnie Daikin 8kW lub najtaniej Panasonic 1-fazowy SDC 9kW. T-Cap moim zdaniem się tu nie sprawdzi, bo z modulacją u niego cienko;) i będzie taktował.

Róznica ok 7000 miedzy Daikinem 8 kW i 11 kW czyni zakup 11 kW całkowicie nieopłacalnym, takie optimum to 8 kW (przy ok 1,8 kW mocy minimalnej), co do ilosci na cwu dla 5-6 osób to zasobnik 500-600 l z wezownicą cwu bedzie odpowiedni.

W końcu udało mi się dodzwonić do gazowni i dopytać o szczegóły. Ceny u nas wyglądają tak;

-przyłącze do 15m 2.271 pln +86 pln za każdy następny metr ( u mnie około 2700 pln)

-1 kwh gazu + zmienna przesyłowa+23%vat = ok. 18,5 groszy za 1kwh

- dystrybucja + abonament = 51pln

Moje zapotrzebowanie na ogrzewanie to 7500 kwh/rok + 4000 kwh /rok CWU ( 11500x 0,185)=2127,5pln +comiesięcznie 51 za przesył to rocznie wychodzi;

2739,5 PLN/ROK

Pompa ciepła przy COP 2,85 = 1261 pln/rok

Powyżej podałem koszty eksploatacyjne i zakładam, że budowa kotłowni będzie oscylowała w przybliżonych granicach czy to przy pompie czy to przy gazie. Należy doliczyć koszt kotła+ przyłącze i/lub PC/PW.

W końcu udało mi się dodzwonić do gazowni i dopytać o szczegóły. Ceny u nas wyglądają tak;

-1 kwh gazu + zmienna przesyłowa+23%vat = ok. 18,5 groszy za 1kwh

- dystrybucja + abonament = 51pln

Moje zapotrzebowanie na ogrzewanie to 7500 kwh/rok + 4000 kwh /rok CWU ( 11500x 0,185)=2127,5pln +comiesięcznie 51 za przesył to rocznie wychodzi;

2739,5 PLN/ROK

Pompa ciepła przy COP 2,85 = 1261 pln/rok

Powyżej podałem koszty eksploatacyjne i zakładam, że budowa kotłowni będzie oscylowała w przybliżonych granicach czy to przy pompie czy to przy gazie. Należy doliczyć koszt kotła+ przyłącze i/lub PC/PW.

Jak liczyć to dokładnie, powinno byc:

11500 kWh/9,5 = 1210 m2 - przyjmijmy 1199 m3 gazu taryfa W2.2, dlaczego 9,5 kWh/m3? dlatego ze w praktyce wiecej nie uzyskamy z m3 gazu. Wsp. konwersji to wartosc jedynie teoretyczna.

Dla oddziału poznanskiego ceny są takie: (dla W2.2) netto

dystrybucja 3,607 gr/kWh opł stała 9,7 zł

sprzedaż 11,616 gr/kWh opł. stała 6,97

Razem brutto 18,72 gr/kWh

wsp. konwersji 11,17 -> 11,17*18,72gr/kWh=2,09 zł/m3

Opłaty stałe 12*(9,7+6,97)*1,23=246,05 zł/rok

Razem rocznie - 1199*2,295 zł+246,05=2752 zł

Obliczenia dla wsp konwersji 11,17, ta wartosc jest zmienna oraz taryfy W2.2

Jezeli byłaby taryfa W3 (ponad 1200 m3) to koszt całkowity by wzrósł o ok 300-400 zł.

• 3 weeks później...
Dostałem jeszcze wycenę wycenę z Sofath z poziomym gruntowym wymiennikiem ale pompa i kolektor to koszt około 35 tys. pln plus wynajęcie koparki ( po stronie inwestora, czyli mojej) no i jakoś te miedziane rurki zakopane w ziemi do mnie nie przemawiają. Czytałem też, że bezpośrednie odparowanie nie wszystkim sie podoba wiec raczej odpada.