darianus 11.03.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja jak miałbym możliwość podłączenia gazu ziemnego, to nawet bym się nie zastanawiał na pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.03.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja jak miałbym możliwość podłączenia gazu ziemnego, to nawet bym się nie zastanawiał na pompą ciepła. możesz uzasadnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 11.03.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 możesz uzasadnić? Komfort ten sam, koszty pompy i instalacji dużo wyższy. Jeszcze jak w kredycie (odsetki), to już wogóle nie ma o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Komfort ten sam, koszty pompy i instalacji dużo wyższy. Jeszcze jak w kredycie (odsetki), to już wogóle nie ma o czym gadać. Pozwolę się nie zgodzić jako, że miałem przyjemność użytkowania obu tych systemów, a podejrzewam, że Ty nie, stąd Twoje przekonania. Komfort - oba są w zasadzie bezobsługowe, natomiast PCi również chłodzi, gaz nie, PCi można obsługiwać i kontrolować przez internet, gaz być może też, ale nie jest to standardem. No i najważniejsze PCi nie wybuchnie, nie otruje, nie zaczadzi - to jest tzw komfort psychiczny. Koszty - Tak, standardowo są wyższe przy PCi, ale i to zależy od sytuacji, natomiast koszty eksploatacyjne są co najmniej 2x niższe, więc ten poniesiony początkowo wyższy nakład może zwrócić się bardzo szybko. Wszystko trzeba rozważyć i przeliczyć, bo zakładanie z góry, że dla każdego domu, który ma dostęp do gazu ten będzie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu bezmyślne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 11.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 U nas koszt instalacji gazowej wyszedł niższy o ok 7 tys zł, jednak ostatecznie wybraliśmy pompę. Dokładnie panasonic t-cap 9kw, świadomość nieposiadania w domu gazu, czy możliwośc delikatnego ochłodzenia domu latem to jednak wg mnie jest wyższy komfort, aczkolwiek gdybym gaz miała na działcę różnica pomiędzy obiema instalacjami wyniosłaby już jakieś 16 tys, wówczas wybór nie byłby już tak oczyswisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pozwolę się nie zgodzić jako, że miałem przyjemność użytkowania obu tych systemów, a podejrzewam, że Ty nie, stąd Twoje przekonania. Komfort - oba są w zasadzie bezobsługowe, natomiast PCi również chłodzi, gaz nie, PCi można obsługiwać i kontrolować przez internet, gaz być może też, ale nie jest to standardem. No i najważniejsze PCi nie wybuchnie, nie otruje, nie zaczadzi - to jest tzw komfort psychiczny. Koszty - Tak, standardowo są wyższe przy PCi, ale i to zależy od sytuacji, natomiast koszty eksploatacyjne są co najmniej 2x niższe, więc ten poniesiony początkowo wyższy nakład może zwrócić się bardzo szybko. Wszystko trzeba rozważyć i przeliczyć, bo zakładanie z góry, że dla każdego domu, który ma dostęp do gazu ten będzie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu bezmyślne. Z kolei ja pozwole sie nie zgodzic, nie zebym był za gazem, ale raczej za dokładnym liczeniem. Koszty ekspolatacyjne są ok 2 razy nizsze to fakt, ale jezeli liczymy opłacalnosc w ciągu lat 20, to tak szybko pompa sie nie zwróci ponieważ róznica kosztów inwestycyjnych wiąze sie sie na ogół z kredytem i to kredytem na kilkanascie lat. Koszt prowizji i odsetek skutecznie zwieksza okres po którym koszty obydwu systemów sie zrównaja, tak czy inaczej wszystko wymaga dokładnych obliczen oczywiscie przy załozeniu pewnych stałych wartosci czyli inflacji, wzrostu kosztów nosników energii, kosztów konserwacji i ewentulanych napraw pogwarancyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Z kolei ja pozwole sie nie zgodzic, nie zebym był za gazem, ale raczej za dokładnym liczeniem. Koszty ekspolatacyjne są ok 2 razy nizsze to fakt, ale jezeli liczymy opłacalnosc w ciągu lat 20, to tak szybko pompa sie nie zwróci ponieważ róznica kosztów inwestycyjnych wiąze sie sie na ogół z kredytem i to kredytem na kilkanascie lat. Koszt prowizji i odsetek skutecznie zwieksza okres po którym koszty obydwu systemów sie zrównaja, tak czy inaczej wszystko wymaga dokładnych obliczen oczywiscie przy załozeniu pewnych stałych wartosci czyli inflacji, wzrostu kosztów nosników energii, kosztów konserwacji i ewentulanych napraw pogwarancyjnych. O kredytach możemy porozmawiać na forum finansowym. Tu omawiamy stricte urządzenia grzewcze i tego się trzymajmy, gdyż po pierwsze na prawdę nie wszyscy kupują je na kredyt, a po drugie koszt 10tys wrzucony w kredyt hipoteczny o niskim oprocentowaniu jest w zasadzie pomijalny w skali całej budowy, natomiast czy w ciągu roku za grzanie CO i CWU zapłacimy 2tys., czy 4tys jest to już bardzo istotne - szczególnie jak po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.03.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja jak miałbym możliwość podłączenia gazu ziemnego, to nawet bym się nie zastanawiał na pompą ciepła. Jak to wyliczyles ? Jaki będziesz miał koszt inwestycji w gaz ziemny a jaki w pompę ciepła ? Zakładamy okres przed budową. Następnie jaki będzie koszt eksploatacji przy gazie ziemnym a jaki przy pompie ciepła ? Zakładamy pompę p-w. Może na przyszłość jak będziesz coś twierdził,tto poprzyj to jakims uzasadnieniem a nie tak od paly rzucasz coś. Ja mam gaz przy działce ale w domu mam tylko przyłącze prądu bo gaz był za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 11.03.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jak to wyliczyles ? Jaki będziesz miał koszt inwestycji w gaz ziemny a jaki w pompę ciepła ? Zakładamy okres przed budową. Następnie jaki będzie koszt eksploatacji przy gazie ziemnym a jaki przy pompie ciepła ? Zakładamy pompę p-w. Może na przyszłość jak będziesz coś twierdził,tto poprzyj to jakims uzasadnieniem a nie tak od paly rzucasz coś. Ja mam gaz przy działce ale w domu mam tylko przyłącze prądu bo gaz był za drogi. Zanim się dowiedziałem, że nie zrobią mi gazu na ulicy dostałem ofertę na wykonanie całej instalacji wod-kan-CO w domu z kotłownią i piecem kondensacyjnym na na 26 tys, zł. Za tą cenę kupię pompę PW a gdzie reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 O kredytach możemy porozmawiać na forum finansowym. Tu omawiamy stricte urządzenia grzewcze i tego się trzymajmy, gdyż po pierwsze na prawdę nie wszyscy kupują je na kredyt, a po drugie koszt 10tys wrzucony w kredyt hipoteczny o niskim oprocentowaniu jest w zasadzie pomijalny w skali całej budowy, natomiast czy w ciągu roku za grzanie CO i CWU zapłacimy 2tys., czy 4tys jest to już bardzo istotne - szczególnie jak po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy. Gdyby te urządzenia grzewcze były za darmo to faktycznie o kredycie mozna nie rozmawiac, ale ja na podstawie rozmów z inwestorami stwierdzam ze odsetek budujących za własne srodki jest bardzo mały i trzeba przyjąc ze ta róznica kosztów inwestycyjnych jest finansowana z kredytu. czy koszt kredytu jest pomijalny moze i tak ale gdy spłacimy co najmniej drugie tyle to chyba to trzeba uwzglednic, pomijanie tego kosztu to fałszowanie obliczen opłacalnosci poszczegolnych rozwiązan. Kazdy liczy jak mu pasuje, ale niekoniecznie jest to dokładnie liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Zanim się dowiedziałem, że nie zrobią mi gazu na ulicy dostałem ofertę na wykonanie całej instalacji wod-kan-CO w domu z kotłownią i piecem kondensacyjnym na na 26 tys, zł. Za tą cenę kupię pompę PW a gdzie reszta? Rozbij ten koszt na czynniki pierwsze to będziemy w domu. Dodaj do tego jeszcze przyłącze gazu i podaj obciążenie cieplne no i podaj roczny koszt eksploatacji przy gazie i przy pompie. Edytowane 11 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Wybierałem miedzy gazem a pompą. Kompletna instalacja gazowa z przyłaczem to niewiele ponad 12tyś, pompa 22 tyś. (Chciałem Panasonica 9kW, niekoniecznie TCap) Wybrałem gaz.Mógłbym bardziej optymalnie wybrać - bufor z grzałką, ale na pewno nie pompę. Edytowane 11 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 11.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 U mnie kompletna instalacja gazowa z przyłaczem z kominem, zasobnikiem, sterownikiem piecem i innimi to niecałe 15 tys Dlatego wybrałem gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Podaliscie koszty instalacji,teraz koszt eksploatacji czyli jakie zużycie macie na c.o+cwu przy gazie,w kWh i w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Wybierałem miedzy gazem a pompą. Kompletna instalacja gazowa z przyłaczem to niewiele ponad 12tyś, pompa 22 tyś. (Chciałem Panasonica 9kW, niekoniecznie TCap) Wybrałem gaz. Mógłbym bardziej optymalnie wybrać - bufor z grzałką, ale na pewno nie pompę. Z Tobą zgodzę się w 100%. Twój dom można by ogrzewać czystym prądem w dowolnej postaci i koszt byłby niski. U Ciebie wręcz powiedziałbym, ze inwestycja w gaz była nietrafiona, bo ten nakład nigdy się nie zwróci. Ale trzeba brać pod uwagę, że są też takie domy jak mój, które razem z CWU nierzadko potrzebują 15000-20000kWh. Weź to teraz pomnóż przez cenę kWh z gazu i pompy ciepła i od razu widać, że dopłacone 10tys zł może szybko wrócić do kieszeni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 11.03.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Warto mieć także na uwadze, że osoby budujące na kredyt mogą starać się o dofinansowanie do pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott72 24.03.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam wszystkich Jak wielu mam dylemat miedzy ogrzewaniem gazowym ktore mialem pierwotnie w zalozeniu a pompa powietrzna ciepla. Zaczynam sie sklaniac do pompy pomimo wybudowania komina itd. Nie przylaczylem sie jeszcze do gazu wiec kosztow na razie nie ponioslem. Dom jest ze sciana trojwarstwowa yutong+welna +elewacja z cegly . Dom parterowy bez uzytkowego poddasza 220m . Pompa bedzie dobrym wyborem ? Pytanie ktore mnie nurtuje jest glosnosc urzadzenia zewnetrznego . Czy moze byc ono uciazliwe dla mnie ,sasiadow ???? Podobno jest to glosnosc okolo 40 db .... prawda? falsz ? mozna glosnosc pracy porownac do pracy jakiegos urzadzenia domowego pralki,zmywarki w ramach porownania ???? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.03.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie przejmuj się tą głośnością - to są mity i ściema. Był u mnie zimą jeden forumowicz, bo jest skonfliktowany z sąsiadem i bał się, że jak zamontuje pompę to ten będzie mu Policję wzywał. Akurat było na minusie, załapał się na defrost i jak wyjeżdżał to sam się z siebie śmiał, że w ogóle wierzył w te brednie. Dźwięk to taki rodzaj pomruku - jak to sprężarka, ale z odległości kilku metrów już go w ogóle nie słychać, a w domu przez dwa lata to jeszcze nigdy nic nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 24.03.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 jednostka zewnętrzna to takie samo urządzenie jakie użyte są do klimatyzacji. Spójrz na elewację jakiegoś marketu. Tam są nawet w ciągu kilka klimatyzatory. Zobacz czy wytwarzają uciążliwy hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott72 24.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Jasne ze slyszalem klimatyzator ale jakos nigdy nie zastanawialem sie czy jest meczacy szczegolnie w nocy . Uspokoilo mnie to troche. Teraz tylko decyzja pompa czy gaz ......gaz czy pompa Ewentualne dofinansowanie zakupy pompy powiazane jest tylko z kredytem?? Co w przypadku gdy jest zakup bez kredytu ? Da sie czy nie da sie ? Wie ktos cos ? Edytowane 24 Marca 2015 przez piott72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts