Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest jeszcze jedna dość istotna kwestia przy rozważaniu pomiędzy pompą a gazem. Ważna dla mnie a o której nikt jeszcze nie wspominał. Budując dom mamy prace i zarabiamy ale w przyszłości kiedy będziemy na emeryturach/rentach itd. to nie do końca wiadomo jak to będzie. Więc jak dla mnie w obecnej chwili wolałbym zainwestować w pompę i wydać więcej niż za gaz, ale potem rachunki będą o połowę mniejsze jeżeli chodzi o eksploatacje domu.

Jest jeszcze jedna dość istotna kwestia przy rozważaniu pomiędzy pompą a gazem. Ważna dla mnie a o której nikt jeszcze nie wspominał. Budując dom mamy prace i zarabiamy ale w przyszłości kiedy będziemy na emeryturach/rentach itd. to nie do końca wiadomo jak to będzie. Więc jak dla mnie w obecnej chwili wolałbym zainwestować w pompę i wydać więcej niż za gaz, ale potem rachunki będą o połowę mniejsze jeżeli chodzi o eksploatacje domu.

Koszty eksploatacji PC I kotła gazowego są podobne(pc troszkę taniej - łatwo policzyć )Ale to dzisiaj .Jak będziesz na emeryturze i bedzie juz elektrownia atomowa ,a gaz będzie się kończył ,może się to zmieni.

Jest jeszcze jeden aspekt .

Jak popsuje sie Tobie kociołek to naprawisz za małą kasę.Ale jak padnie sprężarka ,to emerytura nie wystarczy;)

A ile musi wytrzymac ta pompa, zeby dotrwać do Twojej emerytury ?

:) Jak ja myślałem o budowie domu telefonów komórkowych nie było na świecie i nikt nie wyobrażał sobie że będą.

Gdy będę na emeryturze patrząc na to na co nas otacza myślę, że będę miał już solary i fotogalwanikę , a może coś jeszcze innego. Teraz mam gaz i mieć będę, natomiast tam gdzie nie ma dostępu do gazu nie wyobrażam sobie czegoś innego (na dzień dzisiejszy) jak pompa ciepła.

Gość Arturo72
Koszty eksploatacji PC I kotła gazowego są podobne(pc troszkę taniej - łatwo policzyć )

Fachman przerzucił się na sprzedaż kotłów gazowych ? ;)

1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zl,przy pompie z COP3 ok.0,10zł,troszkę taniej to nie jest ;)

Grzeje 100% w taniej taryfie przy 0,29zl/kWh.

A myśląc o emeryturze trzeba doprowadzić dom do jak najniższych strat ciepła,żeby je w małym zakresie uzupelniać,to najlepszy sposób na niskie rachunki za ogrzewanie na emeryturze :)

Fachman przerzucił się na sprzedaż kotłów gazowych ? ;)

1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zl,przy pompie z COP3 ok.0,10zł,troszkę taniej to nie jest ;)

Grzeje 100% w taniej taryfie przy 0,29zl/kWh.

A myśląc o emeryturze trzeba doprowadzić dom do jak najniższych strat ciepła,żeby je w małym zakresie uzupelniać,to najlepszy sposób na niskie rachunki za ogrzewanie na emeryturze :)

Fachmanowi to równo czy pc czy Kociołek bo od 25 lat montuje i drugie.

A te ceny gazu i prądu nie są prawdziwe.

Mam fakturę za gaz na 265 m3 za 656,19 zł 2,5 zł/m3 co da powyżej 25 gr./kWh

i prąd 1590 kW za 826 zł co da 51 gr na kWh cop 3 17 gr/kW

Ale różnica w kosztach rocznych nie jest powalając .;)

Edytowane przez fachman19

Gość Arturo72
Fachmanowi to równo czy pc czy Kociołek bo od 25 lat montuje i drugie.

A te ceny gazu i prądu nie są prawdziwe.

Mam fakturę za gaz na 265 m3 za 656,19 zł 2,5 zł/m3 co da powyżej 25 gr./kWh

i prąd 1590 kW za 826 zł co da 51 gr na kWh cop 3 17 gr/kW

Ale różnica w kosztach rocznych nie jest powalając .;)

Jeśli weźmiemy pod uwagę taryfę G11 to oczywiście,że tak wyjdzie ale większość posiadaczy pomp ciepła używa taryfy G12 i pochodnych gdzie cena 1kWh to 0,29-0,33zł a dodając do tego COP wyjdzie ok.0,10zł/kWh.

Moje zapotrzebowanie na ogrzewanie to 7500 kwh/rok + 4000 kwh /rok CWU ( 11500x 0,185)=2127,5pln +comiesięcznie 51 za przesył to rocznie wychodzi;

2739,5 PLN/ROK

Pompa ciepła przy COP 2,85 = 1261 pln/rok

Powyżej podałem koszty eksploatacyjne i zakładam, że budowa kotłowni będzie oscylowała w przybliżonych granicach czy to przy pompie czy to przy gazie. Należy doliczyć koszt kotła+ przyłącze i/lub PC/PW.

Cytując samego siebie i obliczenia to różnica pomiędzy pompą a gazem jest dla mnie spora bo jakieś 1500 pln (rocznie), zakładając oczywiście , że dobrze wszystko policzylem.

Jeśli weźmiemy pod uwagę taryfę G11 to oczywiście,że tak wyjdzie ale większość posiadaczy pomp ciepła używa taryfy G12 i pochodnych gdzie cena 1kWh to 0,29-0,33zł a dodając do tego COP wyjdzie ok.0,10zł/kWh.

Byłeś i nadal jesteś niereformowalny, oczywiście dla siebie możesz liczyć dowolnie, ale innych nie wprowadzaj w błąd. Odczytaj proszę ze swojej faktury ilość zużytych kWh (tu suma taniej i drogiej) i do tego podaj naliczoną kwotę do zapłacenia, jeśli średnia nie przekroczy 45gr/kWh to masz powód do zadowolenia z niskiej ceny, ale nie czaruj nikogo tą ciągle podawaną ceną - chociaż niektórzy w duonie do czerwca nie płacą za prąd. Wbij sobie do głowy, że korzystając z tar G12 taniej płacisz nocą ale przepłacasz w dzień, zatem dlaczego strat dziennych nie rozliczasz? Jeśli uczciwie policzysz koszt en el z faktury to porównanie kosztu energii z gazu wcale nie wypada tak różowo jak to wciskasz w każdym temacie FM.

Edytowane przez kbab

Byłeś i nadal jesteś niereformowalny, oczywiście dla siebie możesz liczyć dowolnie, ale innych nie wprowadzaj w błąd. Odczytaj proszę ze swojej faktury ilość zużytych kWh (tu suma taniej i drogiej) i do tego podaj naliczoną kwotę do zapłacenia, jeśli średnia nie przekroczy 45gr/kWh to masz powód do zadowolenia z niskiej ceny, ale nie czaruj nikogo tą ciągle podawaną ceną - chociaż niektórzy w duonie do czerwca nie płacą za prąd. Wbij sobie do głowy, że korzystając z tar G12 taniej płacisz nocą ale przepłacasz w dzień, zatem dlaczego strat dziennych nie rozliczasz? Jeśli uczciwie policzysz koszt en el z faktury to porównanie kosztu energii z gazu wcale nie wypada tak różowo jak to wciskasz w każdym temacie FM.

Z tego względu że nie grzejąc domu prądem (grzałką, pompą), tak płaciłby mniej.

Więc dodanie do tego CO + CWU w cenie II taryfy jest oczywistym.

Sam jeszcze nie mieszkam, ale 65% w drogiej taryfie zrównuje się z g11. Przy g12w jest jeszcze łatwiej.

Masz licznik w Swoim domu pokazujący dobowe/tygodniowe zużycie prądu z rozbiciem na taryfę g12w?

Proszę o pokazanie tych danych.

Możesz mi zarzucić że sam ich nie posiadam.

Może i masz rację, ale przedstaw dane, choćby z własnego domu który użytkujesz pewnie w g11.

Edytowane przez klaudiusz_x

Sam jeszcze nie mieszkam, ale 65% w drogiej taryfie zrównuje się z g11. Przy g12w jest jeszcze łatwiej.

zrobiłem właśnie małą symulacje dla cen w regionie

wystarczy niecałe 35% zużycia w 2T i jest tak jak piszesz, czyli G12 zrównuje się z G11

natomiast w przypadku G12w trzeba około 42,5% zużyć w 2T żeby zrównać się z G11 (co nie jest jakimś tam problemem, biorąc pod uwagę większą ilość godzin tygododniowo)

wszystko powyżej tych wartości to już oszczędność.

Może i masz rację, ale przedstaw dane, choćby z własnego domu który użytkujesz pewnie w g11.

Swoje dane publikuję od wielu lat, np: gaz i prąd wg faktur z ost 9 lat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6662978&viewfull=1#post6662978

W moim przypadku o ewentualnych oszczędnościach, które skłoniłyby mnie do G12 pomyślałbym przy zapotrzebowaniu ponad 3-4k kWh/rok. Za 2014 zapłaciłem/zużyłem 1291,25zł/2250kWh, kilka czy nawet kilkanaście % oszczędności nie jest zachętą do rygoru 2 taryf - G11 zapewnia większy komfort.

Problem jest w podawaniu kosztu energii, zauważ że pompiarze bardzo niechętnie mówią o całkowitym zużyciu i koszcie en el, rzadko kto podaje średni koszt energii ze swoich faktur, a już zupełnie pomijają fakt zwiększonego zapotrzebowania na energię w swoich nowych domach w porównaniu do poprzednich mieszkań - po prostu przyjmują, że tak ma być w nowym domu i z pokorą płacą większe rachunki za "światło".

Edytowane przez kbab

ale co ma piernik do wiatraka?

skoro są oszczędności na samym bytowym dla G12/G12w w porównaniu do G11, to o co ci chodzi?!?

widzisz,dla ciebie g12/g12w to jest rygor - a dla przeciętnego użytkownika PC ta oszczędność (wynikająca z zastosowania G12/G12w) to jest bonus przy normalnym korzystaniu, tak jak gdyby miało się G11. I chyba tego właśnie nie potrafisz zrozumieć...i tutaj tkwi problem

U mnie średnia cena za 1kWh w roku 2014 wyszła 0,43zł (dane z faktur, taryfa G12w). W tym samym czasie wyliczony SCOP pompy szacuję na 3,5, więc wychodzi mi, że koszt 1kWh ciepła to dla mnie koszt 0,43/3,5 = 0,12zł. Gaz w mojej okolicy to koszt 0,25zł za 1kWh, więc przy moim zużyciu oszczędzam względem gazu około 2tys. zł rocznie. Czyli po 10 latach oszczędzę 20tys. zł co z nawiązką pokryje mi początkowy wkład inwestycyjny. Oczywiście inaczej to będzie wyglądało dla innych domów, bo zmiennych wpływających na te zależności jest wiele, ale co do zasady to na pewno w większych i niespecjalnie ocieplonych domach pompa będzie się opłacała bardziej i zwróci się bardzo szybko. Co do komfortu taryfowego, to najpierw przez 2 lata miałem G11, a teraz od 3 lat ma G12w i powiem szczerze, że przy G11 bardziej się pilnowałem, bo rachunki były dramatycznie wysokie, przy G12w zużywam tego prądu znacznie więcej i niczego sobie nie żałuję, a do tego płacę mniej. Tylko głupi by nie skorzystał, a jedyne moje poświęcenie to wysterowanie pompy do pracy w II taryfie i pranie w sobotę, co i tak do tej pory tak u mnie wyglądało. Staram się również zmywarkę włączać na noc, ale to wszystko, resztą w ogóle się nie przejmuje - i to pozwala mi zaoszczędzić ponad 2tys. zł rocznie. Np. w 2014r zużyłem 10450kWh, za które zapłaciłem 4500zł, podczas gdy w G11 za taką ilość kWh zapłaciłbym ponad 6700zł.

map78 - ja mam od niedawna G12w, z faktur z sezonu grzewczego wychodzi 0,31zł/kwh. Poza sezonem grzewczym pójdzie do góry, ale nie sądzę żebym dobił do twojej wartości

jak już pisałem wcześniej, co poniektórym taryfy strefowe kojarzą się z nie wiadomo jakimi wyrzeczeniami i poświęceniami, a to jest nieprawda.

Co ciekawe, piszą tak zazwyczaj ci którzy korzystają z G11 :p

kbab nie wiem co masz do tauronu (te moje wyliczenia to z tauronu właśnie) - ale klientów enigi to pewnie tutaj nie znajdziesz...tak samo jakiś czas temu było z Duonem ;)

Dlatego najlepiej liczyć średnią roczną nie z sezonu grzewczego. Wstawiłem swoje zużycie do kalkulatora URE i eniga przy moim zużyciu w G11 jest tańsza aż o ponad 380zł/rok - to sporo, jeśli gaz byłby też tańszy to może warto zmienić dostawcę, w sumie za 2014 zapłaciłem prawie 3k zł?