funky_koval 02.01.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Sorry, od lat mam g12W, rzeczywiście przy G11 prąd się zbliża do 60 gr... Ale ja bym się nie bał taryf. Po początkowym okresie obaw, teraz praktycznie wszystko hula kiedy jest potrzeba. (Nawet zegar do PC dla CWU wywaliłem i grzeje jak popadnie). Wydatnie w tym pomagają weekendy z tanią taryfą, wtedy odwala się dużą część prac domowych prądożernych. Kurcze jak ludzie inaczej żyją u mnie weekend jest dla odpoczynku .Najczęściej z żoną wypadamy poza dom ,nawet obiadu nie chce się nam gotować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Poczytaj w innych wątkach jak użytkownicy zaczynają mieć problem z dogrzaniem mieszkania jak temperatury spadają poniżej zera. ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Kurcze jak ludzie inaczej żyją u mnie weekend jest dla odpoczynku .Najczęściej z żoną wypadamy poza dom ,nawet obiadu nie chce się nam gotować . Nie kazdy jest bezdzietnym trzydziestolatkiem. Czy warunkiem na wypoczynek jest wyjazd poza dom? Co to za dom!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Glownie kosztowne przeglady kotla i jego awarie. Dbanie o stan instalacji gazowej (brak mozliwosci jej schowania) i zglaszanie smrodu gazu na klatce. Obawa czy jakis pijany sasiad nie wywali polowy bloku w powietrze. Nikt mnie juz na gaz we wlasnym domu nigdy nie namowi. Mówimy o domu a nie o bloku, więc argument o smrodzie gazu czy żuli na klatce odpada. Piec gazowy tak samo się ma prawo zepsuć jak pompa ciepła, tyle że naprawa pompy ciepła będzie droższa więc ten argument odpada. II taryfy i powietrzna pompa ciepła - zastanówcie się. W nocy jest najzimniej, więc COP powietrznej leci na łeb na szyje. Ty masz gruntową więc cię ten problem nie dotyczy a gościu myśli o powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompa powietrzna to taki wynalazek, którego sprawność maleje kiedy spada temperatura zewnętrzną i gdy GZ czyli podłogówka jest zasilana co raz wyższą temperaturą. Krótko - im zimniej na dworze tym więcej ciepła potrzebujesz = zimniejsze otoczenie, większa temperatura na podłogówkę, mniejszy COP. Albo wybierasz pompę z wymiennikiem gruntowym albo pozostań przy gazie. Poczytaj w innych wątkach jak użytkownicy zaczynają mieć problem z dogrzaniem mieszkania jak temperatury spadają poniżej zera. No właśnie .... tego też się boję. Pisałem w pierwszym poście o PW z systemem EVI ( to taki w miare nowy wynalazek polegający na podwójnym sprężaniu) gdzie ponoć pompy mogą pracować do - 20 a nawet -25*C. Oczywiście nie łykam wszystkiego jak pelikan ale zakładam, że może pracować do powiedzmy - 15*C a potem przez kilka dni mogę podganiać kominkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Glownie kosztowne przeglady kotla i jego awarie. Dbanie o stan instalacji gazowej (brak mozliwosci jej schowania) i zglaszanie smrodu gazu na klatce. Obawa czy jakis pijany sasiad nie wywali polowy bloku w powietrze. Nikt mnie juz na gaz we wlasnym domu nigdy nie namowi. Eeeee.... Takie szukanie na sile. Calej instalacji na wierzchu mam 2 metry. Smrodu nie ma. Sasiadow w swoim domu nie mam Fakt. Przeglad kotla 200 zl jest irytujacy i nie nalezy go pomijac tylko doliczyc do kosztow eksploatacji. Jednak chyba warto, jezeli jest to warunek przedluzenia gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.01.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ????????? Np: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221991-VIESSMANN-POMPA-CIEP%C5%81A-SPLIT-POWIETRZE-WODA-Vitocal-200-S-5-6-kW Koleś ma problem bo 5,6kW to ma jego pompa wydajności dla parametrów A2/W35, czyli przy +2*C. Przy -10*C dziwi się że nie może osiągnąć zadanej temperatury w podłogówce, no i dziwi się dlaczego jest tak drogo - jak myślisz czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie kazdy jest bezdzietnym trzydziestolatkiem. Czy warunkiem na wypoczynek jest wyjazd poza dom? Co to za dom!? 2+1 a przy takiej pogodzie to jak się odpoczywa w domu przy scrabble czy lepiej w aquaparku.Poza tym ślub wziełem z kobietą a nie niewolnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Mówimy o domu a nie o bloku, więc argument o smrodzie gazu czy żuli na klatce odpada. Piec gazowy tak samo się ma prawo zepsuć jak pompa ciepła, tyle że naprawa pompy ciepła będzie droższa więc ten argument odpada. II taryfy i powietrzna pompa ciepła - zastanówcie się. W nocy jest najzimniej, więc COP powietrznej leci na łeb na szyje. Ty masz gruntową więc cię ten problem nie dotyczy a gościu myśli o powietrznej. Hmmm... wcale nie potrzeba zuli, zeby cos sie rozszczelnilo w instalacji. Co do kosztow napraw to nie badz taki pewien, a koszty przegladow to tez nie malo, bo nikt za piwo tego nie zrobi. Zywotnosc pompy (nawet PW) tez bedzie wyzsza od kociolka kondensacyjnego. Przy nocnym grzaniu powmpa PW jej COP bedzie nizszy niz w G11, ale nie demonizujmy tego. Zreszta tani prad w wiekszosci przypadkow to nie tylko noc, ale tez dzienne okienko + weekendy. Ja nie widze zadnych znaczacych plusow dla gazu. Nawet jesli zupelnie pominiemy czynnik psychologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No właśnie .... tego też się boję. Pisałem w pierwszym poście o PW z systemem EVI ( to taki w miare nowy wynalazek polegający na podwójnym sprężaniu) gdzie ponoć pompy mogą pracować do - 20 a nawet -25*C. Oczywiście nie łykam wszystkiego jak pelikan ale zakładam, że może pracować do powiedzmy - 15*C a potem przez kilka dni mogę podganiać kominkiem . Chłopie jak cię stać to bierz ,będzież na pewno zadowolony.Ale grzej całodobowo .Po tym co tu poczytałem spróbowałem pogrzać akumulacyjne w nocy tak na próbę .Komfort to raczej nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przecież praktycznie każda pompa może pracować w takich temp. Nawet większość chińczyków. Oczywiście nie mówimy o pompach tylko do CWU. Bo przy niektórych z nich faktycznie -7- -10 to max. Wszystkie Atlantiki, Daikiny, Panasoniki spokojnie do -20 dadzą radę. T-CAP ma praktycznie do -15 nawet stałą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Np: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221991-VIESSMANN-POMPA-CIEP%C5%81A-SPLIT-POWIETRZE-WODA-Vitocal-200-S-5-6-kW Koleś ma problem bo 5,6kW to ma jego pompa wydajności dla parametrów A2/W35, czyli przy +2*C. Przy -10*C dziwi się że nie może osiągnąć zadanej temperatury w podłogówce, no i dziwi się dlaczego jest tak drogo - jak myślisz czemu? Miał mądrego instalatora i doradcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 2+1 a przy takiej pogodzie to jak się odpoczywa w domu przy scrabble czy lepiej w aquaparku.Poza tym ślub wziełem z kobietą a nie niewolnicą. To sie w tej wodzie w aquaparku 2 dni moczycie? 52x w roku? Jesli niekoniecznie, to nie rozumiem Twojego zdziwienia faktem, ze ktos moze odpoczywac we wlasnym domu. Musisz powiedziec zonce, ze sam fakt przebywania w domu nie warunkuje tego, ze musi zapierdzielac. Bardziej ja oszczedzaj w tygodniu. Mozesz tez jej pomoc - np cos smacznego ugotowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Chłopie jak cię stać to bierz ,będzież na pewno zadowolony.Ale grzej całodobowo .Po tym co tu poczytałem spróbowałem pogrzać akumulacyjne w nocy tak na próbę .Komfort to raczej nie był. To o ile podgrzales w nocy? W moim niezbyt cieplym domu to jakies 0,5*C powyzej temperatury zadanej, a spadek w dzien oscyluje w granicach 0,7K. Moze nie masz systemu przystosowanego do grzania akumulacyjnego? Jakas niezbyt gruba anhydrytowa wylewka, mala akumulacyjnosc bryly budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No właśnie .... tego też się boję. Pisałem w pierwszym poście o PW z systemem EVI ( to taki w miare nowy wynalazek polegający na podwójnym sprężaniu) gdzie ponoć pompy mogą pracować do - 20 a nawet -25*C. Oczywiście nie łykam wszystkiego jak pelikan ale zakładam, że może pracować do powiedzmy - 15*C a potem przez kilka dni mogę podganiać kominkiem . Wez sobie podlicz koszty obydwu rozwiazan i zdecyduj. Ale rzetelnie. Wez jeszcze pod uwage dostepnosc lokalnego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.01.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Chciałbym mieć jak najtańsze w eksploatacji urządzenie. Skoro tylko to się liczy - wybierz przyzwoitą i drogą markową pc (chinole pomiń), oczywiście instalowaną przez polecaną przez producenta firmą. Swoją drogą to najpierw ustal koszty instalacji rozważanych systemów i zapotrzebowanie domu na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.01.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A co ma piernik....? Wez to uzasadnij, bo ja mam indukcje, a do ogrzewania gaz i nie widze zwiazku. Skoro nie widzisz, a masz to po co Ci tłumaczyć? Gaz tylko do pieca na potrzeby CO i CWU jest mniej opłacalny w tym przypadku ze względu na koszty, samo przyłączenie+projekt+ instalacja+przeglądy dają niezłą sumę za którą w zależności od miejsca można już obecnie kupić PC. Dobry piec CO+CWU to wydatek 10 tyś, to również przemawia za wyższością PC nag gazem. ps: Dziwne bo sam mam gaz(kotłownia i kuchnia) i kominek a jestem za PC, ale cóż zmienia się pogląd mieszkając w domu. Obecnie zrobiłbym PC z gruntowym wymiennikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 To sie w tej wodzie w aquaparku 2 dni moczycie? 52x w roku? Jesli niekoniecznie, to nie rozumiem Twojego zdziwienia faktem, ze ktos moze odpoczywac we wlasnym domu. Musisz powiedziec zonce, ze sam fakt przebywania w domu nie warunkuje tego, ze musi zapierdzielac. Bardziej ja oszczedzaj w tygodniu. Mozesz tez jej pomoc - np cos smacznego ugotowac. No jest jeszcze kino ,teatr ,centra handlowe a latem prace w ogrodzie ,rower blisko Bałtyk .Może ty preferujesz przesiadywanie na kanapie i patrzenie jak żona popierdala.Z drugiej strony nie masz za dużo do robienia w swoim ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 City, ja nie twierdze, ze gaz jest super. Sam myslalem o pompie. Jednak zadecydowaly koszty. Jak bedziesz stosowal kreatywna matematyke to zawsze wyjdzie Ci to co chcesz. Kociol za 10k, instalacja 10k... i faktycznie masz pompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No jest jeszcze kino ,teatr ,centra handlowe a latem prace w ogrodzie ,rower blisko Bałtyk .Może ty preferujesz przesiadywanie na kanapie i patrzenie jak żona popierdala.Z drugiej strony nie masz za dużo do robienia w swoim ogrodzie Juz Ci napisalem, ze kobieta w domu nie musi tylko - jak to ladnie ujales - "popierdalac". Mozesz to zmienic. Nie bedzie miala takiego parcia, ze by spie...ac z domu, bo inaczej musi w tym domu wlasnie tylko "popierdalac". Z ogrodem to sie staralem, zeby byl w miare "bezobslugowy". W zasadzie z prac mam tylko spacerek za kosiarka i mi to pasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts