JTKirk 01.04.2015 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 średnia roczna będzie za pół rokuwłaśnie sobie uświadomiłem, że będzie ona wręcz sporo niższa niż wartość którą podałem wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.04.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Np. w 2014r zużyłem 10450kWh, za które zapłaciłem 4500zł, podczas gdy w G11 za taką ilość kWh zapłaciłbym ponad 6700zł. Zapotrzebowanie mojego domu na energię czasem przekroczyło 22k kWh/rok brutto (w tym straty kominowe), ale koszt roczny ok 2,9 do 3,5k zł/rok (wg danych z 9 lat). W tabeli policzony jest średni koszt jednostkowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6661601&viewfull=1#post6661601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 03.04.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Zapraszam do mojego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231378-Dom-500m2-mieszkalno-warsztatowy-jakie-ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 28.06.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 natomiast PCi również chłodzi, gaz nie, PCi można obsługiwać i kontrolować przez internet, gaz być może też, ale nie jest to standardem. No i najważniejsze PCi nie wybuchnie, nie otruje, nie zaczadzi - to jest tzw komfort psychiczny. Nie rozumiem, po co to demonizowanie i straszenie wybuchem....masz jakieś statystyki? Bo to co się widzi w TV, to wybuchają jakieś stare Junkersy najczęściej podłączone na lewo....a tlenek węgla zabija głównie przy wadliwych kominach...i to tez dotyczy starych ruder. Przejrzałem te 21 stron, i dużo tu bicia piany...jak to na forum. Ja mam inny dylemat Zamierzam remontować swoje ogrzewanie domu, więc wywalam kominek powietrzny i zakładam z PW, niestety musze ciągnąć rury do kotłowni..ale da się to schować i był hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K. ktoś to ma? ktoś to używał? jakieś opinie? ciekawostka, tycząca się tematu, co bardziej warto, gaz czy PC.....to co bardziej warto gaz propan czy PC? Ja i tak mam butlę przydomową, więc dylematy czy jest to ładne mnie nie interesują.....a ogrzewanie propanem jest teraz tańsze niż ziemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 14.09.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Tani kociol odnosi do taniej pompy. Niech bedzie kociol za 12k ale w odniesieniu do pomp daikina, nibe, itp. Ja nie uwazam, zeby bylo czyms uzasadnione kupowanie drogiego kotla. Dlaczego ludzie kupuja? Bo marketing rzadzi. Zobaczymy ile wytrzyma moj immergas za 3.6k. Inna sprawa. Gdyby grzac kospelem w taniej to wcale by nie wyszlo duzo drozej niz gazem, a koszt inwestycji 1/3 - 1/4 kosztu instalacji gazowej. Również przeczytałem 21 stron tematu, bo jestem na czasie. Prosiłbym o rozjaśnienie co to jest ten `kospel` ? pompa ciepła ? grzałka ? Edytowane 14 Września 2015 przez fox503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Kocioł elektryczny, czyli grzałka ze sterowaniem i pompką obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaspers 20.01.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Moje koszty inwestycyjne przy gazie: Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem- 7600zł Wewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 45 m) - 2400zł Opinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50zł Projekty przyłączy wody, kanalizacji i gazu łącznie: 1000 zł Skrzynka gazowa: 200 zł Opłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000zł Razem 12.500zł. Mam jeszcze komin systemowy, ale może być tańszy przez ścianę, poza tym piszesz że już masz komin. Cena 1m3 gazu z podzielenia wszystkich rachunków za zeszły rok to 2,47zł, co przy współczynniku konwersji 10,97 daje 0,225 zł za 1 kWh energii w paliwie. Jeszcze kwestia sprawności. Roczny przegląd kotła dla zachowania 5 letniej gwarancji to koszt 200 zł. Jakie masz wyceny na pompę? 7600zł za kocioł i podłogówkę- nieźle ale chyba sam robiłeś w takim razie tą podłogówkę nie wiem czy by te 7600 na sam materiał do jej wykonania wystarczyło. Ja u siebie mam ofertę na sama podłogówkę za 18k. Przeczytałem cały wątek i zastanawiam się stam222 jaka podjąłeś decyzję. Mam identyczny dylemat. Planuje instalację PW do tego kominek z płaszczem wodnym plus rekuperacja z GWC. Mam ostry mętlik chociaż początkowe wyceny za instalacje np. PW z podłogówka na 65k to kosmos a z kominkiem to nawet 75k. Oferty z oferteo także trzeba brać poprawkę. Ty nie masz tematu kominka bo już go masz ale ja z drugiej strony nie musze go mieć od razu ważne aby instalacja była. Opłata za przyłączenie gazu około 2,5k nie wiem w jaka stronę pójść. Mój dom to zx21 z z500 ale jest cały podpiwniczony jednak piwnica nie będzie ogrzewana, wszędzie w domu podłogówka. Stan mojej budowy to "0" czyli piwnica. Zastanawiam się nad cenami kotłów kondensacyjnych które tu podajecie 3,5k z tego co się orientuje to trzeba położyć 9-12k za sam kocioł. Dom buduje staram się budować energooszczędnie dobrze ocieplony okna 3 szyby itp. do tego reku z GWC. Co robić? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kaspers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 nie za podłogówkę, tylko pogodówkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.01.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 @kaspersKocioł kondensacyjny z zasobnikiem kupisz bez problemu za 7,5 k zł. Zamiast komina systemowego wystarczy szacht + przewód spalinowy kotła. Parę złotych zostanie w kieszeni.Kotłownia w salonie to wybór do końca przemyślany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem to 4600zł bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 20.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 @kaspersJak juz się uparłeś na kominek to postaw do tego bufor z 1000l i gaz albo sama pompakomin w tym projekcie jest sztucznie poszerzony, zeby smiesznie nie wygladalmoze zmienic jego miejsce na ta scianke od kuchni mnie na tym forum zawsze zaskakuja ludzie albo wszyscy maja cos mega tanioalbo mega drogo jak Ty ceny co podales za kociol i podlogowke przesadzone pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 21.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Może komuś i te wszystkie skrupulatne wyliczenia na coś się przydają, nie wiem. Jak liczę prosto. Mam gaz, za tydzień minie rok, może dobiję do 1000m3, co da kwotę ok. 2,2tys. zł (tak u mnie kształtują się ceny). W tym mam co, cwu i gotowanie. Jak doliczę do tego prąd w G11 (zużywam średnio 6kWh/dobę) to będzie. 1,4tys. Razem 3,6tys. na rok. I jest to trochę kwota zawyżona. Czy jest to dużo? Nie wiem.W przypadku PC na G11 wyjdzie nie taniej niż gazem, a raczej drożej, przy G12 pewnie i taniej, tylko o ile ...szału nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.03.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 @kaspers Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem kupisz bez problemu za 7,5 k zł. Zamiast komina systemowego wystarczy szacht + przewód spalinowy kotła. Parę złotych zostanie w kieszeni. Kotłownia w salonie to wybór do końca przemyślany? Witam, Nawiązując do wyboru gazowego kotła kondensacyjnego, gorąco polecam kotły z rodziny Cerapur marki Junkers. Urządzenia te charakteryzują się kompaktowymi wymiarami oraz wykonaniem z najwyższej jakości materiałów. Kotły zostały wyposażone w najnowszy panel sterowania Bosch Heatronic, współpracujący z regulatorem pogodowym lub regulatorem umieszczonym w pomieszczeniu. Istnieje możliwość wyboru kotła jednofunkcyjnego, umożliwiającego współpracę z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej lub kotła dwufunkcyjnego ze zintegrowanym wymiennikiem. Więcej informacji o tych produktach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Przy obliczaniu efektywności ; gaz ziemny czy pompa cieplna , w budynkach modernizowanych ,ogrzewanych przy pomocy grzejników - trzeba zakładać zużycie energii elektrycznej w przypadku pompy właściwie dobranej ; w I taryfie - 30 - 35 % - czyli taryfie drogiej , w II taryfie - 65 - 70 % - czyli taryfie taniej W budynkach modernizowanych , można zastosować Hybrydę , która w niskich temperaturach zewnętrznych przełącza się na gaz Edytowane 10 Marca 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 05.03.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Może komuś i te wszystkie skrupulatne wyliczenia na coś się przydają, nie wiem. Jak liczę prosto. Mam gaz, za tydzień minie rok, może dobiję do 1000m3, co da kwotę ok. 2,2tys. zł (tak u mnie kształtują się ceny). W tym mam co, cwu i gotowanie. Jak doliczę do tego prąd w G11 (zużywam średnio 6kWh/dobę) to będzie. 1,4tys. Razem 3,6tys. na rok. I jest to trochę kwota zawyżona. Czy jest to dużo? Nie wiem. W przypadku PC na G11 wyjdzie nie taniej niż gazem, a raczej drożej, przy G12 pewnie i taniej, tylko o ile ...szału nie ma. W moim przypadku na pompie powietrznej zużywam prądu na c.o i CWU za kwotę niecałych 1500 zł/rok. Ponad 90% grzeję w taryfie nocnej a jedna kWh wychodzi niespełna 7gr. W przypadku gazu wyszłoby drożej o 3000 zł/ rok. Dom 300 m2. Za pompę z instalacją zapłaciłem 13000 zł (dofinansowanie). Na drugi raz mając gaz w działce nawet nie będę się zastanawiał nad jego wykorzystaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.03.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Prosiłbym asaselllo ,jeżeli dysponuje takimi danymi ; czy dom posiada rekuperację ??? - ile kWh - zużył przez miesiące ; grudzień, styczeń , luty ? - ile to było godzin pracy pompy i z jaką średnią mocą ? ,- ile razy pompa włącza się na dobę w tych miesiącach ?,- ile godzin pracowała pompa na ogrzewanie w tych miesiącach ?,- ile godzin pracowała pompa na ogrzewane sumarycznie w całym okresie grzewczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 06.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Dom posiada rekuperację, Onyx Classic 550Po trzech sezonach odechciało mi się przesiadywanie i zapisywanie danych z pracy pompy. Od października Kotłownia zużyła 3409 kWh, ciepłomierz pokazuje 13298 kWh oddanego ciepła do instalacji. Nie mam danych ilości godzin przepracowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts