Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

City, ja nie twierdze, ze gaz jest super. Sam myslalem o pompie. Jednak zadecydowaly koszty. Jak bedziesz stosowal kreatywna matematyke to zawsze wyjdzie Ci to co chcesz. Kociol za 10k, instalacja 10k... i faktycznie masz pompe :)

No tak, ja zbytnio nie narzekam,, ale teraz pompy poszły tak w dół(cena), że warto jest ją mieć.

Mam również obawy przed utratą dostępu do gazu - wystarczy jeden zakręcony kurek, a ceny poszybują wysoko!

Prąd też drożeje w tym roku więc trzeba coś z tym zrobić, jest pewien sposób(foto-galwanika), ale znów jak na razie jest to zbyt drogie.

Jeśli teraz bym miał możliwość zaryzykował bym w PC - ale jak już wspominałem w gruntowy wymiennik ciepła.

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów.

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juz Ci napisalem, ze kobieta w domu nie musi tylko - jak to ladnie ujales - "popierdalac". Mozesz to zmienic. Nie bedzie miala takiego parcia, ze by spie...ac z domu, bo inaczej musi w tym domu wlasnie tylko "popierdalac".

Z ogrodem to sie staralem, zeby byl w miare "bezobslugowy". W zasadzie z prac mam tylko spacerek za kosiarka i mi to pasi. :)

Czegoś nie kumasz właśnie w tygodniu razem pracujemy także nad domem żeby w weekend odpoczywać także w domu .No ale zimą zostaje patrzenie w pompę albo kanapa.Pompy nie mam a kanapa to już zawiele.

Czegoś nie kumasz właśnie w tygodniu razem pracujemy także nad domem żeby w weekend odpoczywać także w domu .No ale zimą zostaje patrzenie w pompę albo kanapa.Pompy nie mam a kanapa to już zawiele.

No wlasnie kumam. Dla Ciebie i zony chata=robota. Przykre.

Pompy nie masz, zeby sie na nia pogapic, ale za to zeby spalic 3mp buka, musisz niezle w kominku "kotlowac". ;)

Oj obyś się nie mylił.......ja wiem, że o ok 8% a więc w moim przypadku ok 120 zł /rok

Dystrybutorzy już ogłosili swoje ceny więc o pomyłce nie ma mowy. Chyba że operatorzy jeszcze coś wymyślą ale wątpię.

W innym wątku już podawałem ale podam i tu;

G12 z PGE Łódź Teren brutto:

0,6777/0,6781

0,3310/0,3373

opłaty

14,32/15,76

Edytowane przez plusfoto

No wlasnie kumam. Dla Ciebie i zony chata=robota. Przykre.

Pompy nie masz, zeby sie na nia pogapic, ale za to zeby spalic 3mp buka, musisz niezle w kominku "kotlowac". ;)

Wiesz co jak bym z dzieckiem dyskutował ,twoje musi być ciągle na górze .Człowieku odpuszczam " niech pompa będzie z tobą":p

Wiesz co jak bym z dzieckiem dyskutował ,twoje musi być ciągle na górze .Człowieku odpuszczam " niech pompa będzie z tobą":p

Eeetam. Najpierw masz anse jacy to wszyscy dziwni, bo nie spier....ja z domu na weekend jak Ty, a pozniej nastepne do tego, ze ktos mam pompe ciepla a Ty gaz. Jak mam Cie traktowac? Powaznie? :)

Juz Ci napisalem, ze kobieta w domu nie musi tylko - jak to ladnie ujales - "popierdalac". Mozesz to zmienic. Nie bedzie miala takiego parcia, ze by spie...ac z domu, bo inaczej musi w tym domu wlasnie tylko "popierdalac".

Z ogrodem to sie staralem, zeby byl w miare "bezobslugowy". W zasadzie z prac mam tylko spacerek za kosiarka i mi to pasi. :)

I bez znaczenia całkiem przypadkiem masz dz spiralne pod tym boiskiem.Kosiarkę masz Hondy z wałkiem ?

Dajcie już sobie spokój. A jak macie jakieś ciśnienie,że musicie to piszcie sobie na PW a jak to nie pomoże to umówcie się gdzieś na piwo i wyjaśnijcie sobie kwestie pomp i kosiarek.

A wracając do tematu to mógłby ktoś podpowiedzieć co składa się na taki system., ażeby zrobić sobie wycenę i obliczyć? Bo sam piec kondensacyjny to nie wszystko i sama pompa to też nie wszytko. Potrzebne są jeszcze jakieś rurki, wymienniki, złączki itd. itp. a nie bardzo wiem co się jeszcze składa na kompletną instalacje gazową i PW.

A wracając do tematu to mógłby ktoś podpowiedzieć co składa się na taki system., ażeby zrobić sobie wycenę i obliczyć? Bo sam piec kondensacyjny to nie wszystko i sama pompa to też nie wszytko. Potrzebne są jeszcze jakieś rurki, wymienniki, złączki itd. itp. a nie bardzo wiem co się jeszcze składa na kompletną instalacje gazową i PW.

Jesli liczysz pompe ciepla lub kociol kondensacyjny, to instalacja bedzie roznila sie tylko zrodlem ciepla - samym urzadzeniem grzewczym i zrodlem jego zasilania. Reszta powinna byc identyczna.