stam222 02.01.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Wielkie dzięki, nareszcie dyskusja poszła we właściwym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 OK Tego nie wiem.... na gaz mam tylko kuchenke... i to niechetnie Mam czy masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Wielkie dzięki, nareszcie dyskusja poszła we właściwym kierunku. Jaka masz odleglosc od gazociagu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Kocioł polski 3200 +sterownik 200+instalacja zew.,wew., (w ziemi 55m w domu około 12m)i przyłącze 6000 +zasobnik ,komin,kotłownia 3500.Będzie ze 13000. Jak dobrze pamiętam jabłoch w swoją instalację wraz z pompą zainwestował poniżej 10K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz mam w drodze przy działce, może razem będzie 15 m do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jak dobrze pamiętam jabłoch w swoją instalację wraz z pompą zainwestował poniżej 10K Ale jaką kupił pompe? Swoją drogą brat (budowa na sąsiedniej działce) kupił piec kondensacyjny i dodatkowo pompe ciepła do CWU ale to już inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ale jaką kupił pompe? Swoją drogą brat (budowa na sąsiedniej działce) kupił piec kondensacyjny i dodatkowo pompe ciepła do CWU ale to już inna historia. No to jest już szczyt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz mam w drodze przy działce, może razem będzie 15 m do kotłowni. A jaki rodzaj ogrzewania masz w pozwoleniu? Masz w adaptacji projektu projekt przylacza gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A jaki rodzaj ogrzewania masz w pozwoleniu? Masz w adaptacji projektu projekt przylacza gazowego? UUUUppppsssss... a tego to nie wiem... muszę sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz z powodów ideologicznych ,mówimy stanowcze nie. A może węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Sprawdziłem i w dokumentacji i planie zagospodarowania terenu mam naniesione przyłącze gazu, nie wiem natomiast jak to sie ma w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Sprawdziłem i w dokumentacji i planie zagospodarowania terenu mam naniesione przyłącze gazu, nie wiem natomiast jak to sie ma w praktyce. Idz do gazowni. Dowiesz sie ile bedzie kosztowala oplata przylaczeniowa. Idz od razu do technicznych. Oni sobie dorabiaja i robia przylacza od skrzynki do domu i wewnatrz. Tym sposobem bedziesz mial juz 2 skladowe potencjalnego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Gaz z powodów ideologicznych ,mówimy stanowcze nie. A może węgiel? Rozumiem, ze z powodow ideologicznych samochod tylko popychasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Rozumiem, ze z powodow ideologicznych samochod tylko popychasz? Popycham-posuwam ,to to samo ,ale 1kg węgla to 6,5kWh .Może problem tkwi w tym że spalamy go nie umiejętnie ,z nikłą sprawnością,do tego domy bez lub z nikłą izolacją? Czym się różni gaz od węgla. Jedno i drugie nie odnawialne. Tyle,że węgiel jest nasz a gaz nie.Prąd masz z węgla,więc czego się brzydzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 02.01.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Popycham-posuwam ,to to samo ,ale 1kg węgla to 6,5kWh .Może problem tkwi w tym że spalamy go nie umiejętnie ,z nikłą sprawnością,do tego domy bez lub z nikłą izolacją? Czym się różni gaz od węgla. Jedno i drugie nie odnawialne. Tyle,że węgiel jest nasz a gaz nie.Prąd masz z węgla,więc czego się brzydzisz? Kolego nie mieszaj w temacie ,chcesz to se pal węglem temat jest inny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Kolego nie mieszaj w temacie ,chcesz to se pal węglem temat jest inny . Nie mieszam . Zastanawiam się tylko czym ruski gaz jest lepszy od mojego węgla? Czym PC jest lepsza skoro nie przekracza COP4 a to jest wielkość porównawcza dla węgla i prądu? Zastanawiam się tylko . Pozwolisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.01.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przez większość życia miałem do czynienia z ogrzewaniem miejskim, potem przez 5 lat kocioł gazowy, 3 lata ekogroszek i obecnie drugi rok pompa ciepła PW. Ekogroszek to katastrofa na całej linii, natomiast zarówno do gazu jak i do pompy ciepła nie miałem i nie mam żadnych zastrzeżeń. Oba systemy czyste i bezobsługowe. Jak dla mnie na plus dla gazu są koszty instalacji (choć nie zawsze) i powszechność systemu, przez co serwis, pomoc, itp jest szeroko dostępne. Na minus - koszty eksploatacji, koszty serwisu, awaryjność i niebezpieczeństwo (nie da się ukryć, że z gazem co roku jest mnóstwo wypadków).Z kolei przy pompie jako minus dałbym drogą (droższą) instalację, oraz małą powszechność systemu, przez co trudniej o fachowców, którzy naprawdę się na tym znają i wszystko co związane z tzw dziecięcym wiekiem urządzenia. Na plus koszty eksploatacji, prostota i bezpieczeństwo.Z mojej obecnej perspektywy, gdybym miał teraz wybierać pomiędzy tymi systemami to bez zastanowienia wybrałbym pompę ciepła. Na tą chwilę nie widzę lepszego systemu ogrzewania - ale to moja opinia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie mieszam . Zastanawiam się tylko czym ruski gaz jest lepszy od mojego węgla? Czym PC jest lepsza skoro nie przekracza COP4 a to jest wielkość porównawcza dla węgla i prądu? Zastanawiam się tylko . Pozwolisz? Nie, bo temat jest inny. Gdyby kolega rozwazal to by napisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 02.01.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie mieszam . Zastanawiam się tylko czym ruski gaz jest lepszy od mojego węgla? Czym PC jest lepsza skoro nie przekracza COP4 a to jest wielkość porównawcza dla węgla i prądu? Zastanawiam się tylko . Pozwolisz? Lepszy jest w tym że nie muszę mieć komórki na węgiel i nie muszę dorzucać jak mi gaśnie, czy tak ciężko doszukać się tej różnicy .Ludzie szukają komfortu a nie biegania i czyszczenia pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.01.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przez większość życia miałem do czynienia z ogrzewaniem miejskim, potem przez 5 lat kocioł gazowy, 3 lata ekogroszek i obecnie drugi rok pompa ciepła PW. Ekogroszek to katastrofa na całej linii, natomiast zarówno do gazu jak i do pompy ciepła nie miałem i nie mam żadnych zastrzeżeń. Oba systemy czyste i bezobsługowe. Jak dla mnie na plus dla gazu są koszty instalacji (choć nie zawsze) i powszechność systemu, przez co serwis, pomoc, itp jest szeroko dostępne. Na minus - koszty eksploatacji, koszty serwisu, awaryjność i niebezpieczeństwo (nie da się ukryć, że z gazem co roku jest mnóstwo wypadków). Z kolei przy pompie jako minus dałbym drogą (droższą) instalację, oraz małą powszechność systemu, przez co trudniej o fachowców, którzy naprawdę się na tym znają i wszystko co związane z tzw dziecięcym wiekiem urządzenia. Na plus koszty eksploatacji, prostota i bezpieczeństwo. Z mojej obecnej perspektywy, gdybym miał teraz wybierać pomiędzy tymi systemami to bez zastanowienia wybrałbym pompę ciepła. Na tą chwilę nie widzę lepszego systemu ogrzewania - ale to moja opinia:) Napisz o koszcie instalacji pompy z zasobnikiem oraz koszcie kotłowni będzie miał chłop porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts