Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z wzoru na idealny cykl Carnota, Ec = T/ DT ( w Kelwinach ) EC = 273 + 35 ?/ (35-7) Ec= 11

To oznacza ,że teoretycznie przy tem. DZ i GZ odpowiednio 7oC i 35oC możemy uzyskać COP 11 . Skoro producent pisze,że dla tych temp. COP=3,86,oznacza to,że jego urządzenie ma sprawność 3,86/11=35%.

Co zatem się dzieje jak jest -15oC?

EC= 273+ (-15) / (35+(-15) =258/50 =5,16

5,16 x 0,35 =1,8

No ale 35oC to trochę mało by się kąpać.

Węgiel czy szyszki to w kontekście ceny urządzeń i efektywności nie jest przegranym rozwiązaniem.

szyszki to w kontekście ceny urządzeń i efektywności nie jest przegranym rozwiązaniem.

Napisz coś więcej. Jak się pali mając CO na szyszki?

Masz doświadczenie?

Gdzie się w nie zaopatrujesz?

Gdzie je suszysz?

Jeśli w pobliżu nie ma iglaków? Co wtedy?

Ile czasu może to pochłonąć w roku, teoretycznie, dla pytającego?

:p

Z wzoru na idealny cykl Carnota, Ec = T/ DT ( w Kelwinach ) EC = 273 + 35 ?/ (35-7) Ec= 11

To oznacza ,że teoretycznie przy tem. DZ i GZ odpowiednio 7oC i 35oC możemy uzyskać COP 11 . Skoro producent pisze,że dla tych temp. COP=3,86,oznacza to,że jego urządzenie ma sprawność 3,86/11=35%.

Co zatem się dzieje jak jest -15oC?

EC= 273+ (-15) / (35+(-15) =258/50 =5,16

5,16 x 0,35 =1,8

No ale 35oC to trochę mało by się kąpać.

Węgiel czy szyszki to w kontekście ceny urządzeń i efektywności nie jest przegranym rozwiązaniem.

Ze wzoru na ilosc energi E=mc2 z 1kg wegla uzyskujesz teoretycznie 25 tys MWh energi. Spalajac go w kotle uzyskasz 6,2kWh = 0,0062MWh. To urzadzenie ma sprawnosc 0,0000248%.

To podobny tok "myslenia" do Twojego. Ciekawe jakie wnioski z tych "obliczen" wyciagniesz?

Ze wzoru na ilosc energi E=mc2 z 1kg wegla uzyskujesz teoretycznie 25 tys MWh energi. Spalajac go w kotle uzyskasz 6,2kWh = 0,0062MWh. To urzadzenie ma sprawnosc 0,0000248%.

To podobny tok "myslenia" do Twojego. Ciekawe jakie wnioski z tych "obliczen" wyciagniesz?

Nadel proste. 1kg. węgla to 25000000J podczas gdy 1Kwh to 3600000.Na wyprodukowanie 1KW energii elektrycznej potrzeba 0,42-0,5 kg węgla.PC z COP 1,8 jest lepsza od węgla?

Nadel proste. 1kg. węgla to 25000000J podczas gdy 1Kwh to 3600000.Na wyprodukowanie 1KW energii elektrycznej potrzeba 0,42-0,5 kg węgla.PC z COP 1,8 jest lepsza od węgla?

Ty piszesz o weglu od strony praktycznej a ja teoretycznej. Trzymaj sie wczesniejszej konwencji, ktora zastosowales do pomp ciepla.

Praktycznie pompa ciepla z jednej jednostki energii pobranej jest w stanie oddac 2 do 4 jednostek energii. I tak sie to liczy.Mozemy robic rozne metne wywody, ale tego faktu nie zmienimy.

Zaraz tam mętne wywody. Wywód prosty niczym dzida bojowa.

Na wytworzenie 1kW potrzeba 12500kJ energii z węgla. Z tego 1kW dostajemy x2 zimą z PC czyli 7200kJ .Wychodzi,że spalając węgiel w domowym kotle z pkt. widzenia energetycznego to to samo co PC,choć nie wiem czy aby węgiel nie jest korzystniejszy bo nie znam sprawności nowoczesnych kotłów.

Pomijając wszelkie naukowe, ideologiczne, pragmatyczne, itp, itd teorie na temat wyższości jednego nad drugim (węgiel vs PCi), jako praktyk mogę powiedzieć, że ogrzanie tego samego domu pompą w PLN wychodzi mi prawie dwa razy taniej niż wcześniej ekogroszkiem. Taki jest FAKT w moim konkretnym przypadku, także teoria często mocno mija się z praktyką;)

stam dałem za przykład jablocha on z cała kotłownią zmieścił się bodajże w 10K. O szczegóły pytaj jego. Wiem tyle że kupił jakiegoś chińczyka i trzeci rok jak dobrze pamiętam już śmiga będąc zadowolonym. Jeśli chodzi chodzi o pompy markowe to masz do dyspozycji Daikina, Atlantika, Panasonica i kilka jeszcze innych. Koszt pełnej instalacji to 25 - 35K. Chyba że się na tym znasz to te 5 - 6K możesz zaoszczędzić ale możesz mieć problem z gwarancję bo większość zastrzega sobie iż udziela gwarancji pod warunkiem montażu przez autoryzowany serwis. Przy zapytaniach o pompy jednoznacznie sugeruj jej moc przy konkretnych warunkach. Jeśli twój dom potrzebuje 6 kW aby zapewnić w nim stabilną i odpowiadającą tobie temperaturę to twoja pompa musi mieć taką moc ale przy temp. na zewnątrz -10 czy -15. W ulotkach z reguły są dane dla temp +2, +7. Chyba jedyną na rynku pompą o stałej mocy do -15 jest T-cap. W pozostałych ta moc dość drastycznie spada wraz z temp.

Pomijając wszelkie naukowe, ideologiczne, pragmatyczne, itp, itd teorie na temat wyższości jednego nad drugim (węgiel vs PCi), jako praktyk mogę powiedzieć, że ogrzanie tego samego domu pompą w PLN wychodzi mi prawie dwa razy taniej niż wcześniej ekogroszkiem. Taki jest FAKT w moim konkretnym przypadku, także teoria często mocno mija się z praktyką;)

Raczej normalne. Teoria jest podawania sprawności kotła węglowego na poziomie 85%. Zwykle jest sporo mniej. I Ty juz wiesz:-)

Nie tak dawno w wątku na temat moderacji postulowałem żeby moderatorzy bezlitośnie wycinali posty nie na temat. Jakoś się sporo ludzi na mnie rzuciło że tak nie można bo to, bo tamto. No i popatrzcie jak wyglada ten temat. Jeszcze tylko Kablarzy i Brzeczkowskiego brakuje. I zacznie się dyskusja która nawet na milimetr nie przybliży autora pytanie do rozwiązania problemu:

• Gaz ziemny czy pompa ciepła???

Dla ułatwienia dodam że temat nie brzmi "gaz czy węgiel" ani też "pompa ciepła czy węgiel"

Nie mam jeszcze żadnej bo do przedwczoraj żyłem w przekonaniu, że bedzie kocioł kondensacyjny ..... a teraz naszło mnie na szperanie i wychodzi, że przy pompie są niższe koszty eksploatacyjne w perspektywie i znalazłem jakąś ulotkę czy reklamę pompy z tym systemem EVI no i tym sposobem mój światopogląd legł całkowicie.

A ile za taką pompe, ktora przy -20C oddaje te 5-6 kW ?

Edytowane przez fotohobby

Syf ,syf i jeszcze raz syf .Piszę o wątku oczywiście .Pyxis ty jesteś jak rak najpierw na forum modelarskim zatruwawałeś tematy teraz tu.12000 wpisów bez sensu ,może 900 na temat.

Juz "lykend", a Ty biedctwo w domu przy kompie nadal jak reszta "burakow"? Nie wyjezdzasz nigdzie odpoczac, bo by Ci sie przydalo? ;)

A ile za taką pompe, ktora przy -20C oddaje te 5-6 kW ?

poniżej -20 to abstrakcja. W naszym klimacie taka temp. występuje przez kilka godzin w roku. pomiędzy -15 a -20 jest około 80 godź, a pomiędzy -10 a -15 bodajże nie całe 200. Co do pompy to spokojnie za 30 - 35K możesz ją mieć wraz z całą instalacją i zasobnikiem. Daikin i Panas wypuścił już nawet jednostki wew. razem z zasobnikami i wszystkimi bebechami tak że wystarczy tylko rurki podłączyć.

PS. Zapomniałem dodać że są do wykorzystania dotacje więc koszt może być niższy o około 8K. Niektóre firmy instalacyjne załatwiają to same więc nic to nie kosztuje. Dostałem taką ofertę na Daikina 7,5kW - całkowity koszt po uwzględnieniu dotacji nie całe 20K brutto

Edytowane przez plusfoto

Errata cały czas piszę z komórki kompa to mój syn do grania używa.Właśnie wychodzimy kupić mundury bo jedziemy na strzelankę .

Widzisz, ja mam patent strzelecki i pozwolenie na bron od prawie 20 lat i MUSZE przynajmniej 5x w roku wziac udzial w zawodach strzeleckich i jeszcze wystrzelac je z odpowiednia iloscia punktow, a Ty mi "szpanujesz", ze z dzieciakami pobiegasz z pistolecikami na kulki z farba? :)

Moze lepiej na kompie w CallOFDuty postrzelaj z synem. ;)

Widzisz, ja mam patent strzelecki i pozwolenie na bron od prawie 20 lat i MUSZE przynajmniej 5x w roku wziac udzial w zawodach strzeleckich i jeszcze wystrzelac je z odpowiednia iloscia punktow, a Ty mi "szpanujesz", ze z dzieciakami pobiegasz z pistolecikami na kulki z farba? :)

Moze lepiej na kompie w CallOFDuty postrzelaj z synem. ;)

Ja szpanuje a ty patrzysz w pompę .