Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

Coś kosztowne te lodówki... własnie miałem z kumplem i jego rodzinką lecieć na Teneryfe.. ale w piątek strzeliła mu sprężarka w tej lodówce...koszt wymiany to 6 tys i nerw mnie szarpie bo wystawił mnie do wiatru i muszę lecieć tylko z rodzinką...

Dwa tygodnie rozmów z tylko z Żoną? Hardkor....

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dzieki Bogu, ze mu automat w autku sie nie rozlecial, bo to z 12 tys kosztuje i byscie przez 2 lata nigdzie razem nie polecieli. Kup mu rower zamiast autka - tak na wszelki wypadek.

Uwielbiam takie argumenty. Prosto z du...y.

Przy gazie plus jest to, że jeżeli nawet urządzenie padnie całkowicie, tak, że jego naprawa jest już nie opłacalna, to koszt nowego to tylko 3,5 tyś zł.

Wybrales model bardzo, bardzo tani.

Niby pompa to żaden technologiczny cud, ale jednak w tych dwóch budach zawiera części za 15tyś zł, z których każda może klęknąć. I nawet, jeśli da się wymienić np tylko sprężarkę za 3-4tyś, to nadal pozostaje sporo innych, kilkuletnich podzespołów, które mogą zacząć się sypać.

Bosssszzzz, to co powiedziec np. o autku za 150 tys zl, ktore kupujemy bez takich obaw, a jesli juz nawet sie nad tym zastanwiamy, to mimo ich?

Ja też miałem sporą chęć na PC PW, ale raz, że instalacja gazu wyszła mnie ok 6-7 tyś taniej, co teraz na etapie wykańczania domu ma znaczenie, dwa, że koszty instalacji gazu są rozłożone w czasie (1200zl przyłącze, później 400zł projekt, za jakiś czas 3000zł instalacja zew, 4500zł kocioł z zasobnikiem)

7 tys to niewiele w skali domu. Nawet skromnego. To moze zrownowazyc trwalosc urzadzen. 10-letni kociole to juz zlom. Pompa - nawet ta PW - wytrzyma znacznie wiecej.

Rozlozenie kosztow w czasie budowy to tylko efekt psychologiczny, a nie ekonomiczny.

Wpisz w Googla fraze "reductio ad absurdum" albo "dowód sokratejski", to moze Ci sie nieco rozjasni.

Niestety - jestem tylko prostym chłopakiem ze wsi. U nas na wsi sprawa jest prosta: pier...ie jak potłuczony ubrane w ładna filozofię pozostaje w dalszym ciagu tylko pier...niem.

Wybacz moje prostackie podejście w tej kwestii.

Kociol kondensacyjny pracujac w tak kwasnym srodowisku przy 1000*C ma lekko? :)

Lekko nie ma lecz koszty użytkowania i tak będą mniejsze niż PC ,tak naprawdę przegląd kondensata 1x na dwa lata wystarcza po drugie nie wiem czy widziałeś jak taki przegląd wygląda :) większość osób by go wykonała sama .Gdyby nie przedłużanie gwarancji to bym to zrobił sam :rolleyes:

Za około 3500k masz Termeta który nie jest złym kotłem sporo osób go ma i działa .

A może by tak autor wątku poprosił o wyceny instalacji co z PCi i kondensatem, to będą realne ceny, a nie że jednemu zrobił wujek, drugi pompę "własnymi recami" wybudował, a potem podają ceny...

Na 100% wyjdzie więcej ,mój znajomy zabulił ze 40tys za cały system CO CWU oczywiście kwestia jeszcze jaka pompa no ale wiadomo najtańszej nie bierzemy pod uwagę tylko coś co się nadaje do użytku .

Edytowane przez uris

Tani kociol odnosi do taniej pompy.

Niech bedzie kociol za 12k ale w odniesieniu do pomp daikina, nibe, itp.

Ja nie uwazam, zeby bylo czyms uzasadnione kupowanie drogiego kotla.

Dlaczego ludzie kupuja? Bo marketing rzadzi.

Zobaczymy ile wytrzyma moj immergas za 3.6k.

Inna sprawa. Gdyby grzac kospelem w taniej to wcale by nie wyszlo duzo drozej niz gazem, a koszt inwestycji 1/3 - 1/4 kosztu instalacji gazowej.

Oczywiście, a za co przeplacać ?

Sprawnościa sie te kotly nie róznia, piec lat gwarancji ma akurat moj kocioł, w odróżnieniu od wielu droższych.

7 tys to niewiele w skali domu. Nawet skromnego. To moze zrownowazyc trwalosc urzadzen. 10-letni kociole to juz zlom. Pompa - nawet ta PW - wytrzyma znacznie wiecej.

Jakis czas temu nazywałeś PC PW protezami, ktore z uwagi na to, ze pracuja na niekorzystnych warunkach będą mialy ograniczona trwałośc.

Czy nie pisałes tam o 10latach ? ;)

A w ogole, to skąd te dane, ze kociol 10 tat, a pompa PW "znacznie więcej" ?

Mialem dwufunkcujnego Termeta i jesli nic sie w tym wzglednie nie zmienilo, to nie zgadzam sie z ta opinia. Caly czas bylo w nim cos do grzebania. Juz po 2-3 latach.

Wiem kiedyś Termety psuły się mocno , teraz mocno je poprawili lecz jest to jeden z przykładów bo w tej cenie masz co najmniej 5 innych firm .

Jakis czas temu nazywałeś PC PW protezami, ktore z uwagi na to, ze pracuja na niekorzystnych warunkach będą mialy ograniczona trwałośc.

Czy nie pisałes tam o 10latach ? ;)

Pisalem 10-15 lat w zaleznosci od jakosci urzadzenia i warunkow pracy.

A w ogole, to skąd te dane, ze kociol 10 tat, a pompa PW "znacznie więcej" ?

Moj Termet po 7 latach nadawal sie na zlom. Beretta siostry po 10 latach przy naprawde troskliwym podejsciu i sporych kosztach obslugi. Jakos nie wyobrazam sobie uzywania 15letniego kociolka na gaz, chyba, ze ktos lubi ryzyko i ma zaciecie techniczne. Mysle, ze realnie 10 lat to taka bariera, ktorej kociolkiem sie nie przeskoczy. wiec jednak pompa - nawet ta PW - wytrzyma znacznie wiecej.

Z gazu kWh to tak chyba kolo 15-16gr. Z kospela w tanim bedzie 30gr, a jak jakas "duonowa" promocja to 23-24 gr/kWh, wiec chyba jednak drozej.

Koszt 1kWh z gazu, przy uwzglednieniu raczej malo realnego wspolczynnika konwersji to w taryfie w2 22 grosze (dane z faktury).

U mnie w PGE koszt 1kWh w taniej taryfie g12w to 26 groszy.

Pisalem 10-15 lat w zaleznosci od jakosci urzadzenia i warunkow pracy.

[...]

Mysle, ze realnie 10 lat to taka bariera, ktorej kociolkiem sie nie przeskoczy. wiec jednak pompa - nawet ta PW - wytrzyma znacznie wiecej.

Wg Ciebie PC PW wytrzyma wiec 5lat dlużej, albo.... Zepsuje sie równoczesnie z kociolkiem :)

Kociołek wymieniasz wtedy i masz nowe urzadzenie, 2-5 lat gwarancji, , a w pompie - o ile da sie naprawic, wymieniasz jedna cześć, a reszta nadal jest spracowana i narazona na kolejne awarie.

Wg Ciebie PC PW wytrzyma wiec 5lat dlużej, albo.... Zepsuje sie równoczesnie z kociolkiem :)

Kociołek wymieniasz wtedy i masz nowe urzadzenie, 2-5 lat gwarancji, , a w pompie - o ile da sie naprawic, wymieniasz jedna cześć, a reszta nadal jest spracowana i narazona na kolejne awarie.

Jesli bym mial liczyc u siebie i porownywac te 2 urzadzenia, to czas uzytkownia dla kotla przyjal bym na lat 10, a dla pompy PW sredniej klasy 15 lat, raczej z opcja jej "generalnego remontu", niz jej calosciowej wymiany. Pewnie bym sie duzo nie pomylil.