Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła???

stam222

Recommended Posts

Co do 7tysiecy różnicy w inwestycji.

Dla mnie to roznica w eksploatacji zwrocilaby się po siedmiu, ośmiu latach i to oczywiscie pod warunkiem używania taniej taryfy. Osobiście przeciwko taniej nic nie mam, ale to skazuje pompe na prace w jeszcze gorszych warunkach.

I tak zaluję, że nie postawilem na Kospela, albo bufor z grzalką 9kW. Ładnych parę lat grzania za free.

Jesli bym mial liczyc u siebie i porownywac te 2 urzadzenia, to czas uzytkownia dla kotla przyjal bym na lat 10, a dla pompy PW sredniej klasy 15 lat, raczej z opcja jej "generalnego remontu", niz jej calosciowej wymiany. Pewnie bym sie duzo nie pomylil.

Widze,że w zależnosci od tematu raz bardziej, raz mniej doceniasz pompy PC PW :)

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez cały czas (za nim pomyślałem o pompie i założyłem ten temat) zakładałem, że za kocioł zapłacę 10k , i teraz zakładając, że mam te 10k i chciałbym w tej cenie kupić w miarę dobrą PW, to czy się zmieszczę w tej cenie? Odpuszczam sobie wyroby chińskie oraz te z górnej półki wiec jest do wyboru klasa średnia. Co byście mogli polecić w tym przedziale cenowym?

.

I tak zaluję, że nie postawilem na Kospela, albo bufor z grzalką 9kW. Ładnych parę lat grzania za free.

No własnie ostatnio zachwyciłem się pompą Jula. Tani Chińczyk Powietrzny która w grudniu miała COP na poziomie 2-3. Wywiązała się tam dyskusja o żywotnosci PC I doszedłem do wniosku że ten sam efekt da się osiągnąć buforem z grzałką. Praktycznie mamy nieograniczony czas życia takiego układu, brak przeglądów i serwisu. I tutaj jest przewaga zarówno nad PC jaki kotłem gazowym.

Edytowane przez coulignon

Przez cały czas (za nim pomyślałem o pompie i założyłem ten temat) zakładałem, że za kocioł zapłacę 10k , i teraz zakładając, że mam te 10k i chciałbym w tej cenie kupić w miarę dobrą PW, to czy się zmieszczę w tej cenie? Odpuszczam sobie wyroby chińskie oraz te z górnej półki wiec jest do wyboru klasa średnia. Co byście mogli polecić w tym przedziale cenowym?

10tyś za kocioł ? Jesteś rozrzutny :)

Poza tym - bezsensu jest porownywać kocioł za 10tyś i pompę za 10tys, bo pompa wymaga tylko instalacji kotlowni, a kocioł takiej samej kotlowni, plus przylącza, plus instalacji zewnetrznej, plus jej projektu.

Napisz po prostu, ile zamierzasz wydać, aby mieć dzialajace źródło ciepła.

I jakiej mocy źródła potrzebujesz ?

...tak naprawdę przegląd kondensata 1x na dwa lata wystarcza po drugie nie wiem czy widziałeś jak taki przegląd wygląda :) większość osób by go wykonała sama .Gdyby nie przedłużanie gwarancji to bym to zrobił sam :rolleyes:

Można iść dalej tą drogą - przegląd samochodu też sobie zrobię sam - wyjdzie taniej ;)

Kolego jak skończy się Tobie gwarancja - po przeglądzie sam wystawisz sobie dokument ?

A jak z detekcją gazu i analizą spalin sobie poradzisz, uprawnienia energetyczne posiadasz ? Myślisz że ubezpieczyciel uhonoruje Twój przegląd i wypłaci Tobie odszkodowanie w przypadku nieszczęśliwego zdarzenia ?

Wszystko jest fajnie dopóki nic się nie stanie, spalone mieszkania, zatruci mieszkańcy to nie są rzeczy marginalne, ludzie "budzą" się dopiero kiedy do mieszkania wchodzi, policja, straż, prokurator - masz aktualne badania techniczne/okresowe - śpisz spokojnie - w przeciwnym wypadku jesteś pierwszy na liście "podejrzanych" których można obarczyć winą bez zbędnych dochodzeń.

Kocioł gazowy moich rodziców pracuje już od co najmniej 15 lat i cały czas ok, ile pracują PCi to niewiadomo...

MiniMax termeta w już nie moim mieszkaniu pracuje już 13 lat ,naprawiany był sterownik na gwarancji i wymiennik spaliny woda w 10 roku eksploatacji (przez zaniedbanie serwisowe).Notabene za stary na złomie dostałem 90 zł -550 nowy .Koszt 11 lat eksploatacji 460 +400 za 4 przeglądy .

MiniMax termeta w już nie moim mieszkaniu pracuje już 13 lat ,naprawiany był sterownik na gwarancji i wymiennik spaliny woda w 10 roku eksploatacji (przez zaniedbanie serwisowe).Notabene za stary na złomie dostałem 90 zł -550 nowy .Koszt 11 lat eksploatacji 460 +400 za 4 przeglądy .

Nowy kociol za 550 zl.

Przeglad z dojazdem serwisanta za 100 zl.

Wymiana urzadzenia gratisowa.

Zyc, nie umierac! :D

Można iść dalej tą drogą - przegląd samochodu też sobie zrobię sam - wyjdzie taniej ;)

Kolego jak skończy się Tobie gwarancja - po przeglądzie sam wystawisz sobie dokument ?

A jak z detekcją gazu i analizą spalin sobie poradzisz, uprawnienia energetyczne posiadasz ? Myślisz że ubezpieczyciel uhonoruje Twój przegląd i wypłaci Tobie odszkodowanie w przypadku nieszczęśliwego zdarzenia ?

Wszystko jest fajnie dopóki nic się nie stanie, spalone mieszkania, zatruci mieszkańcy to nie są rzeczy marginalne, ludzie "budzą" się dopiero kiedy do mieszkania wchodzi, policja, straż, prokurator - masz aktualne badania techniczne/okresowe - śpisz spokojnie - w przeciwnym wypadku jesteś pierwszy na liście "podejrzanych" których można obarczyć winą bez zbędnych dochodzeń.

Z tego co wiem to nie ma obowiązku przeglądu kotła gazowego przynajmniej 1x w roku i przy nowym kotle .To samo tyczy się nowych aut kiedy robisz pierwszy przegląd w nowym aucie ? jak się nie mylę to po 2-3 latach .Stacje diagnostyczne wszyscy wiedzą jakie są NIC nie warte !! wielokrotnie sam jadę na stacje bo mi coś stuka w zawieszeniu w celu zlokalizowania usterki ,niestety panowie nie ogarniają tematu to samo tyczy się serwisanta kotła kto ich szkoli ?? koleś nie wykonał połowy czynności których powinien ,wymienił uszczelkę która notabene była dobra sprawdził spaliny i tyle wielki mi przegląd kotła a 300zł skasował .

Nowy kociol za 550 zl.

Przeglad z dojazdem serwisanta za 100 zl.

Wymiana urzadzenia gratisowa.

Zyc, nie umierac! :D

....MODEROWANO...Przeczytaj dalej mój post powoliiiii piszę o wymienniku .A w Lęborku jest 2 sewisantów termeta więc skąd mają przyjeżdżać .Nowe ceny przeglądu w termecie to 130/170 atmosferyk /kondens.

Pixis powinienieś odjąć od kosztów pompy kasę którą dostajesz za hejtowanie wszystkiego co nie pompowe.

Edytowane przez finlandia
taki język nie przystoi poziomowi tego forum

Z tego co wiem to nie ma obowiązku przeglądu kotła gazowego przynajmniej 1x w roku i przy nowym kotle

Ale skąd to wiesz, od sąsiada, cioci ?

http://union-przeglady.pl/?s=22,akty+prawne+cz.+i

http://od.pgnig.pl/dladomu/twoj_doradca/doradca_instalacje_gazowe

Popatrz jak do tego tematu podchodzi jeden z ubezpieczycieli, dobrze, że pisze o tym otwarcie u innych dowiedziałbyś się pewnie o tym po fakcie:

Obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych są bardzo ważne, pamiętaj o nich.

o obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych musisz troszczyć się sam mimo, iż jest to obowiązek to nikt nie przypomina o tej sprawie, dlatego wydrukuj sobie powyższą tabelę i umieść w miejscu do którego co jakiś czas zaglądasz, trzymaj dokumentację w bezpiecznym miejscu tak aby w przypadku ewentualnej potrzeby przetrwała żywioł z którym walczyłeś.

Podsumowując : obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych to temat, o którym musisz pamiętać !!!

http://e-allianz.pl/obowiazkowe-przeglady-w-domach-jednorodzinnych/

.To samo tyczy się nowych aut kiedy robisz pierwszy przegląd w nowym aucie ? jak się nie mylę to po 2-3 latach .Stacje diagnostyczne wszyscy wiedzą jakie są NIC nie warte !! wielokrotnie sam jadę na stacje bo mi coś stuka w zawieszeniu w celu zlokalizowania usterki ,niestety panowie nie ogarniają tematu

Z tego co mi wiadomo - stacja diagnostyczna nie koniecznie musi być warsztatem naprawczym - mają stwierdzić czy auto nadaje się do eksploatacji czy nie, zgodnie z wytycznymi i przepisami.

to samo tyczy się serwisanta kotła kto ich szkoli ?? koleś nie wykonał połowy czynności których powinien ,wymienił uszczelkę która notabene była dobra sprawdził spaliny i tyle wielki mi przegląd kotła a 300zł skasował .

Trzeba było zainterweniować do producenta, pamiętaj jednak, że to serwisant decyduje jakie czynności przeprowadzi i czy są one w danym momencie niezbędne. Jeżeli trzymać się surowo wytycznych producenta - na przegląd nie starczyłoby 500zł.

Niestety uczciwość firm wykonujących przeglądy to temat na osobny wątek, często nadgorliwe wymiany potencjalnie zużytych części to już wytyczne producentów konkretnych firm.

Podsumowując - jeżeli płacisz składkę ubezpieczeniową, a nie dokonujesz przeglądów które są Tobie obligatoryjne narzucone - może się okazać, że wyrzucasz pieniądze w błoto.

pzdr

Edytowane przez kasprzyk

10tyś za kocioł ? Jesteś rozrzutny :)

Poza tym - bezsensu jest porownywać kocioł za 10tyś i pompę za 10tys, bo pompa wymaga tylko instalacji kotlowni, a kocioł takiej samej kotlowni, plus przylącza, plus instalacji zewnetrznej, plus jej projektu.

Napisz po prostu, ile zamierzasz wydać, aby mieć dzialajace źródło ciepła.

I jakiej mocy źródła potrzebujesz ?

A pompa nie wymaga instalacji na zewnątrz - skąd ona bierze ciepło, z grzałek?

I najlepsze przyrównywanie kotła kondensacyjnego z wysokiej półki do najtańszego shita w kategorii PW PC. No nie oszukujmy się PC PW za efektywnie pracującej do 10 tysięcy nie znajdziesz. Jak robicie takie porównania to porównaj dobrą PC za ok 25-30 do tego kotła. PC za 10 tysięcy można równie dobrze porównywać z kociołkiem gazowym takim za 1500zł (otwarta komora spalania).

I ostatni argument trafiający mnie najmocniej. Do kotła gazowego każesz doliczyć koszt komina, przyłącza gazowego, projektu itp. Zgodzę się, że są to koszty których nie powinno się pomijać. Ale tak samo przy PC PW należy doliczyć koszt kominka z wkładem, albo innego systemu dogrzewającego. Jak jest -15*C albo i mniej jak pompa powietrzna przestanie wyrabiać to czymś trzeba się dogrzać albo doliczyć koszt pracy grzałek.

Ale skąd to wiesz, od sąsiada, cioci ?

http://union-przeglady.pl/?s=22,akty+prawne+cz.+i

http://od.pgnig.pl/dladomu/twoj_dora...talacje_gazowe

Popatrz jak do tego tematu podchodzi jeden z ubezpieczycieli, dobrze, że pisze o tym otwarcie u innych dowiedziałbyś się pewnie o tym po fakcie:

Obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych są bardzo ważne, pamiętaj o nich.

o obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych musisz troszczyć się sam mimo, iż jest to obowiązek to nikt nie przypomina o tej sprawie, dlatego wydrukuj sobie powyższą tabelę i umieść w miejscu do którego co jakiś czas zaglądasz, trzymaj dokumentację w bezpiecznym miejscu tak aby w przypadku ewentualnej potrzeby przetrwała żywioł z którym walczyłeś.

Podsumowując : obowiązkowe przeglądy domów jednorodzinnych to temat, o którym musisz pamiętać !!!

http://e-allianz.pl/obowiazkowe-prze...dnorodzinnych/

Rozumiem że ty pilnujesz wszystkich tych punktów i trzymasz wszystkie dokumenty w skrytce ,gratuluje sumienności .

Z tego co mi wiadomo - stacja diagnostyczna nie koniecznie musi być warsztatem naprawczym - mają stwierdzić czy auto nadaje się do eksploatacji czy nie, zgodnie z wytycznymi i przepisami.

No wybacz ale chyba u twojego mechanika są różnego typu szarpaki i badanie amortyzatorów .

Trzeba było zainterweniować do producenta, pamiętaj jednak, że to serwisant decyduje jakie czynności przeprowadzi i czy są one w danym momencie niezbędne. Jeżeli trzymać się surowo wytycznych producenta - na przegląd nie starczyłoby 500zł.

Niestety uczciwość firm wykonujących przeglądy to temat na osobny wątek, często nadgorliwe wymiany potencjalnie zużytych części to już wytyczne producentów konkretnych firm.

Podsumowując - jeżeli płacisz składkę ubezpieczeniową, a nie dokonujesz przeglądów które są Tobie obligatoryjne narzucone - może się okazać, że wyrzucasz pieniądze w błoto.

pzdr

Producent sugeruje ceny przeglądów i co ma być wykonane ,to nie jest widzi misie serwisanta bo po kiego mi taki przegląd jak mi nawet detektorem nie sprawdzi szczelności instalacji .

Dla mnie koniec :offtopic:

A pompa nie wymaga instalacji na zewnątrz - skąd ona bierze ciepło, z grzałek?

I najlepsze przyrównywanie kotła kondensacyjnego z wysokiej półki do najtańszego shita w kategorii PW PC. No nie oszukujmy się PC PW za efektywnie pracującej do 10 tysięcy nie znajdziesz. Jak robicie takie porównania to porównaj dobrą PC za ok 25-30 do tego kotła. PC za 10 tysięcy można równie dobrze porównywać z kociołkiem gazowym takim za 1500zł (otwarta komora spalania).

I ostatni argument trafiający mnie najmocniej. Do kotła gazowego każesz doliczyć koszt komina, przyłącza gazowego, projektu itp. Zgodzę się, że są to koszty których nie powinno się pomijać. Ale tak samo przy PC PW należy doliczyć koszt kominka z wkładem, albo innego systemu dogrzewającego. Jak jest -15*C albo i mniej jak pompa powietrzna przestanie wyrabiać to czymś trzeba się dogrzać albo doliczyć koszt pracy grzałek.

Co za głupoty pleciesz....

Po pierwsze, jak kupujesz pompe PW split, to płacisz za jej instalację i masz zainstalowane dwie jednostki - wewnętrzną i zewnetrzną.

Montaż PC PW i kondensata to podobna kwota.

Po drugie nie rozsmieszaj mnie z tym obowiazkowym kominkiem przy PC PW :)

Czasy sie trochę zmieniają.

To może ktoś mi poda przykład modelu pompy ciepła za 10tyś zł co ujedzie w typowym domu przyjmijmy 120m2 tylko nie pasywnym. Takim z 20styro na ścianach i te 25-30 w dachu. Ciekaw jestem propozycji co da radę wg was na mrozach i zmieści się w limicie cenowym. Skoro czasy się zmieniły to proszę mnie troszkę oświecić, będę bardzo wdzięczny.

Rozumiem że ty pilnujesz wszystkich tych punktów i trzymasz wszystkie dokumenty w skrytce ,gratuluje sumienności .

A mi pozostanie pogratulować tego, że masz dużo kasy i nie przejmujesz się takimi drobiazgami - też bym tak chciał.

Akurat u mnie pilnuje tego zarządca (oprócz ogrzewacza, ten jest na mojej głowie - owszem mam schowany protokół z przeglądu - aczkolwiek jak się mieszkanie spali to razem z nim i ten papier)

No wybacz ale chyba u twojego mechanika są różnego typu szarpaki i badanie amortyzatorów .

Nie rozumiem - rozmawialiśmy o stacjach diagnostycznych i przeglądzie - co znowu mój mechanik ma do tego ...

Producent sugeruje ceny przeglądów i co ma być wykonane ,to nie jest widzi misie serwisanta bo po kiego mi taki przegląd jak mi nawet detektorem nie sprawdzi szczelności instalacji .

Dla mnie koniec :offtopic:

Ło matko ale co teraz ? O co chodzi, kazałem Tobie zamknąć instalację gazową czy co ? Obraziłeś się na mnie, że tak wygląda prawo w Polsce - co ja mam do tego ? Jakbym Ciebie ostrzegł, poinformował, że kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu jest karalne w Polsce - też byś się obraził na taką uwagę ?

Nie słyszałem jeszcze, żeby producenci sugerowali ceny przeglądów - nic im do tego. Druga sprawa - serwisant nie jest od sprawdzania szczelności instalacji gazowej - no chyba, że mu taką pracę zleciłeś, zapłaciłeś a on tego nie wykonał - jego obowiązkiem przy przeglądzie urządzenia gazowego jest sprawdzenie szczelności od zaworu pod kotłem poprzez całą ścieżkę gazową do samego palnika - jeżeli tego nie zrobił, a wpisał, że wykonał - pretensje należy mieć do niego, lub drugi raz takiego człowieka nie wzywać.

Napisalem ze za 10000:- wedlug zalozen autora watku, nie ma takiej PC.

Ale nie pisz bzdur o potrzebie kominkow itp.

Dobrze dobrana PC zapewni CO i CWU jako jedyne urzadzenie w domu. Byly wyceny na fm za ca 20000:-

Im cieplejszy dom i mniejszy m2 tym slabsza i tansza PC.

No nie... musisz ja postawic na stojaku lub powiesic na elewacji, przeciagnac rurki i podlonczyc prad.

To może skończmy się kłócić o metry kwadratowe i lepiej czy mniej ocieplony dom - klient wyraźnie napisał jaki ma metraż i jakie ocieplenie. Teraz można z grubsza obliczyć jaka musi być pompa co mu zapewni ciepło cały rok bez dodatkowych źródeł ciepła typu kominek a jaki kocioł gazowy. O ile może mieć tańsze ogrzewanie z pompy i ile różnica w cenie będzie się zwracała?

Tu tak samo wszyscy podają cenę kotła za 10 tyś zł - rozumiem że wszyscy mają na myśli do takiego domu kocioł o mocy max 12kW z wbudowanym zasobnikiem. Czy pompa którą podajecie ma wliczony w cenę zasobnik (prawdopodobnie 300L) z powiększoną wężownicą bo chyba PC nie grzeje przepływowo, Ale że to też miejsce zajmuje to już też nikt nie pisze.

Witam Jak jest możliwość doprowadzenia gazu do budynku to zdecydowanie proponował bym kocioł gazowy.Przy instalacji niskotemperaturowej będzie ekonomicznie pracował. Pompa ciepła opłacalna jest w porównaniu z gazem płynnym i olejem opałowy. Porównując z gazem ziemnym mamy długi czas zwrotu różnicy w inwestycji pompy ciepła

Witam,

Mam dylemat taki jak w temacie.

Dom nowo budowany o pow. ok. 160 m2 , dobrze ocieplony 20 cm styro (chyba grafit),poddasze wełna min. 30cm.

Gaz mam już w drodze ale zacząłem się zastanawiać nad pompą powietrzną. Wyczytałem gdzieś ostatnio, że pompy z sytemem EVI potrafią pracować nawet przy -20*C. Dodatkowo mam kominek z płaszczem i w razie czego zawsze można napalić przy bardzo silnych mrozach a takich przecież w ciągu roku nie ma wiele. Robiłem OZC i wyszło mi na poziemie 20 choc co niektórzy kwestionują ten wynik więc zakładam, że bedzie spokojnie można przyjąć 30.

Chciałbym mieć jak najtańsze w eksploatacji urządzenie. Zapomniałem dodać, ze bedęmiał 100% podłogówki + drabinki w łazience a łazienek jest 3.

Co i dlaczego wybrać? "Za" i "przeciw".

Dziękuję i pozdrawiam