bolej1 02.01.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Chciałbym dodać kominek z płaszczem wodny do nowo wybudowanego segmentu. W salonie jest miejsce na kominek i komin a po drugiej stronie salonu jest rozdzielacz c.o do którego chce przygotować instalacje aby móc w przyszłości zakupić kominek i go bez problemów podłączyć. Moje pytanie czy jak rozkuje wylewkę i położę w niej dwie miedziane rury fi16-20 w otulinie zaslepione przy kominie wystarcza i czy w ogóle można tak robić pomijając wymiennik? Dodam ze kotłownia jest na 2 pietrze piec gazowy i zasobnik wody użytkowej. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez bolej1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 jak już coś, to 18 lub 22 mm,ale najodpowiedniejsze jest fi 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej1 02.01.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ok czyli wnioskuje ze można pominąć wymiennik i wpiąć się bezpośrednio do rozdzielacza. Nie będzie to miało negatywnego wpływu na piec gazowy (nowy typ kondensacyjny)?Piony są fi25 od pionów do rozdzielaczy fi 20 według projektu. Czy można pominą otwarte naczynie wzbiorcze (bezpieczeństwa) jak jest w układnie zasobnik na wodę uzytkowa? w moim przypadku jest na drugim pietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikamop.pl 25.01.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam serdecznie. Chciałbym dodać kominek z płaszczem wodny do nowo wybudowanego segmentu. W salonie jest miejsce na kominek i komin a po drugiej stronie salonu jest rozdzielacz c.o do którego chce przygotować instalacje aby móc w przyszłości zakupić kominek i go bez problemów podłączyć. Moje pytanie czy jak rozkuje wylewkę i położę w niej dwie miedziane rury fi16-20 w otulinie zaslepione przy kominie wystarcza i czy w ogóle można tak robić pomijając wymiennik? Dodam ze kotłownia jest na 2 pietrze piec gazowy i zasobnik wody użytkowej. Witam O doborze i dokładaniu kominka do instalacji C.O. pisałem już na swoim blogu http://marekmika.blogspot.com/2014/02/kominek-z-paszczem-wodnym-czy-bez-start.html Jeśli chodzi o przyłącza, to im większa rura, tym lepiej. Fi 16 odpada, bo to za mały przekrój. Fi 28 będzie dobre. Ja mam tak podłączony płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej1 14.05.2015 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam zbliża się czas decyzji kłaść te rury czy nie. Wpadłem na pomysł czy nie użyć do tego rur od instalacji solarnej maja dobra otulinę i nie trzeba lutować/zaciskać. Sa jakieś argumenty przeciw wykorzystaniu takiej rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.05.2015 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Powinien to zrobić ktoś kto wie jak to zrobić. Czyli hydraulik, który weźmie potem odpowiedzialność za całość. Nie wiedząc jaki typ instalacji będzie docelowo, otwarty lub zamkniety, powinieneś przewidzieć jeszcze dwie dodatkowe (cienkie) rury . Warto też mieć przepusty na kable od sterowania i czujników...Tylko nie pytaj jakie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 15.05.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 powinieneś przewidzieć jeszcze dwie dodatkowe (cienkie) rury . W jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.05.2015 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 W celu podłączenia systemu chłodzenia w kominku podłączanym ciśnieniowo (w układzie zamkniętym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 15.05.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Ok, mam to już zrobione dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts