Pyxis 09.01.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 budynek około 200 metrów użytkowych bryła prostokąt 14x10 poddasze użytkowe OZC 12kW Jaką pod to pompę ile kW?? (oferty wpływały różne 11 kW-17kW) - nie znałem OZC teraz już mam. ile mb kolektora?( z ofert proponowano mi 1500-2000 mb) z pionowych zrezygnuję działka duża i teren podmokły Jakos malo wiarygodne to obciazenie cieplne na poziomie 12kW. Burdzew to w koncu nie Suwalki. Kolektor widze w planach jest tez jakis monstrualny. Ja jestem zwolennikiem przewymiarowywania DZ poziomego, ale nie wiem czy az 2-3x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.01.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 zmieniłem trochę parametry budynku po otrzymaniu ofert. budynek około 200 metrów użytkowych bryła prostokąt 14x10 poddasze użytkowe OZC 12kW Jaką pod to pompę ile kW?? (oferty wpływały różne 11 kW-17kW) - nie znałem OZC teraz już mam. ile mb kolektora?( z ofert proponowano mi 1500-2000 mb) z pionowych zrezygnuję działka duża i teren podmokły Paweł chyba mylisz OZC z mocą (przewymiarowana) pompy. Jak rozmawialiśmy to twój dom 250m2 z ociepleniem 20 posadzka/20 ściany/ 30 dach trumny z Reku bez okien dachowych mógłby mieć OZC na poziomie 8-10 kW do dokładnego policzenia. I od razu ci doradzilem ze oferent z nieba sie urwał dając 2000 mb kolektora do PC 12 kW do takiego domu. Jak teraz chcesz 200m2 to z tym ociepleniem zajdziesz do 6-7.5 obciążenia KW. Taki dom to pewnie z 800-1000mb kolektora z dobrym zapasem a pompa to już zależy jakiego producenta i typoszereg. Oczywiscie najpier wybrać na 100% dom! metraż! ocieplenie! potem OZC i dopiero konkretnie rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 12.01.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 zdecydowanie bym w stronę okolic 12kw się tutaj kierował. nie wiem skąd ktoś mógł 17kw wytrzaskać na to, tym bardziej, ze do energooszczędny, co do dofinansowań o które pada pytanie w pierwszym poście to ostatnio widziałem w vikersonnie. z reszta tam zdecydowanie wiecej się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 13.01.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 tylko izolacja ma znaczenie, to jest 90% sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert14-83 14.01.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Zamierzam z żoną zainwestować w pompę ciepła(zamiast w solary) dla potrzeb ciepłej wody w ciepłe dni gdy nie pali się w piecu c.o. Chodzi tylko o ciepłą wodę. W lecie trzeba codziennie zapalić w piecu żeby mieć ciepłą wodę a pompa ciepła mogłaby to wyeliminować. W zimie wiadomo ciepła woda z ogrzewania c.o. Moje pytanie- w jaką pompę zainwestować? chce coś dobrego, solidnego. Na jaką markę zwrócić uwagę a czego unikać? Czym się kierować przy wyborze takiej pompy? Dziękuje za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 14.01.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 nie ten dział, Tutaj możesz się dowiedzieć podejść do sprawy kompleksowo abyś nie truł sąsiadów i rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattle 20.01.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jeżeli masz jakieś pytania to lepiej specjalistów zapytać. http://www.hydro-tech.pl/kontakt/ mi pomogli więc moge polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 20.01.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 pierwszy post i od razu reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts