Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła do domu

cichypawel1

Recommended Posts

budynek około 200 metrów użytkowych bryła prostokąt 14x10 poddasze użytkowe OZC 12kW

Jaką pod to pompę ile kW?? (oferty wpływały różne 11 kW-17kW) - nie znałem OZC teraz już mam.

ile mb kolektora?( z ofert proponowano mi 1500-2000 mb) z pionowych zrezygnuję działka duża i teren podmokły

Jakos malo wiarygodne to obciazenie cieplne na poziomie 12kW. Burdzew to w koncu nie Suwalki.

Kolektor widze w planach jest tez jakis monstrualny. Ja jestem zwolennikiem przewymiarowywania DZ poziomego, ale nie wiem czy az 2-3x ;)

zmieniłem trochę parametry budynku po otrzymaniu ofert.

budynek około 200 metrów użytkowych bryła prostokąt 14x10 poddasze użytkowe OZC 12kW

Jaką pod to pompę ile kW?? (oferty wpływały różne 11 kW-17kW) - nie znałem OZC teraz już mam.

ile mb kolektora?( z ofert proponowano mi 1500-2000 mb) z pionowych zrezygnuję działka duża i teren podmokły

Paweł chyba mylisz OZC z mocą (przewymiarowana) pompy.

Jak rozmawialiśmy to twój dom 250m2 z ociepleniem 20 posadzka/20 ściany/ 30 dach trumny z Reku bez okien dachowych mógłby mieć OZC na poziomie 8-10 kW do dokładnego policzenia. I od razu ci doradzilem ze oferent z nieba sie urwał dając 2000 mb kolektora do PC 12 kW do takiego domu.

Jak teraz chcesz 200m2 to z tym ociepleniem zajdziesz do 6-7.5 obciążenia KW. Taki dom to pewnie z 800-1000mb kolektora z dobrym zapasem a pompa to już zależy jakiego producenta i typoszereg.

Oczywiscie najpier wybrać na 100% dom! metraż! ocieplenie! potem OZC i dopiero konkretnie rozmawiać.

Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Zamierzam z żoną zainwestować w pompę ciepła(zamiast w solary) dla potrzeb ciepłej wody w ciepłe dni gdy nie pali się w piecu c.o. Chodzi tylko o ciepłą wodę. W lecie trzeba codziennie zapalić w piecu żeby mieć ciepłą wodę a pompa ciepła mogłaby to wyeliminować. W zimie wiadomo ciepła woda z ogrzewania c.o. Moje pytanie- w jaką pompę zainwestować? chce coś dobrego, solidnego. Na jaką markę zwrócić uwagę a czego unikać? Czym się kierować przy wyborze takiej pompy? Dziękuje za sugestie.