Mat Ravic 17.06.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Jaka jest najsensowniejsza wysokość od gotowej podłogi do sufitu pomieszczenia w domu? Standardem jest wydaje się 2.75 m.Jakie są Wasze uwagi? Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 17.06.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 2.65-2.75 jest chyba najbardziej odpowiednioW mieszkaniu mam 2.75, ale w domku wyszło 2.67i jest jak najbardziej OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 17.06.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 2,8~2,85 - taka wysokość robi wrażenie. Mieszkałem kiedyś w przedwojennej kamienicy, gdzie mieszkania miały ~3 metry wysokości. Efekt bomba!. Ale do takiej wysokości trzeba dużych pomieszczeń aby uniknąć efektu "windy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 17.06.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 miałam wysoko (stara kamienica) i teraz też będzie wysoko - 3,25, ale nie żałuję bo, okna nie wchodzą pod dach, a w części dziennej otwartej efekt super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 17.06.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.06.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dokładnie tak.Wszystko zależy od powierzchni pomieszczeń.Byłem kiedyś w takim pomieszczeniu o dużej powierzchni, odległość od podłogi do sufitu wyglądała mi na standardową, ale ciężko powiedzieć ile.Mimo normalnej wysokości sufit wydawał się zawieszony prawie nad głową, to było mocno widoczne i bardzo dokuczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 17.06.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Okolo 2,8 do 3,1 jest moim zdaniem najsensowniej. Mam 2,9 na parterze i 3,05 na pietrze. Czuc przestrzen. Zobacz tez w poprzednich wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 17.06.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 a u mnie w projekcie jest 2,60 co wydaje sie lekko mało ale poniewaz projekt jest juz zatwierdzony nie chcialbym isc w górę z kalenicą. I tak sobie mysle, poziom podłogi przyjęto aż 46cm nad poziomem terenu. Wydaje mi sie bardzo wysoko i do tego bede mial jeszcze kilka stopni do domu. Powiedzcie czy jeżeli zrobię go 26cm zachowujac wszelkie projektowane ocieplenia - bedzie OK? W ten sposob zyskam 20cm w parterze. Gdzies w Muratorze przeczytalem ze min wysokosc cokolu to 20cm - wiec 26 by tez pasowalo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 17.06.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Witam , w sumie wszystko zależy od tego co planujesz w przyszłości , czy będziesz mieć podwieszane sufity itd... dobrą wysokością na sufit podwieszany jest 10-15 cm wtedy wpuszczone lampy od wewątrz i tarnsformatory nie przegrzewają się mając dość miejsca na cyrkulację powietrza ... myślałam, że pyt. dot. wysokości docelowej - ja mam 3,25 już z sufitami i podłogą co do podwieszenia 10-15 cm: dla transformatorów jest to, stanowczo za mało (ja mam strop drewniany i wykonawcy nie zgodzili się na tak małą przestrzeń. powinno być ok. 20 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 17.06.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 a u mnie w projekcie jest 2,60 co wydaje sie lekko mało ale poniewaz projekt jest juz zatwierdzony nie chcialbym isc w górę z kalenicą. I tak sobie mysle, poziom podłogi przyjęto aż 46cm nad poziomem terenu. Wydaje mi sie bardzo wysoko i do tego bede mial jeszcze kilka stopni do domu. Powiedzcie czy jeżeli zrobię go 26cm zachowujac wszelkie projektowane ocieplenia - bedzie OK? W ten sposob zyskam 20cm w parterze. Gdzies w Muratorze przeczytalem ze min wysokosc cokolu to 20cm - wiec 26 by tez pasowalo. pozdrawiam A co byscie zrobili na moim miejscu? Mam w projekcie 270 cm... Wyszło obecnie 266 cm /licząc już posadzki i tynk na suficie/... Mam kroić Silkę, żeby wyszło 270, zrobić wyższy wieniec /nie będzie to problemem?/, dac całką Silkę, żeby wyszło 285? ... czy może zostawić tak, jak jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.06.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Hm? Zależy też jakiego wzrostu jesteście. Ja mam w salonie (pow. 35 m2)2,75 i dziwne miałam kłopoty z zakupem wiszącej lampy. Tak szczerze mogłoby być wyżej z 10 cm. Większość lamp miała za długie sznury (łańcuchy). Ale u mnie w rodzinie najnizsza jest córka "tylko" 1,73, a najwyzszy syn "tylko" 1,92. W bloku miałam 2,55 i też od tego nie umarłam.Wysokość Twoich pomieszczeń nie powala na kolana. Pobiegnij do projektanta, który adaptował Ci dom i pogadaj z nim, choćby przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat Ravic 17.06.2004 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Do Aleksandryty: W projekcie wysokość pomieszczeń ustalono na 2.76 m. Sam mam "tylko" 1.87 m wzrostu, mieszkam w bloku o wysokości pomieszczeń 2.45 i też nie umarłem -"jeszcze". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 17.06.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Wysokosc pomieszczenia trzeba jeszcze rozwazyc z punktu widzenia ogrzewania i praw fizyki, wiadomo ze cieplo unosi sie do gory ... wiec ogrzac pokoj o wysokosci 2,6 a 3,5 to roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 17.06.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 U nas w projekcie było 2.85 m i 15 cm niżej sufit podwieszony, czyli 2,70.Daliśmy dodatkową warstwę bloczków betonowych żeby podnieść kondygnację, ale przy murowaniu na cienkich spoinach zamiast 14 cm wyżej (grubość bloczka) wyszło 4 cm. Resztę wyregulujemy wysokością wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.06.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Mat Ravic ! Ale wolę te swoje 2,75 i niż 2,55. Choć 3,5 m to dla mnie już przesada, właśnie ze względu na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat Ravic 17.06.2004 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Aleksandryta. W bloku czuję się "lekko przytłoczony" więć 2.75 powitam z otwartymi ramionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.06.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Wysokość pomieszczenia to nie tylko wkestia estetyki, ale też ogrzewania - im większe pomieszczenie, tym większa kubatura, która trzeba ogrzać. I niby 10 cm. na wysokości to nie wydaje sie dużo, ale na całej powierzchni domu wychodzą kolosalne różnice. No i jak pisał Neptunek - im wyższe pomieszczenie, tym wyżej od nas będzie ciepło, które gromadzi się w wyższych partiach pomieszczenia. Im wyżej sufit, tym zimniej po nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 17.06.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Im wyżej sufit, tym zimniej po nogach. Chyba ze ma sie podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.06.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Przy podłogówce prawa fizyki sie zmieniaja - ciepło nadal idzie do góry, tyle że mamy szanse poczuć je na ciele zanim dotrze do sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 17.06.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 ja mam u siebie miec wys. 2,8 i na razie wszystko wskazuje, że tak będzie. aby uniknąc ciepłego powietrza zrobiłem sobie czerpnię powietrza z wprowadzeniem do domu na wys. 2,6 co powinno poprawić cyrkulację powietrza i opuścić masę ciepłego powietrza o jakiś 1m.natomiast latem działa to jak naturalna klimatyzacja - kolega ma u siebie i sprawdza się to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts