Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aby uniknąc ciepłego powietrza zrobiłem sobie czerpnię powietrza z wprowadzeniem do domu na wys. 2,6 co powinno poprawić cyrkulację powietrza i opuścić masę ciepłego powietrza o jakiś 1m.

Nie rozumiem, mozesz to wyjasnic??

Jak chcesz zimnym powietrzem opuscic cieple powietrze??

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aby uniknąc ciepłego powietrza zrobiłem sobie czerpnię powietrza z wprowadzeniem do domu na wys. 2,6 co powinno poprawić cyrkulację powietrza i opuścić masę ciepłego powietrza o jakiś 1m.

Nie rozumiem, mozesz to wyjasnic??

Jak chcesz zimnym powietrzem opuscic cieple powietrze??

To proste. Zimne powietrze czepia się ciepłego i ściąga je na dół.

Zimne sie czepia cieplego?? ciekawe.

Zasady termodynamiki mowia o wyrownywaniu temperatur cial na styku, ale przy przeplywie powietrza, i czasie jaki to trwa ogrzanie powietrza z zewnatrz o temp -10 a w srodku +22 niewiele da i przy podmuchach bedzie bardzo silne odczuwanie ochlodzenia. Prosze sptac kogos kto ma nawiewniki zwykle w ramach okiennych, jak w zimie wieje.

My właśnie zdecydowaliśmy się na wysokośc ok. 2.75 od stropu do podłogi "na gotowo". Choć obecnie, gdy nie mamy jeszcze podbetonu to wydaje nam się trochę wysoko, gdyż jest to 2.90.

Ja robię 2,70.Wystarczy.No chyba,że masz jakieś wielkie pomieszczenie(70-100m2) wtedy ładniej będzie zrobić sufit wyżej.A tak na merginesie to przeczytałem temat:

jaka jest najseksowniejsza wysokość?

A tak na merginesie to przeczytałem temat:

jaka jest najseksowniejsza wysokość?

pattaya

HYMMM :wink: głodnemu chlebek na myśli .... pozdrowionka

Polecam wysokosc ok. 2.75 na parterze i ok. 2.50 na pietrze. Na parterze potrzebna jest przestrzen, a wyzej niz 2.75 to chyba zbytek szczescia. (chyba ze masz salon>50m2). Na pietrze sa sypialnie, a te potrzebuja raczej przytulnosci niz wysokosci. Pisze "okolo" bo, oczywiscie dokładna wysokosc wyjdzie z wysokosci pustakow i grubosci zaprawy.

ps.To moj debiut. Pozdrawiam wszystkich.

• 1 month później...
czyli uogólniając: wysokie pomieszczenia to swoboda w aranżacji bo wszystko ładniej się komponuje, meble wydają się bardziej ustawne i w lecie nie odczuwa się upałów ... aż tak drastycznie jak przy niższych wysokościach pomieszczeń. ale zdecydowany minus to koszty ogrzewania. no chyba że większość czasu spędza sięna antresolach (niektórzy mają i 4,20m!)
Ja myślę o wysokości 275cm... W łazienkach chciałbym mieć podwieszany sufit do 250cm, ale w pokoju dziennym będę miał 325 cm. Takie wysokości są według mnie najrozsądniejsze... Zwłaszcza że myślę o niedużym domu.
Nikt nie zwrócił uwagi na bardzo ważny moment całej sprawy. Otóż w domu parterowym można szaleć z wysokością bez zahamowań, ale w domu z użytkowym poddaszem przyjdzie biegać po jeszcze wyższych schodach. U mnie projekt to 2,75, a posadzka piętra ma 3,12 i wychodzi chyba aż 18 stopni w zabiegowych schodach. Trochę mi się to nie podoba bo wiem, że będę po tych schodach zasuwał do końca życia. Jednak mimo to wydaje się, że nie warto schodzić z 2,75 na mniejsze wartości.
na gotowo 3,10 - wychowałam się w starej kamienicy, gdzie było jeszcze wyżej i mam teraz takie "zboczenie", że wszystko poniżej 3 m wydaje mi się przytłaczjące (szczególnie w dużych pomieszczeniach).... ciekawe czy to zboczenie nie wyjdzie mi bokiem przy rachunkach za ogrzewanie :D
Ja mam 2.60 i na pewno nie jest za nisko, ważne tez są koszty ogrzewania co odczują szczególnie c co cenia odpoiedni klimat na wysokosci pona 3 m. W kazdym rzaioe do 2.75 uważam że jest sensownie - powyżej nieekonomicznie.
Ja mam 2.60 i na pewno nie jest za nisko, ważne tez są koszty ogrzewania co odczują szczególnie c co cenia odpoiedni klimat na wysokosci pona 3 m. W kazdym rzaioe do 2.75 uważam że jest sensownie - powyżej nieekonomicznie.

Dzieki ci za ten post, uff. Aż się wystraszyłam, bo też mam 2.60, a tu większość widzę preferuje znacznie wyższe pomieszczenia. Nie chcę tracić niepotrzebnie ciepła.