Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit na parterze w domu z przełomu XIX a XX wieku

Recommended Posts

Dzień dobry Państwu,

mam problem. W domu należącym do mojej rodziny potrzebny jest "delikatny remont". Chodzi o to, że sufit w kuchni i 2ch pokojach jest...jakby to powiedzieć, tynk trzyma się na słomie, trzcinie czy jakoś tak a to jest przytwierdzone do drewnianych krokwi idących przez cały dom. Kolega "mający" jakieś pojęcie o remontach polecił mi abym zrobił szkielet z metalowych profili gdzie na krokwie idące wzdłuż położyć te profile w poprzek a do nich przykręcić płyty GK. Pomiędzy to polecił mi włożyć wełnę mineralną i folię paraizolacyjną. Co wy na to? Chodzi mi o to, żeby było dobrze, w miarę nie drogo a także dla mnie jako "laika/amatora" poszło w miarę sprawnie. Chcę się uczyć robić takie rzeczy bo kto wie co w przyszłości się przyda. (mam 24 lata). Czy możecie pokusić się o jakąś delikatną wycenę takich rzeczy? Sufit to wymiary 7,2m x 7m. 6 krokwi co 1.2m około. Grubość krokwi to 25cm.

Bardzo proszę o pomoc.

Adrian

Jeśli masz sufit idealnie poziomy to teoretycznie możesz kręcić bez blaszek, nie jest to jednak zgodne ze sztuką (ale mam tak na korytarzu zrobione i nic się nie dzieje - przynajmniej od 3 lat jest ok).

Nie wiem jaki masz teraz wysoki sufit i ile możesz stracić. Najlepiej pomierz wszystko dokładnie, sprawdź czy sufit trzyma poziom i wtedy podejmij decyzję. Jeśli chcesz spokojnie zmieścić wełnę to bez wieszaków es się nie obędzie, profil główny ma bodaj 3 cm, więc licząc razy dwa masz 6 cm, jeśli wełna ma pełnić rolę izolacji akustycznej to dając 5 cm rocktonu teoretycznie wystarczy, jeśli chcesz odizolować zimne poddasze to minimum te 10cm musiałbyś dać wełny, a wtedy bez wieszaków nie da rady.

Sufity na trzcinie po prostu się wykruszają, mi w spadku przyszło remontować nieogrzewane przez lata pokoje, w których spora część sufitu była po prostu do odbicia. Trzcina wbrew pozorom to rewelacyjne rozwiązanie jak na swoje lata, ale nie jest to wieczne rozwiązanie.

Edytowane przez dez