Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja wełny na poddaszu użytkowym

olomajdan

Recommended Posts

Witam, tak oto wygląda mój 20 letni dach od wewnątrz :

poddasze.jpg

Chciałbym wykonać ocieplenie i zaadaptować pomieszczenie. nie ma tam paro izolacji, dlatego będę musiał ją mocować zszywkami do krokwi i mam w związku z tym pytanie czy muszę najpierw poprzybijać listewki dystansowe żeby zapewnić wentylacje wełny czy tą funkcje spełni trapez w blasze dachu?

bo nie dokończyłem, szczelina być musi ograniczona membraną dachową .. nie żadną paroizolacją, tylko membraną wysokoparoprzepuszczlaną...

na to pewnie 8/10cm między krokwie bo więcej jakoś nie widzę oraz pod 15cm .. nie mniej ..w poprzek .. w tedy będzie jako tako...

całość ładnie paroizolacją, oraz nie zapomnieć o przejściu z izolacją nad ścianami działowymi, szczytowymi i kolankowymi ...

bo nie dokończyłem, szczelina być musi ograniczona membraną dachową .. nie żadną paroizolacją, tylko membraną wysokoparoprzepuszczlaną...

na to pewnie 8/10cm między krokwie bo więcej jakoś nie widzę oraz pod 15cm .. nie mniej ..w poprzek .. w tedy będzie jako tako...

całość ładnie paroizolacją, oraz nie zapomnieć o przejściu z izolacją nad ścianami działowymi, szczytowymi i kolankowymi ...

czyli po kolei, najpierw daje listwy dystansowe 3cm mocuje je do boku krokwi i jeszcze po środku miedzy krokwiami, następnie na to membrana potem wełna i potem jeszcze raz wełna tak?

ściany kolankowe mam niedomurowane, jakieś 30 cm brakuje ich do krokwi czyli wełnę daje nad kolankowymi a po dociepleniu domuruje brakujące kawałki?

szczytowe ( zewnętrzne budynku ) nie są ocieplone z zewnątrz i od środka wyglądają tak:

Zdjęcie-0040.jpg

jedna (wewnętrzna) warstwa pustaków nie jest domurowana, czy wystarczy jak wełna dojadę do pierwszej warstwy pustaków? czy tak jak kiedyś pisałeś, że muszę przebić się na wylot i dać styropian?

a jeśli dawać ten styropian żeby zachować ciągłość izolacji to jest to koniecznie robić teraz gdy robię docieplenie poddasza czy mogę to zrobić gdy będę ocieplał za parę lat budynek z zewnątrz?

Edytowane przez olomajdan

Ścianka kolankowa to jest na pierwszym zdjęciu w tym temacie... a to co teraz pokazałeś należy zniżyć aby izolacja przeszła z poddasza na izolację ścian ..

Jeszcze raz, listwy na bok krokwi, 3- 4 cm .. na to membrana .. wełna na równo z krokwiami, później wełna w poprzek .. 15cm na to folia paroizolacyjna

na to GK..

Teraz wykonując tą izolację, przebijasz się na wylot .. i dajesz styropian nad ścianę szczytową, to co pokazałeś teraz na ostatnim zdjęciu ..

trzeba obniżyć o jakieś 20cm .. i na to pas EPS"a .. z zewnątrz możesz Otulisz to membraną dachową z zewnątrz aby nie pizgało wiatrem ..

zrobisz izolację ścian i usuniesz to ..

Zdjęcie-0040update.jpg gdzieś tak wypada wyciąć to co jest teraz.. z zewnątrz możesz dać na to np płytę OSB na wspomnianą membranę.

Trudny element tej układanki to też jest ściana z murłatą .. wypada się zastanowić jak maksymalnie wykorzystać tą przestrzeń na izolację ..

dzięki za wyczerpującą odpowiedz מרכבה. Spytam jeszcze o ściany działowe wewnątrz budynku które z niewiedzy pomyliłem z kolankowymi. Są dwie te ściany dzielą poddasze na trzy pomieszczenia, pomiędzy nimi jest klatka schodowa. One są wymurowane ze skosu i brakuje ich do linii krokwi jakieś 30 cm. czy izolacja ma biegnąc nad tymi scaniami a potem maja być domurowane do rigipsu czy raczej trzeba je podciągnąć do góry tak zęby można było do nich kręcić profile :

20120729_123850.jpg

One są wymurowane ze skosu i brakuje ich do linii krokwi jakieś 30 cm. czy izolacja ma biegnąc nad tymi scaniami a potem maja być domurowane do rigipsu czy raczej trzeba je podciągnąć do góry tak zęby można było do nich kręcić profile
..trzeba zostawić szczelinę na ugięcie krokwi .. pod płytą gk Edytowane przez מרכבה

spytam jeszcze o sposób postępowania w jednym miejscu, tak wygląda moje piętro:

g.JPG

dom przykryty jest dachem dwuspadowym, kalenica przebiega mniej więcej nad czerwona przerywaną kreską. nad dwoma dużymi pokojami i korytarzem jest strop. docieplając poddasze będę musiał wykonać "sufit" w pomieszczeniach na poddaszu, tak jak to zaznaczyłem na rysunku liczbą 1. oto moje wątpliwości:

1) membranę paro-przepuszczalną i wełnę pomiędzy krokwie umieszczam na całej linii krokwi znajdujących się w pomieszczeniu, czy tylko do tego tworzonego sufitu?

2) ten sufit mam zamiar wykonać z płyty osb ciętej na pasy szerokości równej szerokości krokwi tj 15 cm. następnie montować ją na sztorc do krokwi i do przeciwległej ściany. nad płytą osb mam zamiar rozwinąć membranę paro przepuszczalną, następnie pomiędzy pasy płyty osb powkładam wełnę mineralna 15 cm i potem jeszcze raz 15 cm wełny w poprzek, następnie profile do re-gipsu potem folia paroizolacyjna i głyty gk. Dobrze kombinuje z tym sufitem?