Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Identyfikacja uszkdzenia rury w ziemi

voytas80

Recommended Posts

Szanowni forumowicze.

Zadanie do wykonania to zidentyfikowanie miejsca uszkodzenia rury która biegnie przez 200m pod ziemią.

Czy jest jakiś sposób, dostępne rozwiązanie które pozowoli na identyfikacje tego uszkodzenia bez rozkopywania 200m terenu?

Rura typu PE fi 40 którą przesyłana jest woda, głębokość to około 2m pod poziomem gruntu.

Wiem, że naprawa to słabe wyjście i najlepiej wstawić nową rurę nie łączoną, ale bardzo mi zależy aby dokonać naprawy punktowej tej rury.

Jest wogóle jakaś firmą która podejmuje się takich zadań? :(

Witam , podejrzewam , że narzędzia do takiej lokalizacji uszkodzeń posiadają firmy zajmujące się obsługą wodociągów i kanalizacji , czyli miejskie lub gminne firmy dostarczające wodę i odbierające ścieki , a domowym sposobem , dziurawa rura to woda zazwyczaj się gdzieś pokarze , zagniecioną można spróbować wkładać stalkę z jednej i drugiej strony , a tym samym zawężać pole poszukiwań . Pozdrawiam i powodzenia Tomasz

U mnie się rozwiązał sam. 2 tygodnie sobie szumiało w rurach przy oczywiście braku poboru. W trzecim tygodniu rano podziwiałem źródełko spod kostki na podjeździe bijące z 20 cm do góry:).

Wcześniej czy później wybije.

Hmmm może to i sposób :) tylko boje się że spod 2 metrów gliny moze byc różnie ale zastanowie się nad takim rozwiążaniem.

Szkoda że taka pora roku...............

Witam,

Ja we Wrocławiu korzystam w takich przypadkach z wrocławskich wodociągów

Ale korzystałem też z http://www.interglobal.pl i polecam. Maja dobry sprzęt i doświadczonego człowieka

Wielokrotnie zlecałem lokalizację wycieków wody i zazwyczaj trafiają z dokładnością do metra!

Z teg co wiem, to na rurach PE jest trochę trudniej niż na stalowych

• 4 months później...

Obiecałem, że jak podejmę próbę to się pochwale :)

Interglobal nie podjął wyzwania.

Ale udało się dziś po 3 godzinach przeczesywania mojej działki metodą gazową udało się zlokalizować wyciek, koparka była pod ręką więc odkopane, potwierdzona dziura.

Wielka ulga :)

Identyfikacji podjał się Pan Michał Kaim http://www.infraskan.pl

Polecam naprawdę fachowiec w temacie.