bols86 03.01.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Cześć Wszystkim, nie wiedziałem że wybór kabiny prysznicowej będzie stanowił dla mnie taki problem, wszystko przez wymiary łazienki które opiewają na lekko ponad 4m2!. Mam nie lada zagwozdkę, liczę na Waszą pomoc. 1. Kabina półokrągła 90x90 cena kabiny i brodzika to koszt ok 1800 zł 2. Kabina prostokątna 100x80, niestety koszt samej kabiny jaka znalazłem w tych wymiarach to 2600 zł, do tego trzeba doliczyć brodzik itp. Z drugiej strony to nigdy nie słyszałem o tej firmie, mówi Wam coś ona?, boję się że jest sprowadzana od naszych chińskich braci. Kabina ta ma idealne wymiary, gdyż drzwi które w niej są mają lekko ponad 61cm, idealnie gdyż odległość do ściany to 64 cm tak więc będe miał możliwość otwarcia jej do końca, mało która kabina ma takie wymiary. http://www.dom-lazienka.pl/kabina-modena-exk-1028exk-1013l-rabat-id-3620.html# 3. No i tutaj mój faworyt pod względem ceny i wyglądu, kabina typu walk-in, cholera boję się jej a czemu?, obawiam się że po każdej kąpieli będę musiał wycierać ścianę i podłogę która jest odsłonieta:(. Wymiary to również 80x100, cena ok 600 zł. Jak widzicie na w/w obrazkach to mam niestety ograniczenia zwiazane z wymiarami pomieszczenia, zlew jest przykładowy, nie mogłem znaleźć w programie docelowego, ale jego wymiary się zgadzają. Proszę o pomoc, jestem zrozpaczony a na dniach chce wejśc hydraulik i mam się zdecydować do do brodzika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 04.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 My u siebie zastosowaliśmy kabinę radaway (80x80) bez brodzika z odpływem liniowym. Kabina tych rozmiarów to przyzwoite minimum, również mamy łazienkę 4m2. Jeżeli jesteś jeszcze przed glazurą, polecam rozważenie takiej opcji. Wg. mnie jest to estetyczniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu. Z perspektywy czasu zdecydowałbym się na położenie czegoś pod brodzić co by w zimie podgrzewało posadzkę (elektryczna mata wystarczyłaby, tylko nie wiem jak z bezpieczeństwem pod brodzikiem ) Koszt materiałów 2300zł brutto, nie znam cen robocizny. Jeżeli chodzi o kabinę "walk in" to nie wiem dlaczego, ale obawiałbym się "przeciągu" znaczy, że mogłoby być zimno. No ale może wypowie się ktoś kto użytkuje jak to z tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 04.01.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Masz miejsce na kabinę 80x100 lub nawet większą,szukaj po prostu dobrej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 04.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A rozważałeś opcję kabiny murowanej? Bez brodzika, kafle na ścianach i podłodze, do tego szklane drzwi. Do sprzątania absolutnie idealna! (ja dostaję chol… jak mam czyścić wszystkie rolki, załamki, prowadnice i całą resztę…). Jeśli dałoby się sensownie wymierzyć drzwi to zabudowa mogłaby być do ścianki z kominami, byle dało się je otworzyć, nie kolidując z sedesem. A do ogrzewania na podłogę mata kapilarna. Nie wiem jak się sprawdza w praktyce walk in, korzystałam raz z podobnej w hotelu, w podobnym układzie jak Twoja propozycja nr 5 - było super! nic nie wylewało się na łazienkę, odpływ liniowy bez problemu nadążał za strumieniem wody. Grunt to chyba dobre wyprofilowanie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 04.01.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Kochani dziękuję za Wasz udział w temacie. Rozmawiałem dzisiaj z kafelkarzem i jak usłyszał że ma zrobić brodzik z samych kafli to zaczął tak marudzić coś na temat dodatkowej pracy, że nie wiadomo czy to się uda, że to niebezpieczne, że zaleje sąsiadów itp. że chyba zrezygnuję z jego usług, zresztą nie należy do tanich bo liczy sobie od 50-60 zł za metr w zależności od miejsca i nie zajmuje się hydrauliką....Do celu!, przekonaliście mnie na na brodzik wykonany z kafli, mam ku temu pewne wątpliwości ale z tego co czytam opinie to nie powinienem mieć. Jak się okazało to ściana kominowa ma 70cm szerokości, czy ewentualny wymiar kabiny 70x120 wchodziłby w grę?, w sumie i tak już nic nie zrobię w tej wnęce to może całą ją wykorzystam na kabinę?. Nie patrzcie proszę na te drzwi w tej szklanej scianie, nie mogłem znaleźć czystego szkła dlatego wstawiłem takie, teraz pytanie z której strony byście dali początek kabiny?, od strony WC będzie się chyba lepiej wchodziło prawda?, dodatkowo siedząc na wc nikt nie będzie wadził nogami o szybę, szybe bym dał hmm 120cm co Wy na to?. Najłatwiej to by było kupić kabinę półokrągłą i hej, ale wiadomo nie robi już takiego efektu:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielka_stopa 04.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Posiadam taki brodzik bez brodzika od ponad roku, sprzątanie zajmuje chwilę. Jeżeli chodzi o wykonanie potrzeba bardzo dużo staranności. Zanim zostały położone płytki, dwukrotnie nałożono warstwę folii w płynie. To jest bardzo ważne aby zostało położone starannie, dzięki temu nie zalejesz sąsiadów Poza tym aby woda spływała do odpływu (mam liniowy), został zrobiony minimalny spadek i tutaj jest największa zagwozdka dla płytkarza aby to dobrze i przede wszystkim ładnie zrobić. U mojej koleżanki, płytkarz poszedł na łatwiznę i zrobił mały stopień, jej to nie przeszkadza, kwestia przyzwyczajenia i gustu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 05.01.2015 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Wiecie co mam dosyć tego kafelkarza, będę musiał chyba musiał zastosować klasyczny brodzik 80x100. Skoro już o nim mowa to proszę o wypowiedzenie się na temat kabin typu walk-in boje się że będę miał pół łązienki zachlapanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 05.01.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Bols86, wysiłku nieco: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124651-Kabiny-typu-quot-walk-in-quot&highlight=walk-inhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?146997-Walk-in-y-sprawdzaj%C4%85-si%C4%99&highlight=walk-inhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?102678-BRODZIK-MUROWANY-prysznic-bez-brodzika-brodzik-z-p%C5%82ytek&highlight=prysznic+brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.01.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Wybrałabym zdecydowanie : bez brodzika + tylko ścianka ze szkła +odpływ liniowy. Przy tak małej łazience pełna murowana ścianka zabierze optycznie sporo miejsca i przytłoczy ; ścianka z tafli szkła optycznie nie zabierze miejsca. Dobrze zrobiony spadek do odpływu uchroni Cię od zalania łazienki ; przeciągi ? - przez przesady; Nie wiem jak masz poszykowane odpływy, ale może korzystniejszy byłby taki układ: - wc na ścianę z drabinką, - drabinka na miejscu wc,- wejście pod prysznic właśnie od strony kominka - wtedy ręcznik na drabince będzie w zasięgu ręki,- bateria prysznicowa na węższej ścianie - ale niekoniecznie Edytowane 5 Stycznia 2015 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 05.01.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Zmieniaj kafelkarza to nie jest jakaś wielka sztuka. Koleżanka ma tak zabudowaną kabinę na końcu łazienki i jest absolutnie zachwycona. A wymiar kabiny 70x120 - super! Naprawdę bez brodzika będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 06.01.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zmieniaj kafelkarza to nie jest jakaś wielka sztuka. Koleżanka ma tak zabudowaną kabinę na końcu łazienki i jest absolutnie zachwycona. A wymiar kabiny 70x120 - super! Naprawdę bez brodzika będzie lepiej Niestety za późno na zmianę kafelkarza hehe, Besta77 wszystko pięknie tylko nie zapominam że ja nie mogę sobie pozwolić na szerokość rzędu 120cm, jedyny wymiar jaki wchodzi w grę to 100x80 i tutaj rodzi się pytanie, czy ani nie za krótka będzie taka kabina, boje się o wylewanie wody, wydaje mi się że większość użytkowników ma w miarę długie kabiny przez co minimalizują ryzyko zachlapania pozostałej części łazienki. U mnie wyglądałoby to tak jak tutaj: Myślałem wtedy o zamontowaniu tego typu ścianki: chyba całkiem niezła opcja prawda?. Najłatwiej to by było to wszystko olać i zamontować taką kabinę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 06.01.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Myślałam o takim rozmiarze przy opcji kabiny zamkniętej tzn cała szklana ścianka z drzwiami. Druga kabina fajnie wygląda i myślę, że będzie wygodna w użytkowaniu. Ja mam podobną do tej z trzeciego wnętrza - jakaś niemiecka, z bardzo płytkim brodzikiem, tylko drzwi rozsuwane na dwie strony. I klnę na czym świat stoi - nigdy więcej typowej kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 08.01.2015 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Myślałam o takim rozmiarze przy opcji kabiny zamkniętej tzn cała szklana ścianka z drzwiami. Druga kabina fajnie wygląda i myślę, że będzie wygodna w użytkowaniu. Ja mam podobną do tej z trzeciego wnętrza - jakaś niemiecka, z bardzo płytkim brodzikiem, tylko drzwi rozsuwane na dwie strony. I klnę na czym świat stoi - nigdy więcej typowej kabiny Besta77, niestety ale z racji ponownych pomiarów łazienki i konsultacji z hydraulikiem oraz kafelkarzem idę ku opcji nr. 3 czyli kabinie półokrągłej. Dzięki za pomoc w temacie, sądzę że temat przyda się dla potomnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 08.01.2015 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Cześć, jako że stoję przed wyborem kabiny półokrągłej do mojej małej łazieneczki (4,2m2) nie wiem na jaki model się zdecydować, priorytetem dla mnie jest pełna transparentność, minimum ramek oraz szyba 6-8mm. Mam do wyboru dwie kabiny i za cholerę nie wiem w którą iść. Dodam że brodzik jaki mam to Malaga Rondo Flat Roca. 1. Kabina półokrągła 90x90x185 cm Metropolis Roca AMP300901M MaxiClean profil chrom szkło przezroczyste http://www.niebieskalazienka.pl/towar/szczegoly/55457/kabina-polokragla-90x90x185-cm-metropolis-roca-amp300901m-maxiclean-profil-chrom-szklo-przezroczyste 2. Kabina półokrągła lewa 90x90x200 cm Abelia Deante KTA 055P Active Cover profil chrom szkło transparent http://www.niebieskalazienka.pl/towar/szczegoly/55705/kabina-polokragla-lewa-90x90x200-cm-abelia-deante-kta-055p-active-cover-profil-chrom-szklo-transparent Różnica w cenie między nimi to jakieś 600 zł, nie jest to mało i nie wiem czy jest sens w tym przypadku dopłacać do firmy ROCA, przemawia za nią szkło 8mm ale czy robi to jakąś diametralną różnicę wartą takiej dopłaty?. Poczytałem trochę o firmie DEANTE i mam mieszane uczucia, ale z drugiej strony ROCA też nie ma jakiś za specjalnych. Dzięki za pomoc!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 08.01.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Bols, nie mnóż wątków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalendarium 09.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ja bym wybrała półokrągłą, wygląda nieźle na projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olalisaka 09.01.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 a ja bym wybrała taką z rozsuwanymi drzwiami, zamiast otwieranymi, przy małych powierzchniach może być to niewygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 11.01.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Wybierz tą trzecią - sama powiedziałaś, że to twój faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlerka 25.04.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Wybierz kabinę bez brodzika, to zaoszczędzisz troche miejsca. Wyglądac też będzie wszystko bardzo fajnie. do małej łazienki najlepiej zamówić prysznic pod konkretny wymiar. Moja siostra do bloku brała od firmy Vetro prostokątną, prosta w formie kabinę. bardzo ładnie urządziła łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts