snk 04.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, Niedługo ja i moja narzeczona będziemy właścicielami z darowizny domu dwupiętrowego. Na obu piętrach są mieszkania po ok 60m2 + piwnica + klatka schodowa i ewentualnie poddasze w przyszłości. Dom będzie podzielony po połowie pomiędzy nas, a teściów. Do wymiany nadaje się dach, gdzie przy okazji chcielibyśmy zagospodarować poddasze na sypialnie. Dom jest z cegły i wymaga docieplenia, wymiany okien ( liczę wszystko na pół, jako że teście robią swoje ). Mieszkanie samo w sobie jest do mocnego remontu. Trzeba na pewno zmienić sposób ogrzewania domu ( nowy pieć, jaki ?)Poszukuję porad odnośnie materiałów, kolejności napraw itp. jaki system ogrzewania najlepiej wybrać ? osobne dla mieszkań, czy wspólne ?Dodam, że na tą chwilę jest szambo, ale miasto ma podłączać w niedalekiej przyszłości kanalizację. Najważniejszy, czy się opłaca cokolwiek robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.01.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nikt Ci nie odpowie jak nie zamiescisz planow i zdjec,a przynamniej zdjec .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 26.01.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 to ja Ci powiem - patrząc po historii mojego brata, to nie, nie opłaca się; albo włożysz kupę forsy w robociznę i materiały, bo praktycznie zostawisz chyba tylko gołe mury (tylko na parterze), albo włożysz kupę forsy w materiały a robotę zrobisz sam, przypłacając to zdrowiem i nerwami... trochę (tylko trochę) mu pomagałem przy mniej skomplikowanych, siłowych rzeczach (majster ze mnie kiepski...) i już po tym tylko miałem dosyć wg brata obliczeń, a gość jest mega skrupulatny, to lepiej by mu było od początku wszystko w diabły wyburzyć i od nowa postawić właściwie cokolwiek; masę rzeczy i tak robił sam bo niestety dukatów na speców nie ma, za to ma smykałkę, jest robotny i się nie boi; ale ile zdrowia stracił to żal patrzeć; no i trwa to już od kilku ładnych lat remontował dom z lat 55-60, więc i tak w "nowszej" technologii, o ile tak można powiedzieć, a i tak męka sroga; patrząc po tym jak bezproblemowo stawia się dziś małe domki, to remont starego - przynajmniej w moich oczach - to szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekore 27.01.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 To zalezy od Twojego budzetu i wyobrazni.Jak chcesz zachowac w tymmieszkaniu klimat z tamtychn lat i dodac troche minimalizmu to tak ,ale jak chcesz zrobic mieszkanie do konca zywota to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Jeśli nie jest to budynek zabytkowy to nie opłaca się robić kapitalnego remontu. Masz do zrobienia dach, okna, ocieplenie, instalacje, wykończenie. To jest 80% wartości budowy. "Zostawiasz" mury i tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts