LostHighway 04.01.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Po rozpoczęciu drugiego sezonu grzania kominkiem na suficie pojawiły się nieliczne spękania na tynku (niektóre ledwo widoczne, niektóre bardziej) - sufit jeszcze nie malowany ani nie gruntowany, tynk kładziony w 2012 roku. Na forum.muratordom doczytałem, że polecana jest metoda wklejenia siatki elewacyjnej na tynk Knaufa (goldband lub rotband). Czy ktoś przerabiał temat, czy takie rozwiązanie jest trwałe, czy może lepiej pomalować sufit i przyzwyczaić się do tych pęknięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko_slask 04.01.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Wszystko zależy od tego co zobaczysz jak pozbędziesz się odchodzącego tynku, czy to pęknięcie na przegrodzie, czy tylko powierzchniowy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 13.03.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Admin śpisz? Zrób coś z tą reklamą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmar 17.03.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 rysy na tynku są wzdłuż belek stropowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 27.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Klawiszowanie belek? A żebra rozdzielcze są prawidłowo (według instrukcji) zamontowane? W gęstożebrówkach łączenie ze sobą belek stropowych poprzez żebra rozdzielcze to podstawa tej konstrukcji. Nie wiem jak w innych systemach, ale przy Porothermie przy belkach pow. 4 metrów trzeba koniecznie zrobić żebro rozdzielcze, a przy 6 metrach - dwa żebra! A jak strop jest nieprawidłowo wykonany, to IMHO żadna cudowna siatka nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 27.03.2015 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Klawiszowanie belek? A żebra rozdzielcze są prawidłowo (według instrukcji) zamontowane? W gęstożebrówkach łączenie ze sobą belek stropowych poprzez żebra rozdzielcze to podstawa tej konstrukcji. Nie wiem jak w innych systemach, ale przy Porothermie przy belkach pow. 4 metrów trzeba koniecznie zrobić żebro rozdzielcze, a przy 6 metrach - dwa żebra! A jak strop jest nieprawidłowo wykonany, to IMHO żadna cudowna siatka nie pomoże. Wydaje mi się, że strop ułożony prawidłowo. Mieliśmy skrupulatnego kierownika. Podsyłam fotkę stropu jaką udało mi się odnaleźć. Niestety nic lepszego chyba nie dam rady znaleźć. To co widać na środku to chyba żebra rozdzielcze. Jeżeli chodzi o pęknięcia to są one w miejscach gdzie są belki - ale nie po całości tylko w kilku miejscach. Jeszcze do malowania sufitu kawałek, ale otrzymałem wskazówkę jak się pozbyć tych niedoskonałości. Znajomy sugeruje aby zmoczyć tynk na suficie (jeszcze nie gruntowany) i zatrzeć te pęknięcia "na mokro". Następnie pomalować ławkowcem na grubo, no i potem standardowo na to kolor... rozwiązanie budżetowe i w sumie proste do wykonania. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Wydaje mi się, że strop ułożony prawidłowo. Strop wykonany niezgodnie z wytycznymi producenta, będzie się rysował. Pierwsza sprawa brak poduszki na ścianie , wiem "wszyscy " tak robią potem "wszyscy" maja pajęczynę pęknięć na suficie. A ci co nie robią jak "wszyscy" nie mają problemów. Zbrojenia podporowe robiłeś czy tez jak "wszyscy'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratoman 27.03.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) A może jednak to firma budowlana spartaczyła sprawę? Często się tak dzieje... Kierownik kierownikiem ale pracownicy to inna sprawa... Trzebaby sie nad tym zastanowić .... Edytowane 25 Września 2015 przez finlandia link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 28.03.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 tak jak koledzy wcześnie pisali belki położone bezpośrednio na bloczkach - to jest błąd który może dawać taki efekt. Druga sprawa może masz źle zaprojektowany kominek i przegrzewasz strop ? Masz komorę dekompresyjną w obudowie kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.03.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 ... może masz źle zaprojektowany kominek i przegrzewasz strop ? Masz komorę dekompresyjną w obudowie kominka ? Ja mam komorę dekompresyjną, a i tak wokół obudowy kominka (na suficie - po otynkowaniu i malowaniu) miałem sporo takich pęknięć. Szczeliny zatarłem akrylem i na razie spokój Komora dekompresyjna chroni tynk nad obudową, a nie wokół obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 04.04.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Brak siatki jest skutkiem popękania sufitu. Siatka ma być specjalna do tynków a nie do systemów ociepleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 04.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Brak siatki jest skutkiem popękania sufitu. Siatka ma być specjalna do tynków a nie do systemów ociepleń. A próbowałeś kiedyś zatopić siatkę na całym suficie? Uwierz mi , że spadnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.04.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 A czym się różni specjalna siatka do sufitów od mniej specjalnej do tynku? Pytam się jako tzw. "sierotka Marysia", bo o ile mnie moja wiedza nie myli, to problemem jest raczej to że siatka do sufitu nie jest przybijana gwoździami, tylko zatapiana w jakimś kleju lub tynku i ona stanowi dla niego obciążenie w ten czy inny sposób, a żeby było śmieszniej przyczepność tegoż tynku musi być na tyle duża by wytrzymał z jednej strony siatkę, z drugiej ew. obciążenia jakie będą na nią wpływały kiedy odspoi się tynk od ściany, choćby dlatego że gdzieś nastąpiło mikropęknięcie... Ale może ja nic nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 04.04.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 A czym się różni specjalna siatka do sufitów od mniej specjalnej do tynku? Pytam się jako tzw. "sierotka Marysia", bo o ile mnie moja wiedza nie myli, to problemem jest raczej to że siatka do sufitu nie jest przybijana gwoździami, tylko zatapiana w jakimś kleju lub tynku i ona stanowi dla niego obciążenie w ten czy inny sposób, a żeby było śmieszniej przyczepność tegoż tynku musi być na tyle duża by wytrzymał z jednej strony siatkę, z drugiej ew. obciążenia jakie będą na nią wpływały kiedy odspoi się tynk od ściany, choćby dlatego że gdzieś nastąpiło mikropęknięcie... Ale może ja nic nie wiem... Autorowi chodziło o różnicę między siatką elewacyjną (oczka 4-5 mm) a tynkarską (oczka 9 mm) A problem jest taki jak piszesz: zatopiona siatka tworzy obciążenie i spada wraz z warstwą tynku...przećwiczone klika lat temu na początku kariery tynkarza/ Narzut tynku, zatopienie siatki, narzut tynku i szybka ewakuacja, żeby nie spadło za kołnierz No i to była pierwsza i ostatnia próba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 06.04.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Autorowi chodziło o różnicę między siatką elewacyjną (oczka 4-5 mm) a tynkarską (oczka 9 mm) A problem jest taki jak piszesz: zatopiona siatka tworzy obciążenie i spada wraz z warstwą tynku...przećwiczone klika lat temu na początku kariery tynkarza/ Narzut tynku, zatopienie siatki, narzut tynku i szybka ewakuacja, żeby nie spadło za kołnierz No i to była pierwsza i ostatnia próba. No to twoja kariera "trynkarza" coś się słabo rozwija. Co do siatki masz rację jest to specjalna siatka tynkarska a wkleja się ją paskami tylko na belki i nic mi jeszcze nie spadło. Jutro właśnie będę taki sufit robił, zrobię zdjęcia i wkleję i nic mi za kołnierz nie spadnie. Oczywiście na strop typu teriva tylko tynk gipsowy, nigdy bym nie zaryzykował cementowo-wapiennego bo to proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.04.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 No dobrze... ja znowu jestem kolejna sierotka niech będzie że Marysia. Siatka - okej, oczko takie oczko inne... Ale przecież jeśli siatkę zatapiamy w tynku czy gipsie i działają na nią obciążenia, nb zupełnie inne niż na ścianie, to i sam tynk czy klej czy co tam jest dane musi na tyle mocno przylegać by się nie odspoił i miał na tyle dużą elastyczność (nie mylić z łatwością nakładania) by sam coś z siebie dawał bo w innym wypadku powstaną rysy pomiędzy tymi oczkami i będzie to wyglądało troszkę jak przeciążone zbrojenie - czyli pęknięcia elementów betonowych między zbrojeniem stalowym.A te pęknięcia są spowodowane tym dlaczego i jak bardzo pęka strop, czyli jak mocno przenosi obciążenia z góry na dół, i jak bardzo różni się owo przenoszenie od tego co robi sąsiad czyli inna płyta położona obok tej pierwszej, czyli tak naprawdę najpierw powinno się wykonać badania a potem nakładać. Bo na razie to tak czy inaczej jest ryzyko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.04.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Oczywiście na strop typu teriva tylko(?) tynk gipsowy, nigdy bym nie zaryzykował cementowo-wapiennego bo to proszenie się o kłopoty. Od kilku lat na Terivie mam właśnie cem. - wapienny i jakoś NIC się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.04.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 JTD: Twój strop być może nie pracuje albo pracuje bardzo mało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 JTD: Twój strop być może nie pracuje albo pracuje bardzo mało.... Albo jest prawidłowo zazbrojony i wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 08.04.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 No to twoja kariera "trynkarza" coś się słabo rozwija. Co do siatki masz rację jest to specjalna siatka tynkarska a wkleja się ją paskami tylko na belki i nic mi jeszcze nie spadło. Jutro właśnie będę taki sufit robił, zrobię zdjęcia i wkleję i nic mi za kołnierz nie spadnie. Oczywiście na strop typu teriva tylko tynk gipsowy, nigdy bym nie zaryzykował cementowo-wapiennego bo to proszenie się o kłopoty. Naucz się czytać ze zrozumieniem: "A próbowałeś kiedyś zatopić siatkę na CAŁYM suficie?" Cały sufit, to nie paski... A tak szczerze mówiąc: chcesz siatkować, uważasz, że jest ok, to siatkuj... Czy moja "kariera" tynkarza słabo się rozwija? A po czym to wnosisz? Bo nie siatkujemy terivy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts