Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomp ciepła na c.w.u. a gaz

kl3

Recommended Posts

Witam

Jestem osobą która dopiero zaczęła się interesować pompami ciepła. Czy ma sens zakup pompy ciepła do c.w.u czy lepiej używać gazu który mam na działce. Chodzi mi o aspekt ekonomiczny. Planuje ogrzewać dom kotłem za gazującym drewno plus bufor ciepła.

Sam musisz skalkulować. Można kupić na lato małą pompę za około 3500 i dopiąć bez problemu bezpośrednio do bojlera. Eksploatacja takich pomp nie jest droga. gazu nie mam i nie miałem z nim nigdy do czynienia. Trzeba policzyć koszty tego i tego i wybrać :) Ale pomogłem :D:D:D

Koszty eksploatacyjne jak i instalacyjne nie powinny się zanadto różnić. jak nie ciągniesz gazu do domu w innych celach to może lepiej pompa. Gaz to zawsze gaz a prąd już masz.

masło maślane ale wg mnie to takie czysto teoretyczne rozważanie co lepsze czy tańsze.

Edytowane przez AdrianEH

Witam

Jestem osobą która dopiero zaczęła się interesować pompami ciepła. Czy ma sens zakup pompy ciepła do c.w.u czy lepiej używać gazu który mam na działce. Chodzi mi o aspekt ekonomiczny. Planuje ogrzewać dom kotłem za gazującym drewno plus bufor ciepła.

Nie ma najmniejszego uzasadnienia ekonomicznego. Dla pieców węglowych owszem ale dla gazowych nie.

szczególnie jak już autor sam napisał, ma gaz w działce, jak rozumiem z sieci

bo jak z butli...to wolałbym PC

:p

No pewnie, że przy butli się opłaca PW ale przy gazie z sieci nie opłaca się. Około 4 tys z montażem za pompę + następne urządzenie do ewentualnego serwisu. Za 4 tys ciepłej wody będzie na kilka lat:)