Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła do domu projekt z 34

Recommended Posts

Witam serdecznie stoję przed wyborem kotła do domu projekt z34. ok 115 m2

Wszędzie podłogówka góra i dół brak kaloryferów jedynie drabinki w łazienkach z grzałkami zasilane temp. z podłogówki.

Podłogówka rozłożona w odległościach 10-15cm.

Podłogi 20cm styro.

Sciany 15cm styro.

Okna 3 szybowe.

Czytałem troszkę na temat pieców i są ostro przewymiarowane myślałem nad Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C lub KOCIOŁ VIESSMANN VITODENS 100W i do tego zasobnik 100lit.

ale instalator proponuje mi KOCIOŁ KONDENSACYJNY JEDNOFUNKCYJNY TALIA GREEN EVO sysytem 2,4-24kW i cały czas się gryzę który wybrać oba modulują w okolicach 3kW na min.

Kolejne pytanie postawiłem komin Rondo Plus 16 instalator mówi że nie ma szans przejść kolankiem przez ceramiczna kolano bez uszkadzania go ? że zbyt mało miejsca. :( żeby wstawić rurę nierdzewną lub dwuścienną.

Proszę o rady.

• 2 weeks później...

Niedawno Termet wypuścił model Gold, zakres 2,2-21,5 kW, no i jedynie Victrix 12 schodzi do 1,9 kW, czyli podobnie jak Talia; a 24 kW to chyba jedynie po to by szybko napuścić kilka wanien pełnych gorącej wody, bo do CO to pewnie i 10 kW to będzie u Ciebie dużo

komin - wystarczy 1-ścienna jeśli już koniecznie coś trzeba tam wkładać - no jedynie przy samym kotel adapter/kolano 2-ścienne