Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłożenie komory spalania kominka szamotem,

mikolaj1001

Recommended Posts

Witam

Mam kominek Lechmy PL200 Exclusive 22 SP z PW

po kilku dniach palenia komora sie zasmolila i oblepila sadza,

Mam pytanie czy moge boki komory wyłożyć szamotem?

czy nie wplynie to negatywnie na kominek?

na dole wokół rusztu już jest szamot

Czy wtedy ta smola bedzie sie lepiej wypalać?

Dziekuje za odp.

Nie ryzykowałbym, szamot tu nic nie pomoże, a wręcz pogorszy. Kondensacja za szamotowymi płytkami nasili się. W pierwszej kolejności zadbaj o prawidłowe podłączenie do instalacji CO. Bezwzględnie należy zapewnić wysoką temperaturę powrotu wody do wkładu min to 55st.C, przy czym pompa obiegowa powinna uruchamiać sie od 60 st.C.

Nie ryzykowałbym, szamot tu nic nie pomoże, a wręcz pogorszy. Kondensacja za szamotowymi płytkami nasili się. W pierwszej kolejności zadbaj o prawidłowe podłączenie do instalacji CO. Bezwzględnie należy zapewnić wysoką temperaturę powrotu wody do wkładu min to 55st.C, przy czym pompa obiegowa powinna uruchamiać sie od 60 st.C.

Podlaczenie do CO jest poprzez zestaw wymiennikowo pompowy

Pompy mialem ustawione na 45C juz zmienilem, teraz musze znaleźć sposob na odsmolenie kominka

Ma ktos jakies sprawdzone sposoby?

Podlaczenie do CO jest poprzez zestaw wymiennikowo pompowy

Pompy mialem ustawione na 45C juz zmienilem, teraz musze znaleźć sposob na odsmolenie kominka

Ma ktos jakies sprawdzone sposoby?

a dobre przepalenie próbowałeś ?

U mnie jak zajdzie szyba, czy zrobi się czarny szamot to wystarczy trochę bardziej napalić i po ok 20min wszystko schodzi.

Szamot sam sie czysci tak mi sie wydaje,dlatego chcialem nim scianki wylozyc

a jak u mnie osiadlo na sciankach blacha to zrobila sie blyszczaca smola i nie mozna tego usunac,chyba zostaje tylko mechanicznie

Probowalem palic na maksa ale nie dziala na ta smole

To, że szamot się czyści to nie jest zasługa szamotu ty;lko prawidłowego palenia w kominku. Jeśli masz źle wykonaną instalację i powrót na maksa chłodzi Ci wkład to on się nie wyczyści bo być może nie może osiągnąć temperatury.

To, że szamot się czyści to nie jest zasługa szamotu ty;lko prawidłowego palenia w kominku. Jeśli masz źle wykonaną instalację i powrót na maksa chłodzi Ci wkład to on się nie wyczyści bo być może nie może osiągnąć temperatury.

Co rozumiesz przez zle wykonana instalacje? Uklad otwarty, od kominka doprowadzone miedzia do kotlownii do zestawu wymiennikowo pompowego i dalej w uklad CO, rury w otulinie,

po podniesieniu tem zalaczenia na 60 C (bylo 45)nie widze poprawy, dzis zauwazylem jak na bocznych sciankach wydziela sie kondensat.

drewno to suszone deski debowe

Mam wylozony spod szamotem i sie dopala i jest jasny.

tu chodzi o to ile ma zimna woda wchodząca do kominka, a nie ile ma ciepła która z niego wychodzi

.. czyli czy jest zawór trójdrożny na powrocie

Taki który by dolewal troche cieplej wody na powrót?

jak on wyglada?

Raczej nie ma,

Co w takiej sytuacji mozna zrobić?

moze być on zalozony w kotlowni przy wymienniku?

jak on wyglada?

Raczej nie ma,

moze, u mnie tak jest, zmontowany jest w kotlowni przy buforze.

Po prostu miesza wode powrotna z zasialajaca. W instrukcji wkladu pewnie masz podane jakiej temp min przestrzegac.

W moim przypadku co prawda jak nie mialem jeszcze sterownia to rozna woda wracala do kominka i na spalanie duzego przelozenia to nie mialo.

Podstawa to dobry ciag, doplyw powietrza i odp drewno.

jak on wyglada?

Raczej nie ma,

Chodzi o to, żeby woda powracająca do kominka miała minimalną temperaturę na odpowiednim poziomie i nie ochładzała nadmiernie wkładu. Ja u siebie mam zawór ustawiony na 60 stopni. Oznacza to, że dopóki woda na powrocie nie osiągnie 60 stopni to nie ładuje bufora tylko krąży na krótkim obiegu. Dopiero jak kominek się rozgrzeje i osiągnie odpowiednią temp. zawór zaczyna dopuszczać na powrocie wodę z bufora a kominek zaczyna w tym momencie ładować bufor. U mnie przy odpowiednim paleniu szamot jest czyściutki (włącznie z szybą). Pogadaj z instalatorem. On powinien Ci wskazać takie rozwiązanie. A jeśli Ci powie, że to niepotrzebne to koniecznie zmień instalatora :)

Witam

Mam kominek Lechmy PL200 Exclusive 22 SP z PW

po kilku dniach palenia komora sie zasmolila i oblepila sadza,

Mam pytanie czy moge boki komory wyłożyć szamotem?

czy nie wplynie to negatywnie na kominek?

na dole wokół rusztu już jest szamot

Czy wtedy ta smola bedzie sie lepiej wypalać?

Dziekuje za odp.

Powiedz mi, czy to jest problem techniczny (słabiej grzeje) czy estetyczny (nie możesz na to patrzyć)?

Jak jest z tą kondensacją za szamotem w S. "H2O" ?

Witam!

Wprawdzie to, co napiszę niewiele pomoże założycielowi wątku, ale akurat palę we wkładzie wodnym, w którym nie ma grama smoły, szamoty i szyba są czyściutkie. Za szamotami żadnej kondensacji nie ma, bo po prostu nie ma tu powodu, żeby była - wynika to z konstrukcji (częściowo mojej, dlatego się chwalę :) ).

Szamoty nie brudzą się też w czasie palenia.

20150109283 (Small).jpg

Pozdrawiam

Witam!

Wprawdzie to, co napiszę niewiele pomoże założycielowi wątku, ale akurat palę we wkładzie wodnym, w którym nie ma grama smoły, szamoty i szyba są czyściutkie. Za szamotami żadnej kondensacji nie ma, bo po prostu nie ma tu powodu, żeby była - wynika to z konstrukcji (częściowo mojej, dlatego się chwalę :) ).

[ATTACH=CONFIG]297997[/ATTACH]

Pozdrawiam

Napisz kolego cos wiecej o tym zestawie

Witam!

Pozdrawiam

Palisz zawsze na pełnym ogniu czy przymykasz przepustnicę dolotu powietrza w trakcie palenia? Czy dokładasz drewna w trakcie czy czekasz aż się wypali i rozpalasz na nowo w razie potrzeby?