Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama garażowa - wpływ nasłonecznienia opinie

Recommended Posts

Czy słyszeliście taką opinie na temat bram segmentowych, że w przypadku bram dużych powyżej 3,5 mb (w naszym przypadku 4,75) segmenty bramy mogą się odkształcać od słońca. Szczególnie dotyczy to ciemnych kolorów i bram z segmentami bez przetłoczeń. Pytam ponieważ taka brama podoba nam się najbardziej, a osoba sprzedająca bramy tak nam mówiła. Usłyszeliśmy też że w naszym wypadku najlepiej zastosować bramę z przetłoczeniami wąskimi woodgrain którę to usztywnią bramę niwelując możliwe odkształcenia segmentów.

Czy słyszeliście taką opinie na temat bram segmentowych, że w przypadku bram dużych powyżej 3,5 mb (w naszym przypadku 4,75) segmenty bramy mogą się odkształcać od słońca. Szczególnie dotyczy to ciemnych kolorów i bram z segmentami bez przetłoczeń. Pytam ponieważ taka brama podoba nam się najbardziej, a osoba sprzedająca bramy tak nam mówiła. Usłyszeliśmy też że w naszym wypadku najlepiej zastosować bramę z przetłoczeniami wąskimi woodgrain którę to usztywnią bramę niwelując możliwe odkształcenia segmentów.

Z której strony masz mieć wjazd do garazu ? Jak od północy lub wschodu - problem pomijalny.

Ktoś na forum z pół roku temu bardzo się żalił że jeden z większych producentów olewa go w tym temacie. Brama nie chciała się zamykać z tego co pamiętam, producent proponował jakieś wzmocnienia, ale nawet to nie pomagało. Niemniej jednak najlepiej byłoby przejrzeć specyfikację techniczną producenta żeby dowiedzieć się jakie są jego zalecenia. Przy takiej szerokości nie wiem czy przetłoczenia coś by zmieniły.

Ja słyszałem taką opinię od przedstawiciela polskiego producenta bram i profili do nich.

I jest w tym jakaś logika (słońce swoje robi i blacha ma prawo się wyginać). Powierzchnia gęsto przetłaczana i chropowata ma chyba jednak bardziej za zadanie zniwelować ten efekt wizualnie niż praktycznie, ale mogę się mylić.

Zdarzały się na forum takie przypadki, ale to są wyjątki.

W swojej praktyce jednak z czymś takim się nie spotkałem, a nie jedną taką dużą, gładką i ciemną bramę mam "na sumieniu". Przed wygięciem chronią głównie omegi (wzmocnienia montowane od środka) oraz automat - to on dopycha bramę do muru i nie pozwala jej się wyginać.