Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy modernizacji C.O.

scrooge

Recommended Posts

Jak to możliwe w kotle się pali a w domu zimno = ładujemy bufor.
Tak się dzieje, tylko jak mamy zakręcone/wyłączone CO.

Z pewnością kocioł z podajnikiem jest bardziej bezobsługowy, ale jeśli chodzi o koszty eksploatacji, elastyczność w wyborze opału i bezawaryjność przy zachowaniu względnego komfortu, to bufor jest w czołówce. Poza tym raz postawiony bufor umożliwia pełną dywersyfikacje źródeł ciepła :) Oczywiście opinia subiektywna, bo "każdy chwali swoje".

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak to możliwe w kotle się pali a w domu zimno = ładujemy bufor.

Możliwe to jest jak bufor jest bezpośrednio podłączony do kotła. Kocioł musi stopniowo cały zład nagrzać.

Rozwiązaniem na ten problem jest urządzenie w stylu Laddomoat (ja akurat mam), albo coś kombinować z zaworem 4-drożnym. Bufor ładuje się warstwowo od góry co daje bardzo szybko temperaturę w grzejniki bo też są u góry przyłączone a przy okazji zapewniona jest ochrona przed korozją kotła.

U mnie kocioł stary jest wpięty bezpośrednio do kotła i jak dla mnie ma to plusy i minust.

1) Muszę ugrzać 400l wody aby miarkownik miał stałą temperaturę i aby grzejniki miałą te zadane 50-55oC

2) jak wygrzeje bufor kocioł wygaśnie to grzejniki/podłogówka chodzi jeszcze ładnych kilka godzin.

Jednak rozwarstwienie bufora u mnie nie następuje pompa wymerda całą wodę w buforze a grzejniki biorę z połowy wysokości jak wezmę z góry kradnie mi cwu. jak to w buforze kombinowanym.

Czyli jednak takie rozwiązanie z buforem nie jest wcale takie łatwe w obsłudze i konfiguracji.

Za kotłem podajnikowym przemawia możliwość konfiguracji zdalnej. Nie wiem jak ma się to w praktyce i czy to czasem nie "piękne słowa:, ale dzięki temu miałbym stały wgląd do kotła będąc poza domem. Co sądzicie Panowie o tym SKAM + Cobra, który podałem we wcześniejszym linku? I czy znacie może odpowiedź na to pytanie odnośnie zaworu 4d ?

Jeśli trzeba ladować najpierw cały bufor, to znaczy, że coś jest skopane. Niestety rynek/doświadczenie instalacji buforów jest u nas w Polsce jeszcze raczkujący i bez dużej świadomości inwestora, można trafić na bobla. Kotły z podajnikiem są nieporównywalnie bardzie rozpracowane przez naszych "fachowców".

Jest SKAMP i Bruli czy Ogniwo i Ecoal i jest impreza.

Ogniwo 10kW ruszy u mnie około środy - piątku przyszłego tygodnia + kilka dni na dogrzanie ścian bo jak to z zasypowym jest różnie. Wtedy mogę mówić za i przeciw Ogniwu z Ecoal. szczególnie że palacz na podajniku ze mnie żaden będę się uczył później jak sterownik będzie spalał 15kg/doba.

Zupełnie jak z Defro lubię kotły są fajne i ładne ale nie chcę ich we własnym domu, za wiele sie nasłuchałem. Właśnie z tego powodu kupiłem niebieskie, brzydkie, Ogniwo.

Jest SKAMP i Bruli czy Ogniwo i Ecoal i jest impreza.

Ogniwo 10kW ruszy u mnie około środy - piątku przyszłego tygodnia + kilka dni na dogrzanie ścian bo jak to z zasypowym jest różnie. Wtedy mogę mówić za i przeciw Ogniwu z Ecoal. szczególnie że palacz na podajniku ze mnie żaden będę się uczył później jak sterownik będzie spalał 15kg/doba.

Zupełnie jak z Defro lubię kotły są fajne i ładne ale nie chcę ich we własnym domu, za wiele sie nasłuchałem. Właśnie z tego powodu kupiłem niebieskie, brzydkie, Ogniwo.

To i tak ogniwo ładniejsze jest od kanciatego SKAMA. Szkoda tylko że ma ten dodatkowy ruszt tak usytuowany, że za wiele się nie wrzuci do środka. Koniecznie zdaj relację jak się będzie sprawdzał :)

Pierwsze wrażenie już było w wątku o egniwo eko plus, raczej mierne, później po wyprostowaniu paru tematów pozytywne. Jeśli zaskoczenie w paleniu będzie jeszcze większe będzie super. Ale na razie mam 2,5m komina wiele pracy jeszcze przede mną i chłopakami którzy realizują "projekt".

Wygląd kotła bym zawsze u mnie na n tym miejscu, najpierw klasa energetyczna i opinie. Gdyby wygląd był pierwszy miałbym cześka zgazowującego drewno bo taki "klasyczny", później Defro bo ładny czerwony, Ogniwo niebieskie OK może być ale jak patrzę na ten co mam OE+ 10kW to estetycznie nawet zasypowy Zęiec będzie lepszy ;)

Inne argumenty były ważniejsze.

Edytowane przez marcinbbb