PC1719513017 04.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam. Jestem studentem III roku Ekonomii na UEK Kraków o specjalności Gospodarowanie Nieruchomościami. Przygotowuje się do pisania pracy licencjackiej. Tematem mojej pracy są koszty wyposażenia i eksploatacji budynku inteligentnego. Tutaj pojawia się moja prośba do Was: bardzo proszę o informację na temat wszelkich materiałów na podany przeze mnie temat. Mogą to być tytuły książek, publikacje w czasopismach, materiały z konferencji, adresy stron internetowych i tak dalej i tak dalej, wszystko co się da wykorzystać pisząc pracę Jako, że studiuje Ekonomię to w pracy mam bardziej skupić się na aspektach ekonomicznych, mniej technicznych - dlatego proszę o wszystko związane z finansami na temat inteligentnych budynków, instalacjach w nim itd. Będę bardzo wdzięczny za wszelką okazaną mi pomoc - czekam na Wasze posty! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.01.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Podane przeze mnie dane DOTYCZĄ WYŁĄCZNIE INTELIGENTNYCH BUDYNKÓW ZBUDOWANYCH W KNX I NIE DOTYCZĄ INNYCH SYSTEMÓW. http://www.entech-ltd.com/content/energy_saving_index.htmlhttp://www2.schneider-electric.com/sites/corporate/en/products-services/product-launch/knx/energy-efficiency-with-knx.pagehttp://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.knx.org%2Ffileadmin%2Fdownloads%2F08%2520-%2520KNX%2520Flyers%2FEnergy%2520Efficiency%2520With%2520KNX%2FEnergy_Efficiency_With_KNX_English.pdf&ei=-bWpVI22LI3iO_-7gbAP&usg=AFQjCNG8OujF6uNd1_95xCECfs8qslx3Eg&bvm=bv.82001339,d.ZWU&cad=rjahttp://www.gira.com/pl_PL/gebaeudetechnik/systeme/knx-eib_system/knx-produkte/homeserver/energie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PC1719513017 04.01.2015 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dzięki serdeczne za to co do tej pory Dodam, że w pracy nie muszę opisać jakoś dokładnie żadnego konkretnego systemu W miarę tego co posiadacie to bardzo proszę o ogólne treści gdzie np. jest opisana minimalizacja kosztów eksploatacji domu inteligentnego przy maksymalizacji korzyści takich jak bezpieczeństwo, komfort, funkcjonalność itd. Dodam, że cele jakie chciałbym zawrzeć w pracy to: ogólne przybliżenie informacji na temat domów inteligentnych jako bardzo aktualnego tematu (to będzie najbardziej ogólny rozdział, w tym może znależć się też historia itd.), przedstawienie ujęcia ekonomicznego i kosztowego co do wyposażenia i eksploatacji inteligentnych obiektów mieszkalnych i pokazanie, że mimo wyższych kosztów wyposażenia to opłaca się wyposażyć dom w inteligentne instalacje ze względu właśnie na wzrost korzyści typu funkcjonalność, bezpieczeństwo itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 05.01.2015 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W temacie napisałeś ogólnie, że praca ma dotyczyć budynków inteligentnych... z dalszych postów wynika, że chodzi bardziej o budownictwo mieszkaniowe czyt. "domy". IMHO z punktu widzenia rozważań również ekonomicznych warto to rozróżnić. Inteligentne instalacje w "domu mieszkalnym" i w budynku publicznym np. o dużej kubaturze funkcjonują.. hmmm.. inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PC1719513017 05.01.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W temacie napisałeś ogólnie, że praca ma dotyczyć budynków inteligentnych... z dalszych postów wynika, że chodzi bardziej o budownictwo mieszkaniowe czyt. "domy". IMHO z punktu widzenia rozważań również ekonomicznych warto to rozróżnić. Inteligentne instalacje w "domu mieszkalnym" i w budynku publicznym np. o dużej kubaturze funkcjonują.. hmmm.. inaczej. Praca ma dotyczyć obiektu nie publicznego czyli domu. Tematem są koszty wyposażenia i eksploatacji inteligentnego budynku na przykładzie domu jednorodzinnnego w Krakowie. Nie dodałem tego co oczywiście jest moim błędem. W ostatnim rozdziale czyli części praktycznej opisze przykład domu którego właścicielem jest mój znajomy. Dom ten posiada inteligentne instalacje. Chodzi mi o jak najwięcej materiałów do części teoretycznej czyli wszelkie definicje, początki takich domów na świecie, ogólnie pojęta historia takich obiektów, koszty wyposażenia i eksploatacji opisane ogólnie a nie na przykładzie jakichś konkretnych systemów itd. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odzew ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 05.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Praca ma dotyczyć obiektu nie publicznego czyli domu. Tematem są koszty wyposażenia i eksploatacji inteligentnego budynku na przykładzie domu jednorodzinnnego w Krakowie. Nie dodałem tego co oczywiście jest moim błędem. To spokojnie możesz sobie darować podane przeze mnie linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 05.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 a jaką metodą chcesz porównywać koszty z korzyściami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 05.01.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 słabo widzę to pisanie, bo pytania na wszystkich forach są źle zadane. Tobie chodzi o inteligentne domy, a nie o inteligentne budynki. Różnica jest jak supermarket vs. kiosk z warzywami. Druga sprawa, to nie stawiaj czasami tezy że koszty instalacji zwrócą się w postaci oszczędności. Ty w pracy licencjackiej nie możesz kłamać, no chyba że przeniesiesz się na marketing Jeżeli chodzi o materiały o ID to będzie Ci ciężko. Jedyne w miarę szczegółowe które znalazłem, to bardzo dobre poradniki Pana Mariusza Szepietowskiego. Znajdziesz je pod adresem www.inteligentnydom.pl Myślę że od tego powinieneś zacząć. W internecie za free niczego konkretnego nie znajdziesz. Jak już przebrniesz przez poradniki to wróć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 06.01.2015 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Druga sprawa, to nie stawiaj czasami tezy że koszty instalacji zwrócą się w postaci oszczędności. Ty w pracy licencjackiej nie możesz kłamać, no chyba że przeniesiesz się na marketing :lol2: So true... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts