Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Informacje na temat budynków inteligentnych

Recommended Posts

Witam.

Jestem studentem III roku Ekonomii na UEK Kraków o specjalności Gospodarowanie Nieruchomościami. Przygotowuje się do pisania pracy licencjackiej.

Tematem mojej pracy są koszty wyposażenia i eksploatacji budynku inteligentnego. Tutaj pojawia się moja prośba do Was: bardzo proszę o informację na temat wszelkich materiałów na podany przeze mnie temat. Mogą to być tytuły książek, publikacje w czasopismach, materiały z konferencji, adresy stron internetowych i tak dalej i tak dalej, wszystko co się da wykorzystać pisząc pracę ;)

Jako, że studiuje Ekonomię to w pracy mam bardziej skupić się na aspektach ekonomicznych, mniej technicznych - dlatego proszę o wszystko związane z finansami na temat inteligentnych budynków, instalacjach w nim itd.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką okazaną mi pomoc - czekam na Wasze posty!

Pozdrawiam serdecznie :)

Dzięki serdeczne za to co do tej pory :)

Dodam, że w pracy nie muszę opisać jakoś dokładnie żadnego konkretnego systemu :) W miarę tego co posiadacie to bardzo proszę o ogólne treści gdzie np. jest opisana minimalizacja kosztów eksploatacji domu inteligentnego przy maksymalizacji korzyści takich jak bezpieczeństwo, komfort, funkcjonalność itd. :)

Dodam, że cele jakie chciałbym zawrzeć w pracy to: ogólne przybliżenie informacji na temat domów inteligentnych jako bardzo aktualnego tematu (to będzie najbardziej ogólny rozdział, w tym może znależć się też historia itd.), przedstawienie ujęcia ekonomicznego i kosztowego co do wyposażenia i eksploatacji inteligentnych obiektów mieszkalnych i pokazanie, że mimo wyższych kosztów wyposażenia to opłaca się wyposażyć dom w inteligentne instalacje ze względu właśnie na wzrost korzyści typu funkcjonalność, bezpieczeństwo itd. :)

W temacie napisałeś ogólnie, że praca ma dotyczyć budynków inteligentnych... z dalszych postów wynika, że chodzi bardziej o budownictwo mieszkaniowe czyt. "domy". IMHO z punktu widzenia rozważań również ekonomicznych warto to rozróżnić. Inteligentne instalacje w "domu mieszkalnym" i w budynku publicznym np. o dużej kubaturze funkcjonują.. hmmm.. inaczej.

W temacie napisałeś ogólnie, że praca ma dotyczyć budynków inteligentnych... z dalszych postów wynika, że chodzi bardziej o budownictwo mieszkaniowe czyt. "domy". IMHO z punktu widzenia rozważań również ekonomicznych warto to rozróżnić. Inteligentne instalacje w "domu mieszkalnym" i w budynku publicznym np. o dużej kubaturze funkcjonują.. hmmm.. inaczej.

Praca ma dotyczyć obiektu nie publicznego czyli domu. Tematem są koszty wyposażenia i eksploatacji inteligentnego budynku na przykładzie domu jednorodzinnnego w Krakowie. Nie dodałem tego co oczywiście jest moim błędem.

W ostatnim rozdziale czyli części praktycznej opisze przykład domu którego właścicielem jest mój znajomy. Dom ten posiada inteligentne instalacje.

Chodzi mi o jak najwięcej materiałów do części teoretycznej czyli wszelkie definicje, początki takich domów na świecie, ogólnie pojęta historia takich obiektów, koszty wyposażenia i eksploatacji opisane ogólnie a nie na przykładzie jakichś konkretnych systemów itd.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odzew ! :)

słabo widzę to pisanie, bo pytania na wszystkich forach są źle zadane.

Tobie chodzi o inteligentne domy, a nie o inteligentne budynki. Różnica jest jak supermarket vs. kiosk z warzywami.

Druga sprawa, to nie stawiaj czasami tezy że koszty instalacji zwrócą się w postaci oszczędności. Ty w pracy licencjackiej nie możesz kłamać, no chyba że przeniesiesz się na marketing ;-)

Jeżeli chodzi o materiały o ID to będzie Ci ciężko. Jedyne w miarę szczegółowe które znalazłem, to bardzo dobre poradniki Pana Mariusza Szepietowskiego.

Znajdziesz je pod adresem www.inteligentnydom.pl

Myślę że od tego powinieneś zacząć. W internecie za free niczego konkretnego nie znajdziesz.

Jak już przebrniesz przez poradniki to wróć.