Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy sposób ocieplenia poddasza pianką poliuretanową

scouser88

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

scouser88 Chłopie nie po to płaciłeś za okna z U 0,7, rekuperacje, aby teraz uciekało Tobie ciepło przez poddasze....

nie stać Ciebie na pryśnięcie piany 30-35cm. to zapomnij o niej!!!

Piszesz, że dół podłogówka, a góra? Myślę, że to samo...jeżeli nie to poczytaj o problemach mieszanych instalacji - dużo o tym jest wątków.

Jedno z NAJWAŻNIEJSZYCH....nie daj Sobie wcisnąć jakiegoś SMOKA (24kW), szukaj pieca w okolicach 10kW, abyś nie ogrzewał powietrza wokół chaty:D

Naprawdę uważacie że to nie wystarczy na standardy domu energooszczędnego?

na wszystkie twoje pytana najlepiej odpowie audyt OZC twojego konkretnego domku, bo zrobi to w tylu wariantach ile sobie tylko zażyczysz, będziesz miał czarno na białym ile zł/rocznie oszczędności na CO da zwiększenie lub zmniejszenie tego lub tamtego

Jednak zostanę przy piance, zastanowię się tylko nad zwiększeniem grubości. Na razie ustalone mam na 20 cm + warstwa na krokwie na dachu i 10 cm na suficie piętra. Zastanawiam się też czy nie lepiej będzie dać dużo grubiej na suficie a na dachu powyżej części mieszkalnej w ogóle, albo tylko trochę. I czy jakiś znawca tematu pianki poradzi która lepsza, Icynene czy Demilec? I jak to w końcu jest, ocieplać do kalenicy czy do sufitu? A ogrzewanie będzie mieszane, w sypialniach grzejniki.

Nad poddaszem użytkowym mam strych, ale nic tam nie będzie (rekuperator będzie w garażu), krokwie mają 20 cm grubości.

Tomaszs131 a jeśli mogę spytać to czemu mieszałeś materiał (zamiast dać tylko piankę bądź tylko wełnę) na poddaszu pianka + wełna? Nie lepiej jest dać grubiej piankę na skosach i suficie poddasza? Albo "grubiej" dać tylko na skosach bądź tylko na suficie poddasza?

Nad poddaszem użytkowym mam strych, ale nic tam nie będzie (rekuperator będzie w garażu), krokwie mają 20 cm grubości.

Tomaszs131 a jeśli mogę spytać to czemu mieszałeś materiał (zamiast dać tylko piankę bądź tylko wełnę) na poddaszu pianka + wełna? Nie lepiej jest dać grubiej piankę na skosach i suficie poddasza? Albo "grubiej" dać tylko na skosach bądź tylko na suficie poddasza?

Dobrze zrozumiałem. Chcesz ocieplać nieużytkową część poddasza? Po co. Ocieplasz skosy do sufitu i sufit. A niezbędne minimum to 25 - 30cm a optimum to 30-35 cm obojętnie co byś nie kładł. Zakrycie krokwi to praktycznie obowiązek

PS Folia paroszczelna to również raczej konieczność. Przy wełnie konieczna szczelina 3-4 cm wentylacyjna przy piance tak jak sugerował mpoplaw jak więźba już sucha i wysezonowana to nie koniecznie.

Edytowane przez plusfoto

Piane wybralem ze wzgledu na szczelnosc izolacji, dodalem welne by docieplic dach i trzymac sie zalozen OZC.

Faktycznie dobrze by było mieć audyt, tylko nie wiem nadal jak go uzyskać, nowy jestem nie wiem kim, czym jest "forumowy asolt" :)

A co do pianka - wełna, czyli jest tak (najprościej ujmując) że 20 cm pianki = 20 cm wełny pod względem termoizolacyjności poddasza? Rozumiem że pianka jest lepsza pod względem szczelności, rozumiem też inne podstawowe różnice i dlatego wydaje mi się że pianki można dać mniejszą warstwę aby zastąpić wełnę przy tej samej grubości. Wychodzi jednak na to że się mylę bo wszyscy uważają że pianki, tak samo jak wełny należy dać 35 - 40 cm??

Edytowane przez scouser88

Nieźli ci piankowcy. Zamiar natryśnięcia 18cm pianki, z niezakrytą więźbą to brak wiedzy i wyobraźni. Mostki termiczne oczywiste. Można się domyślać, że pianki też nie natrysną dokładnie, mając taką wiedzę o izolacjach.

Przy izolacji jaką zrobiłeś w domu to prosi się o co najmniej 35 cm w stropie. Po co izolować nieużywany strych. Tak samo ważna jest jakość (ciągłość) wykonania, każda niedoróbka będzie później widoczna w stratach. Dopilnuj fachowców bez względu na materiał.

Jeśli cena za izolację dachu nie gra roli, to możesz wziąć piankę. Jak liczysz gotówkę to przelicz ile to będzie kosztować na jednym i drugim materiale. Przy dokładnym wykonaniu, materiał izolacyjny nie będzie miał znaczenia.

Przemyśl jeszcze raz te grzejniki w sypialniach. Pomieszkasz trochę, to prawdopodobne jest, że będziesz żałował tej decyzji. Komfort podłogówki nie porównywalny z grzejnikami.

A jeszcze po co ten pellet? Przy tak izolowanym domu, paliwa stałe to pomyłka. Pasuje jak kwiatek do kożucha. W takim domu to tylko prąd, gaz lub olej. OZC powie Ci ile zużyjesz energii na CO i zdecydujesz o źródle ogrzewania. Do podłogówki możesz podpiąć różne źródła energii i bez większych problemów zmienić sposób zasilania.

Jednak gołym okiem widać że pellet to pomyłka. Zanim o tym zdecydujesz, to poczytaj o paleniu pelletem w wątku ogrzewanie. Mając więcej wiedzy, zdecydujesz czy chcesz się tym bawić.

Edytowane przez noc
dopisek

Rozumiem że pianka jest lepsza pod względem szczelności

w tym temacie Tomaszs131 udowodnił coś dokładnie odwrotnego, miało być super szczelnie a wyszło przeciętnie

domek z USA całkowicie opianowany n50=1

domek Tomaszs131 częściowo opianowany n50=0,66

domki pasywne bez grama pianki n50=0,4

poniżej inny opianowany user i jego drastyczne zdjęcia

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=6716383&viewfull=1#post6716383

oraz ciekawy cytat natryskiwacza pianek który również przyznał że:

szczelność paroizolacji, której jakość, techniczna i materiałowa, jest bardzo ważna (...) Jeżeli we wnętrzu jest mnóstwo pary pary wodnej która nie jest usuwana przez wentylację to nie ma znaczenia co jest ponad paroizolacją

w tym temacie Tomaszs131 udowodnił coś dokładnie odwrotnego, miało być super szczelnie a wyszło przeciętnie

domek z USA całkowicie opianowany n50=1

domek Tomaszs131 częściowo opianowany n50=0,66

domki pasywne bez grama pianki n50=0,4

:

Nieszczelnosci byly zlokalizowane wokol okien, balkonow- dobrze o tym wiesz. Jesli mi nie wierzysz to poprosze Pana Grzegorza z FM- wykonawce testu szczelnosci o komentarz, moze wtedy przestaniesz sciemniac.

Czekam na sygnal.

Po za tym w swojej kilku letniej praktyce Panu Grzegorzowi nie udalo sie przetestowac domu szczelniejszego od mojego- wiec o jakiej przecietnosci mowa:P