Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie panele na elektryczne ogrzewanie podłogowe ?

Platessa

Recommended Posts

Witam Was serdecznie,

Jestem na etapie wyboru podłogi do mojego domu. Chciałbym w salonie położyć panele, problem jednak w tym, że znajduje się tam również elektryczne ogrzewanie podłogowe. Pan w sklepie kategorycznie stwierdził, że na elektrycznej podłogowe nie wolno kłaść paneli. Rzeczywiście, w instrukcji montażu zazwyczaj jest tak napisane... Czy znacie może jakieś panele przeznaczone do montażu na takim rodzaju ogrzewania ? Bardzo proszę o pomoc jak sobie poradzić z tym tematem ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Witam Was serdecznie,

Jestem na etapie wyboru podłogi do mojego domu. Chciałbym w salonie położyć panele, problem jednak w tym, że znajduje się tam również elektryczne ogrzewanie podłogowe. Pan w sklepie kategorycznie stwierdził, że na elektrycznej podłogowe nie wolno kłaść paneli. Rzeczywiście, w instrukcji montażu zazwyczaj jest tak napisane... Czy znacie może jakieś panele przeznaczone do montażu na takim rodzaju ogrzewania ? Bardzo proszę o pomoc jak sobie poradzić z tym tematem ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Jakiś konkrety powód czemu "kategorycznie" nie czy nie bo nie ? Głupoty gada Pan tyle Ci powiem. Jaką temp osiągnie max podłoga grzana przez kable ? Obecnie mieszkam u teściów i tu jest wystawa południowa - duże okna pootwierane i słonce masakruję od dobrych 10 lat panele są tak gorące że się po nich chodzić nie da - i jakoś im nic się nie dzieje. Myślę że podłogówka przy tym to pikuś :)

Witam Was serdecznie,

może dojść do zwarcia i wywali korki...? To oczywiście żart. Dzisiaj regulacja ogrzewania elektrycznego jest "płynna" a nie skokowa. Można kłaśc większość paneli. Pisze w karcie na ogrzewanie podłogowe. Nie rozróżnia elektryczne czy wodne.

Trochę jałowa dyskusja o tych panelach na ogrzewanie podłogowe. Jakie temperatury panują na tych podłogach, że poszukujecie specjalnych paneli? Czy te domy nie mają żadnej izolacji?

Przy działającym ogrzewaniu podłogi panelowe osiągają ok. 25oC. Więc po co jakieś specjalne panele?

W upalne dni lata, w nasłonecznionych miejscach, podłogi osiągają wyższe temperatury. Czy istnieją jakieś specjalne panele na naświetlone podłogi?

Po co te specjalne panele?

Ano po to, by producent za dopisek "na ogrzewanie podłogowe" mógł skasować więcej.

Oczywiście że dyskusja jałowa... Ceny tych "dozwolonych" na ogrzewanie podłogowe znacznie wyższe niż zwykłych paneli. Wydaje mi się, że każdy panel się nada. Bo niby gdzie pójdzie ciepło, skoro podłoga ocieplona? Że niby co - skumuluje się w tej podłodze ???? Ewentualnie można rozważyć czy kleić czy układać bez klejenia, po staremu...