PSWO 04.01.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, - Posiadam komin na ścianie zewnętrznej,- komin jest za duży (4 cegły) i za niski (jest na niższym dachu i brakuje ok 1,5 m do wyższej kalenicy),- wymieniam wkład na nowy i obudowę kominka na "ciepłą",- w komin planuję wsunąć wkład w postaci rury, która ma wystawać 2 metry ponad istniejący komin (pomijamy walory estetyczne w tej chwili). proszę o poradę:- czym ocieplić/wycieplić taki komin? Chodzi mi po głowie zasypanie go perlitem. W internecie pojawiają się też głosy ludzi, którzy zasypywali przestrzeń pomiędzy rurą dymową a cegłami keramzytem. Ja widzę takie wady:- perlit może chłonąć wodę (tym bardziej, że rura ma wystawać 2 m ponad komin, więc może być problem z zaciekaniem po niej i osłonięcie wlotu do komina nic nie da),- keramzyt może zaklinować się pomiędzy rurą a cegłą i przy rozszerzaniu cieplnym rury może powodować jej "wysuwanie". Teraz mam problem wychładzania komina i odwróconego ciągu (dymienie przy rozpalaniu (otwieram okno), zapach sadzy z komina itp).Może samo ocieplenie komina wystarczy, żeby zapobiec powyższemu i nie ma sensu wydłużać przewodu dymowego o 2 m w górę? Proszę o sugestie osób znających się na temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts