Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie komina z wkładem

PSWO

Recommended Posts

Witam,

- Posiadam komin na ścianie zewnętrznej,

- komin jest za duży (4 cegły) i za niski (jest na niższym dachu i brakuje ok 1,5 m do wyższej kalenicy),

- wymieniam wkład na nowy i obudowę kominka na "ciepłą",

- w komin planuję wsunąć wkład w postaci rury, która ma wystawać 2 metry ponad istniejący komin (pomijamy walory estetyczne w tej chwili).

proszę o poradę:

- czym ocieplić/wycieplić taki komin?

Chodzi mi po głowie zasypanie go perlitem. W internecie pojawiają się też głosy ludzi, którzy zasypywali przestrzeń pomiędzy rurą dymową a cegłami keramzytem.

Ja widzę takie wady:

- perlit może chłonąć wodę (tym bardziej, że rura ma wystawać 2 m ponad komin, więc może być problem z zaciekaniem po niej i osłonięcie wlotu do komina nic nie da),

- keramzyt może zaklinować się pomiędzy rurą a cegłą i przy rozszerzaniu cieplnym rury może powodować jej "wysuwanie".

Teraz mam problem wychładzania komina i odwróconego ciągu (dymienie przy rozpalaniu (otwieram okno), zapach sadzy z komina itp).

Może samo ocieplenie komina wystarczy, żeby zapobiec powyższemu i nie ma sensu wydłużać przewodu dymowego o 2 m w górę?

Proszę o sugestie osób znających się na temacie.

Pozdrawiam.