fcmatpol 23.01.2015 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Przede wszystkim aktualne Warunki Zabudowy a żeby je mieć trzeba mieć aktualne warunki przyłączy wod-kan, prąd, orange. Od wszystkich mediów zaczynałem następną ważną rzeczą jest dostęp do drogi publicznej. Bez aktualnych warunków nie kupuj projektu. Mając aktualne warunki zabudowy można zrobić mapę do celów projektowych i i zacząć rozglądać się za projektem, a później to już adaptacja projektu i resztę zrobi architekt (wszystkie uzgodnienia łącznie ze złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę) przynajmniej w moim przypadku tak było Darek, mam już WZ, Działka usytuowana jest od frontu przy drodze gminnej, z jednej strony działki biegnie również droga wewnętrzna. Mam wizję jak miałby wyglądać domek, ale jeszcze rozglądam się. Tak czy siak w najbliższym czasie będę kontaktował z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 A ja myślę, że najpierw trzeba sobie zadać pytani co się chce zbudować. Jest bardzo dużo możliwości. Jak już to będziesz wiedział to reszta pójdzie sama. Powodzenia w wyborze. Właśnie, czasem tak wiele mozliwości rodzi wiele wątpliwości Za duży wybór? Coś mam jednak na "oku" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Słuszna uwaga. Badania te pozwolą projektantowi w sposób optymalny zaprojektować fundament projektowanego budynku. Poza tym uzyskasz informację o warunkach gruntowo - wodnych na Twojej działce m.in głębokości zwierciadła wody co przy wyborze projektu (budynek podpiwniczony lub też nie) jest bardzo istotne, rodzaju gruntów i ich parametrach. W razie pytań jestem do dyspozycji Tego jednego nie zrobiłem i powiem szczerze że większość radzi że nie jest to konieczne w moim przypadku. W sąsiedztwie mojej działki są wybudowane już domy i moja działka stanowi obecnie jedyną wolną przestrzeń. Ogólnie jest opinia że musiałbym mieć wielkiego pecha by akurat mój grunt miał złe parametry. Ale dałeś mi dużo teraz do myslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jeżeli będzie miał Pan już warunki zabudowy warto zastanowić się nad projektem i technologią budowy domu. Zanim zleci Pan wykonanie przez architekta projektu lub zakupi Pan projekt gotowy warto poznać cenę za budowę danego domu. Ponieważ nie zawsze dom, który nam się podoba mieści się w naszym budżecie. . Ten temat w dużym stopniu zaprząta mi obecnie głowę, zdaję sobie sprawę że to co zdecyduję będzie miało wpływ na wiele lat. Czy finansowo nie popłynę? Inna sprawa że jestem....wariat i ryzykant, idę na całość o problemach starając się nie myśleć Pozdrawiam i dziekuję za kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 co do ogradzania - raczej bym z tym poczekał, a już na pewno nie dawałbym nic od frontu; przed wykonaniem fundamentów trzeba będzie zdjąć humus, a to zapewne zrobi popularna Białoruśka / CAT; potem przyjeżdżać tam będą betoniarki, i zapewne pompa do betonu - taki sprzęt potrzebuje miejsca na pewno warto przygotować miejsce na złożeniu humusu, a nawet pod mały domek trochę tego będzie geodetę najlepiej lokalnego - oprócz zrobienia mapek tacy goście sporo też wiedzą o lokalnych ekipach, wykonawcach, dostawcach itd., a to się przydaje; czasem to wiedza anegdotyczna, ale czasem naprawdę przydatna (np. mój polecił mi dobre źródło żwirku i materiałów betonowych); z geodetą pogadaj na temat wysokości fundamentów - często projektanci domów zakładają, że obok już jest gotowa droga; murarzy to w sumie nie interesuje, zrobią jak chcesz; a potem się okaże (jak u mojego sąsiada), że jak przyjdzie (za kilka lat) droga, to wejście będzie miał niziutko i będzie go zalewać; kierownik - zdecydowanie na później oczywiście powyższe to truizmy, ale mam nadzieję, że na początek choć coś Ci się przyda Pewnie że takie rady się przydają i jestem wdzięczny za nie. Już kilka wskazówek z pewnością wykorzystam Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Przed rozpoczęciem budowy teren powinien być ogrodzony, wystarczy prowizorycznie ale powinien być a dojazd pod przyszłe fundamenty utwardzony Niebawem będę sie za to zabierał ale jak wspomniałeś pamiętając o dojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Sprawdź, czy w nowelizacji PRAWA BUDOWLANEGO, co teraz wchodzi- nie są potrzebne warunki przyłączenia mediów. Sprawdzaj wszystko, bo budowanie to z diabłem wojowanie /cytuję z forum/ Nie spiesz się z mapką projektową, bo zanim wybierzesz/ zlecisz i OTRZYMASZ projekt budynku u uprawnionego projektanta to rok minie.... Edytowane 23 Stycznia 2015 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Nie spiesz się z mapką projektową, bo zanim wybierzesz/ zlecisz i OTRZYMASZ projekt budynku u uprawnionego projektanta to rok minie.... Zaraz zaraz, to kiedy się taką mapkę zamawia? Najpierw projekt i mapka czy odwrotnie w końcu...już sie pogubiłem Troche mnie przeraziłeś z tym rocznym czekaniem na projekt budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.01.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Projekt indywidualny może tyle potrwać, a znając wymiary Twojej działki -będziesz musiał dobrze rozplanować kierunki świata, kierunki mediów, materiały budowlane, znaleźć ekipę BEZ KIEROWNIKA BUDOWY BO CIĘ BĘDĄ RŻNĄĆ Z KAŻDEJ STRONY. Kierownik budowy POWINIEN CHODZIĆ NA TWOIM POSTRONKU I PILNOWAĆ TWOICH INTERESÓW a nie tolerować fuszery i tandetę... Rysuj sobie sam dom na papierze milimetrowym, a potem tanio projektant to narysuje wg warunków technicznych. Będziesz miał wszystko, co Ci potrzebne. Obok są TAKIE wątki i forumowicze po przejściach pomagają początkującym. Ja tak się doszkalałam dwa lata zanim ruszyliśmy z projektem. Powodzenia Zaraz zaraz, to kiedy się taką mapkę zamawia? Najpierw projekt i mapka czy odwrotnie w końcu...już sie pogubiłem Troche mnie przeraziłeś z tym rocznym czekaniem na projekt budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 23.01.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Z mapą do celów projektowych nie spiesz się, bo wystarczy że ktoś w promieniu 30 metrów od działki coś zmieni i będziesz musiał robić nową.Wystarczy ją zamówić przed oddaniem projektu do adaptacji (jeżeli kupisz gotowca) wraz z innymi dokumentami do projektanta który powinien wszystko uzgodnić i złożyć wniosek o PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 23.01.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Powiem jak jest w moim przypadku. Po zakupie działki zleciłem przygotowanie projektu architektowi. Zlecenie obejmuje uzyskanie pozwolenia na budowę i wszystko co jest niezbędne do tego etapu mnie nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcmatpol 23.01.2015 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 No proszę czego się nieświadomy człowiek może dowiedzieć. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts