batoslaw 05.01.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, proszę was o pomoc w kwestii, mam dom wykończony na parterze oprócz dużej łazienki, mala jest skończona, na poddaszu mam ułożona wełnę , komplet instalacji wszystkie media, można powiedzieć ze już mieszkamy, czy w takim stanie mogę zakończyć budowę , czy kierownik będzie robił problemy w związku z tym ze poddasze jest nie wykończone, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.01.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ... można powiedzieć ze już mieszkamy, Uważaj, bo jak cię Nadzór Budowlany "namierzy", to SŁONO cię to będzie kosztować Niestety, takie mamy IDIOTYCZNE przepisy - dom niby nasz i wybudowany za nasze (a nie państwowe pieniądze), ale to Państwo nam powie, kiedy możemy tam zamieszkać A kierownika najlepiej sam zapytaj - powinien ci wszystko wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 07.01.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam, najważniejsze są papiery i mapki z odbiorami , gazu , wody , instalacji elektrycznej , kanalizacja , szambo . Nikt nie będzie pytał czy masz pomalowane ściany wewnątrz domu . .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batoslaw 07.01.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 no dzięki za odpowiedzi, wiem że wszystko zależy od kierownika, ale nie wiem czy nie będzie robił problemów w związku z tym że poddasze mam tylko ocieplone i ogrzewane, dół w komplecie wykończony tak jak pisałem oprócz jednej łazienki, jak wystawi papier o ukończeniu budowy to już z górki bo resztę dokumentów mam, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 07.01.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Nikt nie będzie pytał czy masz pomalowane ściany wewnątrz domu . .. PozdrawiamI tu kolegę zdziwię, bo.. będzie pytał konkretniej - ściany pomalowane i podłogi położone. to wymagania PINB grodzisk od kolegi ostanio (inspektor pojawił się na budowie i zgłosił takie zastrzeżenia...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 08.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 a jak jest z tarasami? Takimi drewnianymi, zwykłymi, 40 cm nad ziemią? Są zaprojektowane, muszą zostać wybudowane do odbioru? kasy mi na to nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.01.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 JA mam w planach ogród zimowy i nie ma opcji abym to wybudował w najbliższym czasie z tych samych powodów. IMO to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 a jak jest z tarasami? Takimi drewnianymi, zwykłymi, 40 cm nad ziemią? Są zaprojektowane, muszą zostać wybudowane do odbioru? W mojej okolicy wystarczy fundament lub choćby sam obrys wyznaczony np. przez geodetę palikami. Tak miałem ze swoim tarasem - do tej pory nie wykonany (a mieszkam już trzeci rok), ale fundament już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Zgłoszenie do użytkowania jest z reguły zakończeniem budowy, jednak PINB zobowiazany jest do skoncentrowania się na meritum sprawy, czym jest powstały budynek, na które było pozwolenie na budowę. W późniejszym czasie zgłoaszamy sobie co chcemy, zadaszony taras, położenie kostki itp. Jeśli robią częściowy odbiór to zwracaja uwage głównie na bezpieczeństwo zamieszkania w niedokończonym domu, takie jak np. barierki przy schodach itp. P.S U mnie w Piotrkowie Trybunalskim nie chcieli wydać papieru, ponieważ miałem komórkę na narzędzia i musiałem ją rozbierać. Trochę się zdziwili, jak po kilku godzinach kazałem im przyjechać bo komórki już nie ma, mysleli, że kto wie co u siebie jeszcze wybudowałem. Nawet sesja zdjęciowa z ulicy była:), po czym w ciągu 24h pozwolenie na użytkowanie na piśmie. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts