DenverPL 05.01.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam serdecznie. To mój pierwszy wpis na forum Ponad pół roku temu kupiłem mieszkanie w bloku z 2011/2012, które było użytkowane przez rok przez pierwszego właściciela. Była to osoba, która niczym się za bardzo nie przejmowała więc nie dziwi mnie, że nie zwrócił on uwagi na problem, który opiszę. Gdy przyszły mrozy okazało się, że wieje chłodem od okien... Standardowo sprawdziłem uszczelki i pomijając kilka miejsc wszystko ok. Okazało się, że czuć powietrze wiejące między małymi szczelinami miedzy ościeżnicami a murem. To są jakby plastikowe listwy. Nie wiem jak to się nazywa ale przypomina znalezione przeze mnie w internecie "listwy przyokienne". W załączniku dodałem zdjęcie tego elementu. Poza tym parapet w kuchni jest dużo zimniejszy niż pozostałe. Wydaje się też, że z malutkiej przerwy miedzy ościeżnicą a parapetem też ucieka zimno... Póki co pozaklejałem wszystkie szczeliny taśma przeźroczystą, ale wiadomo że nie jest to rozwiązanie... Co mogę teraz zrobić? Najprawdopodobniej mieszkanie jest jeszcze w okresie rękojmi dewelopera. Kompletnie się na tym nie znam... :/ czeka mnie walka z deweloperem czy da rade to jakoś tanio na własną rękę naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.01.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam Biorąc pod uwagę opis to typowe efekty dewoleperskiego podejścia do tematu montażu stolarki za 12 zł/mb.Możliwości poprawy niestety wiążą się drobną dewastacją wokoło okien.Z developerem na moje nie wygrasz tego sporu ale ... może się mylę, prawnikiem nie jestem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 05.01.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Zastosowane masz listwy dylatacyje do tynkowania, które ładnie maja wykończyć połączenie tynku z oknem. U Ciebie malarz się nie popisał i paprał farbą jak leci U Ciebie trzeba by zbić tynk przy okach, dopianować okna i wytynkować na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tak jak piszą koledzy:bez cienia wątpliwości nieszczelność jest na łączeniu okna z murem. Podstawowa niedbałość w wykonywaniu montażu. Można wiercić dziury i próbować wpuszczać tam piankę (jeśli to sa jakieś pojedyńcze miejsca) ale to będą tylko takie doraźne próby łatania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DenverPL 05.01.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 No to słabo... :/ Robienie tego teraz jak jeszcze wszystko jest świeże i nowe w mieszkaniu trochę mi (a bardziej mojej dziewczynie ) się nie uśmiecha... W takim razie jak poza zaklejeniem taśmą można to tymczasowo zabezpieczyć? Akrylem? Silikonem? No i ile może wynosić koszt już porządnego poprawienia tego partactwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.01.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam Z podanych rozwiązań - silikon tylko nakładany zgodnie z zaleceniami - poczytaj na opakowaniu - doraźnie coś pomoże. A co do kosztów to bez wizji lokalnej nikt Ci nie poda ich, można tylko strzelać - a po co ? skoro już dawno po wojnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 No to słabo... :/.....No i ile może wynosić koszt już porządnego poprawienia tego partactwa? Niestety słabo. Koszt? tyle co tuba akrylu (daje się malować) i własna robota - to prosta czynność manualna Natomiast poprawa montażu to już inna bajka. U Developerów nagminnie są źle zamontowane parapety i później wieje między nimi a oknem, niedopianowanie - wieje między oknem a murem - tak naprawdę by zrobić to perfekcyjnie to należy zdemontować okno i zamontować na nowo - bo jak znam życie to jeszcze inne kwiatki są (np. za mało mocowań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DenverPL 06.01.2015 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Czyli jeśli chciałbym to zrobić prowizorycznie na własną rękę to lepiej akryl czy silikon? Bo oba pojawiły się w Waszych radach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Czyli jeśli chciałbym to zrobić prowizorycznie na własną rękę to lepiej akryl czy silikon? Bo oba pojawiły się w Waszych radach SIlikon, bo ma bardziej miękką strukturę i jak będziesz go mocno wciskał (a nie tylko smarował po wierzchu) to może lepiej wejdzie w szczelinę. Ale silikon ma określony kolor, w Twoim przypadku pewnie najlepszy będzie biały. Akryl, bo można go pomalować farbą tak jak ścianę i nie będzie się odznaczał.. Więc kompromis to sIlikon akrylowy:) (poważnie jest taki w marketach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DenverPL 06.01.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ściany przy oknach i tak są białe, więc będę szukał albo silikonu białego albo tego akrylowego Dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts