saturnv 05.01.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, Posiadam domek pietrowy około 220m^2 powierzchni ogrzewanej - w trakcie wykańczania.Ogrzewanie to Vitodens 300W 1,9-19kW + bufor 750l, 2 obiegi podłogówki z mieszaczami (piętro, parter) + obieg grzejników niskotemperaturowych (3 sztuki).Mam pytanie odnośnie temperatury różnicowej. Wiadomo, iż kocioł ma największą wydajność, gdy pracuje na najniższej temperaturze powrotu. W kodowaniu dla obiegów z mieszaczem mam ustawioną temperaturę róznicową na 8K. Zatem kocioł grzeje mi bufor o co najmniej 8 stopni więcej, niż podają mi mieszacze na podłogówkę. Czy jest sens, aby zejść z tą temperaturą do np 5K, czy może nawet do 0K ? Czy może to spowodować zwiększenie wydajności pieca? Rozumiem, że przy ustawieniu 0K, kocioł będzie dostarczał tyle energii, aby pokryć zapotrzebowanie na ciepło, czyli może pracowac nawet i 24h, ale będzie pracował z mniejszą mocą?. Mam modulację od 1,9 do 19kW (ograniczenie do 13kW). Chciałbym uzyskać informację, czy taka operacja ma sens, i czy nie spowoduje to w pewnych okresach częstego załączania i wyłączania kotła. Co do bufora to jest on zamonowany, ponieważ dodatkowo wpięty jest do niego kominek Edilkamin aquatodno 29DX o mocy prawie 19kW. Dziękuję z góry za Wasze opinie.Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.01.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 jesli jest poniżej temperatury kondensacji to zmiana temperatury o 2-3 stopnie ma znikomy wyplyw, jak nie przekracza 50 stopni to bym nie ruszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts